«Αιολική Ενέργεια στο Αιγαίο : Δυνατότητες και Προοπτικές» Λήμνος, 9 Μαρτίου 2010

 

Μνυμα του Υφυπουργο Υποδομν, Μεταφορν & Δικτων
κ. Ν. Σηφουνκη


Σας ευχαριστ θερμ για την πρσκληση που μου απευθνατε να συμμετσχω στην ημερδα σας και λυπμαι ειλικριν που οι αυξημνες υποχρεσεις μου δεν μου επιτρπουν να ανταποκριθ και να παρευρεθ  στην συνντησ σας. Θα θελα να συγχαρ το Δμο Μοδρου και το Δκτυο Δ.ΑΦ.ΝΗ γιατ καταπιστηκαν με να πραγματικ ευασθητο και πολυσνθετο θμα : την πολιτικ της ενργειας και τους τρπους με τους οποους αυτ μπορε να εφαρμοστε στο Αιγαο.

Οι ευρωπακο στχοι για την αντιμετπιση της Κλιματικς Αλλαγς προποθτουν μεγλης κλμακας ανπτυξη των ανανεσιμων πηγν ενργειας. Κατ’ αυτν τον τρπο, ελαχιστοποιονται οι εκπομπς αερων που δημιουργον το φαινμενο του θερμοκηπου.

σον αφορ στο ευασθητο οικοσστημα του Αιγαου, η ενεργειακ εξρτηση των νησιν απ ρυπογνες πηγς, ο διαρκς κνδυνος απ τη μλυνση του περιβλλοντος, η σταδιακ μεωση των αποθεμτων των ορυκτν καυσμων σε συνδυασμ με τη συνεχμενη αξηση των ενεργειακν αναγκν οδηγον – αναπφευκτα - στη στροφ προς τις  ανανεσιμες πηγς ενργειας.

Ωστσο, η ανπτυξη εναλλακτικν, «πρσινων» πηγν ενργειας, πως η Αιολικ, δεν υπαγορεεται μνο απ τη να «περιβαλλοντικ ηθικ» που εξαπλνεται ραγδαα σε πλανητικ κλμακα. Η πολιτικ της ενργειας συνδεται μεσα με την Πρσινη Ανπτυξη στο Αιγαο, δηλαδ με την οικονομικ ευημερα των νησιν : η δημιουργα νων «καθαρν» πηγν ενργειας δημιουργε θσεις απασχλησης, απαιτε νο εξοπλισμ που αξιοποιε τις νες τεχνολογες και συγκροτε να ανθρπινο δυναμικ υψηλς εξειδκευσης. Προς τοτο, το «αιολικ δυναμικ» που διαθτει η περιοχ του Αιγαου αποτελε μοναδικ πηγ πλοτου που πρπει να αξιοποιηθε στο μγιστο δυνατ βαθμ.

Θα θελα να σας διαβεβαισω τι, για εμς, η προθηση των Ανανεσιμων Πηγν Ενργειας στο Αιγαο και η σταδιακ απομκρυνση απ το πετρλαιο και τα ορυκτ κασιμα, με παρλληλη δημιουργα νων επιχειρηματικν ευκαιριν και θσεων απασχλησης εναι προτεραιτητα.

Σας συγχαρω και πλι για την πρωτοβουλα σας και εμαι ββαιος τι – με τις παρεμβσεις των αξιλογων εισηγητν σας και με τα πορσματα που θα προκψουν απ την ημερδα σας - θα συμβλετε σημαντικ στην προθηση των αρχν της Πρσινης Ανπτυξης.