Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
ΗμΡρίδα του ΀ομέα Ξ•Ο€ΞΉΟƒΟ„Ξ·ΞΌΟŒΞ½Ο‰Ξ½ Ξ Ξ‘Ξ£ΞŸΞš "ΞΏ ΞŸΞ€Ξ• ΞΏΞΉ συνέπΡιΡς της Ο€Ξ±ΟΞ±Ο‡ΟŽΟΞ·ΟƒΞ·Ο‚ της Deutsche Telekom"

 

«Η σημερινή ημερίδα του Τομέα Επιστημόνων  του ΠΑΣΟΚ γίνεται λίγες ημέρες πριν την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής για την Σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Deutsche Telekom.
Στον τόπο μας ζούμε, με ευθύνη της Κυβέρνησης, μέρες αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού ο οποίος δυστυχώς δεν κρατά ούτε τα προσχήματα, όταν την ίδια ώρα  στην  Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες  υπάρχει αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τις «στρατηγικές  επιχειρήσεις» του Δημοσίου Τομέα που διατηρούνται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Τα παραδείγματα πολλά και γνωστά, στην Γαλλία, την Ισπανία, την Γερμανία. Καμία μεγάλη χώρα δεν έχει εκποιήσει τον εθνικό της τηλεπικοινωνιακό οργανισμό.
Εμείς πιστεύουμε ότι οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις πρέπει να παραμένουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Πολύ περισσότερο για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών.
Δια του δημόσιου ΟΤΕ  που ελέγχει τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα στην Ελλάδα η χώρα μας ασκεί κυρίαρχη πολιτική στα Βαλκάνια, παρέχει υπηρεσίες σε  πάνω από 60 εκατομμύρια πολίτες, σε  χώρες όπως  Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, FYROM, Σερβία.
Ενώ την τριετία 1990-1993 η Ν.Δ. εκποίησε δημόσιο πλούτο με απευθείας αναθέσεις (όλοι  ενθυμούμαστε τον  Πατσαβόλτα), το 2007-2008 προχωρά σε εκποιήσεις καταστρατηγώντας ακόμα και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιώντας ενδιάμεσους διαμεσολαβητές, η  οδηγία 25/2004 της Ε.Ε. είναι σαφής. Τα κράτη μέλη μέσω δημόσιας προσφοράς πωλούν  ποσοστά σε  μετοχικούς οργανισμούς, προκειμένου οι μικρομέτοχοι ( και στην περίπτωση του ΟΤΕ είναι χιλιάδες) να  έχουν ίση μεταχείριση.
Όσο και αν επιδέξια, ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δηλώνει ότι δεν υπήρξε σύμπραξη στην εκποίηση του ΟΤΕ με ιδιώτη επιχειρηματία, δεν πείθει.
Την πόρτα του «επιθετικού επενδυτή» την άνοιξε η Κυβέρνηση το 2006 όταν κατήργησε τους δυο νόμους που διασφάλιζαν την minimum συμμετοχή του δημοσίου στο 33% και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των μετόχων που διαθέτουν 5% των μετοχών.
Η καταλυτική συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου – DT που κατατέθηκε στη Βουλή είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας καλά οργανωμένης επιχείρησης εκποίησης του μεγαλύτερου οργανισμού που με την εποπτεία του Δημοσίου από το 1993 έως το 2004 γιγαντώθηκε και έγινε μια από τις έξι μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις της Ευρώπης.  Η κυβέρνηση με ή χωρίς συνεργούς μεθόδευσε την εκποίηση με σχέδιο και συγκεκριμένα:
Επεισόδιο πρώτο: Η κατάργηση των Νόμων 2257/1999 και 2843/2000 που οδήγησε στην απώλεια του ελέγχου του Δημοσίου και άνοιξε την πόρτα στην MIG που κατέκτησε το 20%
Επεισόδιο δεύτερο: Η αγορά του Γερμανού με το εξωφρενικό ποσό των 1,6, δις
Επεισόδιο τρίτο: Αγορά και συγχώνευση της Cosmote μέσω δυσβάσταχτου δανείου
Επεισόδιο τέταρτο: Η εθελουσία έξοδος
Επεισόδιο πέμπτο: Η πώληση της INFOTE
Σκηνοθέτησε ένα έργο με πέντε καταρχήν επεισόδια προκείμενου να είναι έτοιμο το προς πώληση «προϊόν».
Έτσι η  Ελλάδα ξεπουλά:
• Ένα μέγιστο οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό όπλο
• Ένα οργανισμό:
Με περιουσιακή αξία πάνω από 20 δις ευρώ
Με χρηματιστηριακή αξία πάνω από 11 δις ευρώ
Με συνολικά έσοδα το διάστημα 1996-2004 πάνω από 9 δις ευρώ
Με κέρδη το 2007 662 εκατομμύρια ευρώ παρόλα τα βάρη των δανείων και  τις περίεργες αγορές
Αυτός ο οργανισμός με την σύμβαση πωλείται 441 εκατομμύρια ευρώ ή  στην πραγματικότητα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Τι κερδίζει η DT:

• Εξυπηρετεί την στρατηγική της επέκτασης στην Ανατολική Ευρώπη  και εξουδετερώνει έναν μεγάλο ανταγωνιστικό παίχτη
• Εισέρχεται σε μια αγορά 60 εκατομμυρίων πολιτών
• Αποκτά μια επιχείρηση με μια κερδοφορία περίπου 8-9% ετησίως
• Ξεπερνά εσωτερικά προβλήματα της, όπως πτώση της μετοχής της
• Τα προβλήματα από την σκανδαλώδη αγορά εταιρείας στις ΗΠΑ και τώρα τελευταία των παρακολουθήσεων για τα οποία παραπέμπεται στην δικαιοσύνη των γερμανικών δικαστηρίων από τους 16 χιλιάδες μετόχους της
Για μας είναι στρατηγική συμμαχία;
Όχι βεβαίως, αφού κατ’ αρχήν :
• Η DT ανακοίνωσε ότι ενοποιεί τα οικονομικά των εταιρειών
• Κατά τη σύμβαση τα πάντα εκχωρούνται στον Δ/ντα Σύμβουλο
• Στο Διοικητικό Συμβούλιο η ψήφος του προέδρου δεν είναι διπλή και το χειρότερο η εκτελεστική επιτροπή ελέγχεται απόλυτα από την DT. Ουσιαστικά θα αντικαθιστά το Δ.Σ.
• Ακόμα και στις 5 Βαλκανικές  χώρες που δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ η DT θα μπορεί μονομερώς να προβαίνει σε χονδρικές αγορές. Χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες. Η Σερβία προκήρυξε διαγωνισμό για εκχώρηση  τηλεπικοινωνιακού της οργανισμού.  Ο ΟΤΕ δεν έλαβε μέρος. Λαμβάνει όμως μέρος η Ντόιτσε Banκ, σύμφωνα με τα όσα είδαν αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας.
• Όταν το ελληνικό Δημόσιο θα βρεθεί κάτω από το 15% η DT θα έχει τον πλήρη έλεγχο
• Όταν αντιστοίχως η DT κάτω από το 25 %  θα διατηρεί όλα τα προνόμια
Μας κατηγορούν ως ΠΑΣΟΚ ότι θέλουμε επανακρατικοποιήσεις, όχι, το αυτονόητο ζητάμε, δηλαδή:
• Τον έλεγχο του πλούτου και της περιουσίας του Δημοσίου. Δεν διακατεχόμαστε από κανένα σύνδρομο είτε κρατισμού είτε νεοφιλελευθερισμού.
• Δεν επιθυμούμε ολιγοπώλιο αλλά ούτε να μετατραπεί ο ΟΤΕ σε παράρτημα άλλου κρατικού οργανισμού όπως είναι η DT
• O OTE κατέρριψε τον μύθο της Δεξιάς ότι οι Έλληνες δεν μπορούμε.
Γι’ αυτό αρκεί η μαρτυρία του σημερινού Δ/ντα Συμβούλου του ΟΤΕ ο οποίος όταν αγόραζε τον Γερμανό και την Cosmote δήλωνε στη Βουλή : «Προχωρούμε για να κάνουμε τον ΟΤΕ κυρίαρχο στα Βαλκάνια».
Πότε έλεγαν την αλήθεια; Τότε ή τώρα;

Αγαπητοί φίλοι,
Το θέμα είναι μεγάλο και δύσκολο να αναπτυχθεί στο σύνολό του με μια σύντομη παρέμβαση. Θα συνεχίσουμε όμως να αγωνιζόμαστε  στην Βουλή και την Κοινωνία  για τα δίκαια συμφέροντα του Δημοσίου και του Ελληνικού Λαού.
Σας ευχαριστώ».