Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
Παρουσίαση βιβλίου ΀΢έλης Χατ΢ηδημητρίου "ΑνΡξΡρΡύνητη Λέσβος"

 

Ο Ν. Σηφουνάκης στην παρουσίαση του βιβλίου «Ανεξερεύνητη Λέσβος»

Τη πεποίθησή του ότι «η ανάπτυξη της Λέσβου εξαρτάται και από την αξιοποίηση της μοναδικής και, σε μεγάλο βαθμό, διατηρημένης φυσιογνωμίας του νησιού σύμφωνα με τις πρακτικές του εναλλακτικού τουρισμού που σέβεται και αναδεικνύει τους τόπους και την ιστορία τους», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Υπουργός Αιγαίου κ. Νίκος Σηφουνάκης στην εκδήλωση που οργάνωσαν στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα οι εκδόσεις ROAD - την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007 - κατά διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε στο κοινό ο ταξιδιωτικός οδηγός «Ανεξερεύνητη Λέσβος», με φωτογραφίες και κείμενα της κ. Τζέλης Χατζηδημητρίου.

«Κατόρθωμα» χαρακτήρισε το βιβλίο αυτό ο κ. Σηφουνάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η συμπατριώτισσα μας, διακεκριμένη φωτογράφος και συγγραφέας, ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στον δισυπόστατο ρόλο της, κατάφερε να εξαντλήσει έναν τόπο που συνήθως εξαντλεί όσους επιχειρούν να τον εξερευνήσουν και μετουσίωσε την προσωπική της πατριδογνωστική περιπέτεια σ’ ένα εργαλείο προσιτό και χρήσιμο σε όλους. Έφτασε ως την πιο απόμακρη γωνιά του νησιού – τόνισε ο κ. Σηφουνάκης -, μπόρεσε να αποσπάσει τα περισσότερα μυστικά του, φυλάκισε με τον ευαίσθητο φακό της τις πιο όμορφες εικόνες και χώρεσε την ουσία του τόπου σ’ ένα ογκώδη τόμο 850 σελίδων. Πιστεύω – κατέληξε - ότι το βιβλίο αυτό έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή και θα προσφέρει πολλά στη Λέσβο, βοηθώντας την να ανιχνεύσει τις «ανεξερεύνητες» αναπτυξιακές της δυνατότητες».

Εκτός από τον κ. Σηφουνάκη το βιβλίο παρουσίασαν, με πολύ θερμά λόγια, ο Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής - που πρότεινε στους εκδότες ν’ αναθέσουν στην κ. Χατζηδημητρίου έναν ανάλογο οδηγό και για τη Λήμνο -, ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Μαστροπαύλος και ο εκδότης και συγγραφέας κ. Στέφανος Ψημένος. Την εκδήλωση έκλεισε η δημιουργός της «Ανεξερεύνητης Λέσβου» λέγοντας: «η βαθύτερη γνωριμία με το νησί μου και τους ανθρώπους του ήταν μια υπέροχη περιπέτεια που με έκανε πλουσιότερη και μου θύμισε ότι η πραγματική αγάπη προς ένα τόπο είναι ο σεβασμός στη φύση, στον πολιτισμό και στην παράδοση του. Αυτό τον σεβασμό περιμένω να δείξουν και οι αναγνώστες του βιβλίου μου, που θα επιχειρήσουν να ανακαλύψουν τις πολλές, ανέγγιχτες ακόμα, γωνιές της Λέσβου μας».