Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
Ξ£Ξ₯ΝΕΝ΀ΕΞ₯ΞžΞ— Ξ€Ξ₯ΠΟΞ₯ ΓΙΑ ΠΑΑΑΣ΀ΑΣΗ Σ΀ΗΝ ΗΦΑΙΣ΀ΕΙΑ ΀ΗΣ Ξ›Ξ—ΞœΞΞŸΞ₯ – Ξ•Ξ Ξ‘ΞΞ‘Ξ›Ξ•Ξ™Ξ€ΞŸΞ₯ΑΓΙΑ Ξ˜Ξ•Ξ‘Ξ€Ξ‘ΞŸΞ₯ ΞœΞ•Ξ€Ξ‘ Ξ‘Ξ ΞŸ 2.300 Ξ§Ξ‘ΞŸΞΞ™Ξ‘

 

Το αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστείας στη Λήμνο «εγκαινιάσθηκε» χθες, Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010, παρουσία χιλιάδων παρευρισκομένων και θεατών, με την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος», σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η παράσταση  σηματοδότησε την επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου στο σύγχρονο κόσμο, 2.300 χρόνια μετά. Η αναστήλωσή του πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2000-2004, με πρωτοβουλία του  Υπουργείου Αιγαίου, του οποίου την ευθύνη είχε τότε ο Ν. Σηφουνάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, πριν την έναρξη της παράστασης, ο Δήμαρχος Μούδρου Κ. Αδαμίδης  ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για τη συνεισφορά του, παραδίδοντάς του αντίγραφο του πήλινου ειδωλίου της “Σειρήνας”, που αποτελεί έμβλημα του Δήμου.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στη Λήμνο, ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε στην πολυετή και επίμονη προσπάθεια για την αναστήλωση και ανάδειξη του θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστείας, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι «μία νεκρόπολη που δεν μπορεί να συγκριθεί παρά μόνο με εκείνη της Δήλου», ενώ ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τη συμβολή του.

«Σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την καθιέρωση ενός ετήσιου θεσμού», υπογράμμισε ο Υφυπουργός.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σπύρος Ευαγγελάτος εξέφρασε τη χαρά του που σκηνοθετεί την πρώτη παράσταση 2.300 χρόνια μετά και ευχαρίστησε τον Νίκο  Σηφουνάκη που «χάρη στο πάθος του και στην προσπάθεια όλων των άμεσα εμπλεκομένων έγινε πραγματικότητα η επαναλειτουργία ενός ακόμη μνημείου. Ο χώρος αυτός γοητεύει και τρομάζει παράλληλα», τόνισε, «με την πρώτη ματιά, κάτι που αποτελεί και στοιχείο της αρχαίας τραγωδίας».

Ο Δήμαρχος Μούδρου Κ. Αδαμίδης, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «Με τη σημερινή παράσταση, ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστείας μπορεί να αποτελέσει το κέντρο της πολιτιστικής ανάπτυξης της Λήμνου, αλλά και του ευρύτερου Αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού.

Η  Προϊσταμένη της  Κ’ ΕΚΠΑ, Αρχαιολόγος Ολ. Φιλανιώτου αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος να καταστεί επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος για παραστάσεις, ενώ υπογράμμισε ότι ο χώρος αποπνέει συγκινησιακή φόρτιση.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο οποίος ερμηνεύει το ρόλο του Οιδίποδα, επεσήμανε ότι, δεδομένου ότι πρόκειται για εγκαίνια αρχαίου θεάτρου, το γεγονός αυτό υπερβαίνει το έργο.
«Τα θέατρα», τόνισε, «είναι τα μοναδικά μνημεία στον πλανήτη που, μετά από χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιούνται για τον ίδιο λόγο που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά», καθώς και ότι πρόκειται για ένα συγκινησιακό γεγονός.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία ερμηνεύει το ρόλο της Ιοκάστης, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που στο θέατρο αυτό θα ακουστεί πραγματική γυναικεία φωνή, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που θα ερμηνεύσει ρόλο στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας. Αναφερόμενη στο ρόλο της Ιοκάστης, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ρόλο τραγικό και δύσκολο, τον οποίο όμως με μεγάλη χαρά υποδύεται, ενώ, όπως είχε πει και η Κατίνα Παξινού, ήταν ο πιο δύσκολος ρόλος της ζωής της. Η ηθοποιός ευχαρίστησε τον Σπ. Ευαγγελάτο για την καθοδήγηση, τη διδασκαλία και τη συνεργασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη χαρά των κατοίκων της Λήμνου αλλά και άλλων Ελλήνων για την αναβίωση ενός ακόμη θεάτρου. «Χαίρομαι που είμαστε εδώ στην πραγματοποίηση του ονείρου αυτού», κατέληξε.