ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ KAI ΔΙΚΤΥΩΝ Κ. Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»
Αθνα, 30-03-2010

Οι διαστσεις της οδικς ασφλειας εναι ανλογες με την κταση του ανοιχτο και αλληλοεξαρτμενου κσμου στον οποο ζομε. Κθε χρνο, σε λο τον κσμο, 1,3 εκατομμρια νθρωποι χνουν τη ζω τους σε τροχαα ατυχματα και 20 ως 50 εκατομμρια τραυματζονται. Δεν εναι, λλωστε, τυχαο το γεγονς τι ο ΟΗΕ ανακρυξε την οδικ ασφλεια ως μεζον ζτημα των διεθνν σχσεων και την ενταξε στα σχδια της δρσης του.

Το πρβλημα της οδικς ασφλειας δεν περιορζεται στον τομα των μεταφορν, αλλ αγγζει, ταυτχρονα, τη δημσια υγεα, την κοινωνικ ζω, αλλ και την οικονομα. Για το λγο αυτν,  λα τα Κρτη μλη της Ευρωπακς νωσης καταβλουν σημαντικς προσπθειες και συνεργζονται μεταξ τους στε να μειωθε δραστικ η μστιγα των τροχαων ατυχημτων.

Στη χρα μας, μως, οι στατιστικς εναι αμελικτες. Η Ελλδα του 2010 κατχει μια απ τις τελευταες θσεις στην Οδικ Ασφλεια. Για την ελληνικ Πολιτεα, η αντιμετπιση αυτς της κατστασης εναι δσμευση. Προς τοτο, μσα στους πρτους μνες της διακυβρνησς μας, συγκροτσαμε τη Διυπουργικ Επιτροπ για την Οδικ Ασφλεια, το ργο της οποας εναι στις μεσες προτεραιτητες του διου του Πρωθυπουργο. Σμερα βρσκεται σε εξλιξη η στελχωση της Γραμματεας της Διυπουργικς Επιτροπς, η οποα θα στεγζεται στο Υπουργεο Υποδομν, Μεταφορν και Δικτων και θα εναι επιφορτισμνη με το συντονισμ ξι Υπουργεων - Μεταφορν, Προστασας του Πολτη, Υγεας, Παιδεας, Εσωτερικν, και Οικονομικν – στε το ζτημα της Οδικς Ασφλειας να αντιμετωπζεται σφαιρικ και συστημικ.
Πρα απ τους σκοπος και τη δραστηριτητα της Διυπουργικς Επιτροπς, το μεγλο στοχημα λων μας εναι η μεταβολ – σε βθος χρνου - εκενων των στσεων και των συμπεριφορν που χουν μεγλη ροπ προς την επικινδυντητα και που, δυστυχς, υιοθετονται απ λες σχεδν τις ηλικες : η επικνδυνη οδγηση, η οδγηση υπ την επρεια αλκολ, η υπρμετρη αυτ-πεποθηση στις ικαντητς μας ως οδηγο ακμη και η οδγηση προς επδειξη κ.λ.π.

Αναγνωρζοντας τι οι δεκτες της Οδικς Ασφλειας μιας χρας εναι ταυτχρονα δεκτες πολιτισμο, χαιρετζουμε την πρωτοβουλα της Αντιπροσωπεας της ΕΕ στην Ελλδα και του Ινστιτοτου Οδικς Ασφλειας «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» να ευαισθητοποισουν τους πολτες για την οδικ ασφλεια και ευελπιστομε η πρωτοβουλα τους αυτ να επανεληφθε και πραν αυτν των ημερν που θα υπρχει αυξημνη κνηση στις εθνικς οδος.