2η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Ε.Σ.Ο.Α.)

 

Εισγηση του Υφυπουργο Υποδομν, Μεταφορν & Δικτων
κ. Ν. Σηφουνκη για την κυκλοφοριακ αγωγ


Σας καλωσορζω στη 2η τυπη συνεδραση του Εθνικο Συμβουλου Οδικς Ασφλειας. Σε συνχεια της 1ης συνεδρασης, το θμα που θα εξετσουμε σμερα εναι η κυκλοφοριακ αγωγ

Θλω να καλωσορσω την Υφυπουργ Παιδεας, Δια Βου Μθησης & Θρησκευμτων, κα Εη Χριστοφιλοπολου, τον (Πρεδρο )εκπρσωπο του Παιδαγωγικο Ινστιτοτου, καθς και τα στελχη του Υπουργεου  Παιδεας που χουν την ευθνη για τον κεντρικ σχεδιασμ και την νταξη της κυκλοφοριακς αγωγς στην εκπαιδευτικ διαδικασα.

χουμε, επσης, κοντ μας να νο μλος του ΕΣΟΑ, τον εκπρσωπο των πεζν, κο  Νικλαο Στππα, (  κα λσα Τσεκορα ). Καλωσλθατε.

Η ανπτυξη και η προαγωγ της κυκλοφοριακς αγωγς εναι μια μακρχρονη διαδικασα ακριβς διτι στοχεει στη μεταβολ της συμπεριφορς του πολτη ως προς τον τρπο με τον οποο κινεται στο δημσιο χρο. θα λεγα, μλιστα, τι το μεγλο στοχημα λων σοι βρισκμαστε σμερα εδ εναι η μεταβολ – σε βθος χρνου - εκενων των στσεων και των συμπεριφορν που χουν μεγλη ροπ προς την επικινδυντητα και που, δυστυχς, υιοθετονται απ λες σχεδν τις ηλικες : η υπρμετρη αυτ-πεποθηση στις ικαντητς μας ως οδηγο, η οδγηση υπ την επρεια αλκολ, η λλειψη ουσιαστικς γνσης του πεζο του μικρο ποδηλτη για το πς πρπει να κινεται στους δρμους κ.λ.π. Δεν πρπει, λλωστε, να ξεχνμε τι οι δεκτες της Οδικς Ασφλειας μιας χρας εναι ταυτχρονα δεκτες πολιτισμο.
Θεωρομε τη συνεργασα με το Υπουργεο Παιδεας, Δια Βου Μθησης και Θρησκευμτων εξαιρετικ πολτιμη και εκτιμομε τι θα συμβλει ουσιαστικ στην ανπτυξη και την προθηση της κυκλοφοριακς αγωγς. Εναι αυτονητο τι ο σχεδιασμς και η υλοποηση σχετικν δρσεων θα πρπει να ξεκινσουν μεσα.

χουμε ετοιμσει μια σντομη αξιολγηση των δρσεων και των προγραμμτων κυκλοφοριακς αγωγς που εκτελστηκαν ετε απ το Υπουργεο Υποδομν, Μεταφορν & Δικτων ετε σε συνεργασα με λλους φορες, εν προκειμνω, με το Υπουργεο Παιδεας, και χουμε να καταθσουμε προς συζτηση κποιες προτσεις βελτωσης / και επκτασης των δρσεων που ενισχουν την κυκλοφοριακ αγωγ. Οι προτσεις αυτς λαμβνουν υπψη στοιχεα πως η ηλικα (παιδι, φηβοι, ενλικες, ηλικιωμνοι) και η ιδιτητα (πεζς, επιβτης ΙΧ, επιβτης ΜΜΜ, οδηγς ποδηλτου- δικκλου- τροχοφρου).

Τον απολογισμ και τις προτσεις αυτς θα σας παρουσισουν ο ΓΓ του Υπουργεου Υποδομν, Μεταφορν & Δικτων και Πρεδρος του ΕΣΟΑ,  κ. Χ. Τσικας, και η αρμδια Διεθυνση Οδικς Ασφλειας & Περιβλλοντος.

Η εμπειρα των φορων που συμμετχουν στο Εθνικ Συμβολιο Οδικς Ασφλειας και οι εισηγσεις τους στο θμα της κυκλοφοριακς αγωγς,  καθς και τα παραδεγματα και οι πρακτικς που χουν εφαρμοστε στο πεδο αυτ και χουν φρει αποτλεσμα διεθνς, θα μας απασχολσουν στη συνχεια και θα μας βοηθσουν να καταλξουμε στο δικ μας μοντλο αγωγς.

Δνω λοιπν τον λγο στ…