Ανακοίνωση σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος και στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής

 

 Σχετικ με δημοσιεματα που αναφρονται στην εφαρμογ των διατξεων του νου νμου 4030/2011 και ως προς τα Συμβολια Χωροταξας Οικισμο και Περιβλλοντος (ΣΧΟΠ) ευθνης της Γενικς Γραμματεας Αιγαου και Νησιωτικς Πολιτικς και τα Συμβολια Αρχιτεκτονικς (ΣΑ), που δημιουργονται με τον παραπνω νμο, γνονται γνωστ τα εξς:

Με το ν. 4030/2011 καταργθηκαν οι Επιτροπς Πολεοδομικο και Αρχιτεκτονικο Ελγχου (ΕΠΑΕ) και τα Συμβολια Χωροταξας Οικισμο και Περιβλλοντος (ΣΧΟΠ), ργανα πολυμελ, που δημιουργθηκαν πριν σχεδν 30 χρνια και που δεν κλυπταν πλον τις σγχρονες περιβαλλοντικς και αναπτυξιακς ανγκες της χρας.

Με να ολιγομελ σνθεση και με σαφς καθορισμνες αρμοδιτητες τα Συμβολια Αρχιτεκτονικς (ΣΑ) εναι αμιγς επιστημονικ ργανα.

Τα Συμβολια Πολεοδομικν Θεμτων και Αμφισβητσεων (ΣΥΠΟΘΑ), που αντικαθιστον τα Συμβολια Χωροταξας Οικισμο και Περιβλλοντος (ΣΧΟΠ), συγκροτονται επσης με να ολιγομελ σνθεση και προεδρεει ο Πρεδρος του Νομικο Συμβουλου του Κρτους.

Ειδικ με δεδομνη την αυξημνη ανγκη προστασας της αρχιτεκτονικς και της εν γνει πολιτιστικς κληρονομις καθς και της ιδιατερης φυσιογνωμας των νησιν του Αιγαου διατηρθηκαν τα ΣΧΟΠ Αιγαου, πως θεσπστηκαν με το π.δ. 47/2001, και η αποκλειστικ τους αρμοδιτητα, πως οριζταν στο ρθρο 2 του π.δ. 326/2000, παραμνει. τσι ενδεικτικ, εναι αρμδια για οικοδομικς εργασες σε παραδοσιακος οικισμος, διατηρητα κτρια και περιοχς ιδιατερου φυσικο κλλους.

 

Τα Συμβολια Αρχιτεκτονικς χουν αρμοδιτητα για λες τις λλες περιπτσεις.

πως για τα Συμβολια Αρχιτεκτονικς τσι και για τα ΣΧΟΠ ευθνης της Γενικς Γραμματεας Αιγαου και Νησιωτικς Πολιτικς θεσπστηκε η ανανωση της σνθεσς τους, προκειμνου να εναλλσσονται τα πρσωπα και να μπορον να συμμετχουν νοι αρχιτκτονες.

Εν κατακλεδι οι Γενικο Γραμματες Αποκεντρωμνης Διοκησης μπορον μεσα να συγκροτσουν τα Συμβολια Αρχιτεκτονικς και ο Γενικς Γραμματας Αιγαου και Νησιωτικς Πολιτικς τα ΣΧΟΠ Αιγαου.