Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
" , " , 15 2014, " "

 

 Μόνη λύση, ν' αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ


*του Ν. Σηφουνάκη


Τον Δεκέμβριο του 2013, ύστερα από είκοσι μήνες  αναμονή, ήλθε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, με τον οποίο η Κυβέρνηση προσδοκούσε έσοδα 2,7 δισ.  τα οποία και εισέπραξε. Με παραδείγματα αποδεικνύαμε  τότε ότι ο νέος φόρος είναι πρωτοφανής  διότι φορολογεί ήδη φορολογημένη ύλη  και  ότι θα επιβάρυνε δυσανάλογα τη χαμηλή και μεσαία ιδιοκτησία. Ψηφίσαμε  152 βουλευτές αποδεχόμενοι καλόπιστα τις διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για ένα  «δικαιότερο»  σύστημα φορολόγησης, που  δεν θα επέφερε καμία πρόσθετη  επιβάρυνση  και με την απειλή πτώσης της κυβέρνησης.  

Τα όσα ακολούθησαν με τα κοινοποιηθέντα  εκκαθαριστικά,  μέσα στο φετινό καλοκαίρι στα χέρια χιλιάδων φορολογούμενων είναι γνωστά. Η πλειοψηφία  υπέστη  πρωτοφανές σοκ, τα ποσά που εκαλούντο να πληρώσουν ήταν εξωπραγματικά. Η  φράση  «δήμευση περιουσιών» κυριαρχούσε σε κάθε συζήτηση. 

Όσο κι αν επιχειρήθηκε  να αποδοθούν  οι εξόφθαλμες  αδικίες σε «λάθη του συστήματος» ή σε «αστοχίες» κάποιων συμβούλων, δεν  καταλάγιασε  η οργή, αφού εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι είναι λάθος οι ίδιες  οι βασικές αρχές του ΕΝΦΙΑ διότι:

Πρώτον, υπολογίζεται επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές  αξίες, βαφτίζονται ξαφνικά ως μεγαλοϊδιοκτήτες όσοι έχουν ακίνητα με αξίες καταβαραθρωμένες,  που αδυνατούν ακόμη και να ρευστοποιήσουν. Το  ΥΠΟΙΚ  έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα,  δεν αναπροσαρμόζει  τις αντικειμενικές τιμές  και υπόσχεται να το πράξει το 2016. Δηλαδή η φορολογία της περιουσίας που επιβλήθηκε ως   έκτακτη το 2011 άλλαξε ονομασία, αυστηροποιήθηκε  και  μονιμοποιείται.

Δεύτερον, βασίζεται στο τι κατέχεις και όχι στο τι έσοδο έχεις. Στις  ευνομούμενες πολιτείες δεν επιβάλλεται δυσβάστακτος φόρος σε ακίνητα που δεν αποφέρουν απολύτως κανένα έσοδο και υπολογίζεται  η φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου.  Σε ξενοίκιαστο, μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, με  μηδέν έσοδο, δεν νοείται   φόρος! Με την κατάργηση μάλιστα του αφορολόγητου της πρώτης ιδιόχρηστης κατοικίας και ένα σπίτι  κληρονομιά των γονιών   στο χωριό,  η φορολόγηση  είναι  τιμωρία, όπως και στην  μοναδική κατοικία ακόμα και αν είναι προϊόν δανεισμού η υποθηκευμένη.   Αξίζει έπαινος στον εμπνευστή αυτής  της  σύλληψης, όπου  το καλυβάκι και το χέρσο χωραφάκι αποτελεί πηγή εισπράξεων για την Ελλάδα του μέλλοντος μας.   

Τρίτον, δεν υπάρχει  καμία  μέριμνα να ελαφρυνθούν τουλάχιστον όσοι πολίτες αποδεδειγμένα βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία – επειδή ο μισθός τους έχει υποστεί τεράστια μείωση, είτε  έχουν «κόκκινα» δάνεια. Επιβάλλοντας ένα  πρόσθετο φορολογικό βάρος, σημαίνει ότι τους οδηγούμε σε απόγνωση-εξαθλίωση.  Για όσους κληρονόμησαν ή απέκτησαν  «παραδοσιακό» ακίνητο εντός κηρυγμένων οικισμών, που το κόστος συντήρησής του και μόνο είναι πολλαπλάσιο ενός νέου,  αγνοήθηκαν αντί  να δοθούν κίνητρα για  διάσωση της ιστορίας,  επανακατοίκηση των φθινόντων οικισμών, την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας. 

Τέταρτο, σε χώρες της Ευρώπης ισχύει ο φόρος περιουσίας – που δεν είναι φόρος κατοχής ή αλλού ισχύει  επί του εισοδήματος ο  οποίος αποδίδεται στους   Ο.Τ.Α.  

Το ΥΠ.ΟΙΚ.,  με την προχθεσινή τροπολογία έδειξε ότι δεν έχει αντιληφθεί τι αναστάτωση έχει προκληθεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες.  Οι υποτιθέμενες «βελτιώσεις» είναι  όπως η ασπιρίνη σε έναν που έχει υποστεί εγκεφαλικό! Αναπροσαρμόστηκαν οι αξίες για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα,  διατηρώντας  το παράλογο καθεστώς των πλασματικών  αντικειμενικών αξιών παντού,   «εκπτώσεις   υπό προϋποθέσεις» ακυρώνονται  αφού  συμπεριελήφθησαν  εκτός από τα εισοδηματικά,  και τα τεκμήρια διαβίωσης.  Είναι φανερό  ότι   η κυβέρνηση επιθυμεί να  εισπράξει  τουλάχιστον 3,5 δις  και  γνωρίζει ότι θα υπερκαλυφθεί  ο ποσοτικός  στόχος  των 2,7 δισ. Με άλλα λόγια, επεκράτησε η κοντόφθαλμη, εισπρακτική  λογική,  μη νοιαζόμενη  αν έσοδα σημαντικά θα καταστούν ληξιπρόθεσμα. 

Δυστυχώς για την Κυβέρνηση, αυτό θα το διαπιστώσει σύντομα και θα οδηγηθεί σε  αλλαγή Νόμου που θα έχει προοπτική μόνο με, αποκατάσταση των αδικιών, χρονοδιάγραμμα λήξης,   και η όποια απώλεια εσόδων να καλυφθεί είτε από το πολυδιαφημισμένο πρωτογενές πλεόνασμα των 3,2 δισ. το α' επτάμηνο του 2014, είτε από άλλες πηγές για τις οποίες δυστυχώς ακόμη το ΥΠΟΙΚ επιδεικνύει αδικαιολόγητη βραδύτητα, όπως το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, η πάταξη του παραεμπορίου και της εισφοροδιαφυγής, οι  φοροαπαλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες  εχόντων κτλ.

Είπε ο Υπουργός Οικονομικών  «Βρήκα τον ΕΝΦΙΑ,  δεν τον εφεύρα  εγώ»  όμως τον ασφυκτικό λαιμοδέτη δεν τον χαλάρωσε. Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ένα πρόχειρο κατασκεύασμα αλλά τερατούργημα, ο ίδιος ως τεχνοκράτης να δεχθούμε ότι  δεν αντελήφθη  τι έγινε στις Ευρωεκλογές αλλά η κυβέρνηση, οι επιτελείς,  οι συνεργάτες στο Μαξίμου  ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά δεν λειτουργούν; Θα μας πουν τουλάχιστον πότε θα τελειώσει το νέο χαράτσι στα μετατροϊκάνα  χρόνια;




*Ο Ν. Σηφουνάκης είναι Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου