Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
. . ... : " "

 

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ 
 
Το ζήτημα της οριοθέτησης των ρεμάτων της Σκιάθου στις θέσεις «Κουκουναριές», «Τρούλος» και «Πλατανιάς» που θέτει ο αγαπητός συνάδελφος Π. Μαρκάκης έχει προηγούμενο στις υπηρεσίες της οικείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανακύπτει, για πρώτη φορά, στο ΥΠΕΚΑ και, συγκεκριμένα, στη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας, τον Δεκέμβριο του 2011 όταν της διαβιβάστηκε το από 14.11.2011 έγγραφο της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Δ/νση Τεχνικών Έργων).
 
Όπως γνωρίζετε κύριε συνάδελφε, το ζήτημα της οριοθέτησης των συγκεκριμένων ρεμάτων συνέπεσε, χρονικά, με τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Έτσι, οι μελέτες για την οριοθέτηση των ρεμάτων της Σκιάθου που είχαν υποβληθεί στην (πρώην) Περιφέρεια Θεσσαλίας, το 2009, για να επικυρωθούν - μετά τη συμπλήρωση και τη διόρθωσή τους - διαβιβάστηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που, σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη, έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη σύνταξη οριζοντιογραφικού και υψομετρικού διαγράμματος αποτύπωσης ρεμάτων που βρίσκονται εντός ή εκτός ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός οικισμών που δεν έχουν ρυμοτομικό σχέδιο. Η έκδοση απόφασης επικύρωσης του καθορισμού των οριογραμμών είναι, σύμφωνα πάντοτε με το νόμο, αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με παλαιότερη αλλά και πρόσφατη (μετά την ισχύ του Καλλικράτη) νομολογία του ΣτΕ, «η επικύρωση των οριογραμμών ρεμάτων τα οποία ευρίσκονται σε οικισμούς ή περιοχές (εντός ή εκτός σχεδίου) που λόγω του χαρακτήρα τους χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας (αρχαιολογικοί χώροι, αρχιτεκτονικά ή παραδοσιακά σύνολα, παραδοσιακοί οικισμοί, παραλιακές περιοχές, τουριστικοί τόποι, δάση, τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ευαίσθητα οικοσυστήματα, περιοχές ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, περιοχές υπαγόμενες σε ειδικό καθεστώς προστασίας κλπ) πρέπει να γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα. Συνεπώς, οι διατάξεις του άρθρου 5 παρ.3 εδ.β του Ν.3010/2002 κατά το μέρος που αναθέτουν την επικύρωση της οριοθετήσεως ρεμάτων που εμπίπτουν στους οικισμούς της παραπάνω κατηγορίας στον Υπουργό ή τον Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας είναι αντίθετες με το άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος».
 
Σε συνέχεια της νομολογίας του ΣτΕ, λοιπόν, τον Δεκέμβριο του 2011, η Περιφέρεια Θεσσαλίας απέστειλε τον πλήρη φάκελο στην Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ. Και επειδή η περιοχή που εξετάζουμε βρίσκεται στο δίκτυο NATURA, όπως επίσης και σε παραλιακές ζώνες , η Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και η Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ συνεργάζονται για τον έλεγχο των μελετών που υποβλήθηκαν ώστε να προωθήσουν το Π.Δ. στο ΣτΕ.
  
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
 
Ως προς το δεύτερο ερώτημα του συναδέλφου του ΛΑ.Ο.Σ., γνωρίζουμε όλοι ότι η επεξεργασία και η έκδοση ενός ΠΔ απαιτεί χρόνο. Πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου, εκτός από τον έλεγχο των τεχνικού χαρακτήρα στοιχείων του φακέλου της μελέτης (τοπογραφικά, υδρολογικά και υδραυλικά στοιχεία και μελέτες), απαιτείται και ειδικός έλεγχος διατήρησης αξιόλογων στοιχείων του περιβάλλοντος (στοιχεία περιβαλλοντικής μελέτης) αφού τα συγκεκριμένα ρέματα βρίσκονται σε περιοχή που είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA.
 
Ως προς τη λειτουργία τυχόν επιχειρήσεων που έχουν αυθαίρετες κατασκευές σε ρέματα, εάν και εφόσον η εκτέλεση της απόφασης κατεδάφισης είναι αμετάκλητη μπορεί καταρχήν να εκτελεστεί από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή τον οικείο Δήμο. Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (ΕΥΕΚΑ) μπορεί επίσης να εκτελέσει την (αμετάκλητη) απόφαση κατεδάφισης παρόλο που σήμερα - λόγω περιορισμένων πόρων και προσωπικού - προβαίνει, βάση αυστηρής ιεράρχησης, σε οργανωμένες παρεμβάσεις (δηλαδή σε ομαδικές κατεδαφίσεις-αποκαταστάσεις) σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αυθαίρετης δόμησης και οι αποφάσεις κατεδάφισης είναι άμεσα εκτελεστές.