|
|
|
Ερώτηση 1 :
ΠΟΙΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ;
Απάντηση:
Να τιμήσω ύστερα από πρόσκλησή της, την επετειακή εκδήλωση για τα εκατό χρόνια της Παλλημνιακής Αδελφότητας Αμερικής «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».
Είναι πιστεύω μια συγκινητική επέτειος για τους Έλληνες Λήμνιους που ρίζωσαν και δημιούργησαν στη νέα Ήπειρο, χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσουν τον ακριτικό τόπο καταγωγής τους. Προσωπικά με συγκίνησε η πρωτοβουλία τους να με τιμήσουν επ’ ευκαιρία, σ’ αυτή την όμορφη γι’ αυτούς συγκυρία. Είναι μεγάλη τιμή και για μένα όπως καταλαβαίνετε γιατί μετά από 24 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας σ΄ αυτό το ευλογημένο νησί, αισθάνομαι πως έχω γίνει ένα με τους ανθρώπους του.
Ερώτηση 2 :
ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ;
Απάντηση :
Υπήρξα κι εγώ μετανάστης για πολλά χρόνια και είμαι σε θέση να γνωρίζω τις δυνατότητες και τον πόθο των απανταχού Ελλήνων να βοηθήσουν τον τόπο τους κυρίως στις δύσκολες στιγμές. Οι Έλληνες της Αμερικανικής διασποράς το έχουν πολλαπλώς αποδείξει αυτό. Όμως, πέρα από την εγρήγορση και τις επάλξεις που πάντοτε ο Ελληνισμός βρισκόταν σε δύσκολες εθνικές συγκυρίες, μπορούν στις μέρες μας να συνεισφέρουν πολλαπλώς οι Έλληνες όπου γης. Π.χ. αναδεικνύοντας την συνεισφορά των Ελλήνων σ’ όλους τους τομείς της δημόσιας Αμερικανικής ζωής, στις επιστήμες, στις τέχνες, στην επιχειρηματικότητα, στην πολιτική.
Η προσφορά για την Ελλάδα είναι μια συνεχής προσπάθεια και ένας καθημερινός θα έλεγα αγώνας. Προϋπόθεση βεβαίως γι’ αυτό είναι η οργάνωση και η ομοψυχία, που πρέπει πάντα να είναι ο φάρος κάθε πρωτοβουλίας. Υπ΄ αυτήν την έννοια σαφώς ο πολιτισμός υπήρξε και είναι το προνομιακό μας πεδίο.
Μέσω αυτού μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε την αμερικανική και την παγκόσμια κοινότητα με ένα πιο πρόσφορο και αποτελεσματικό τρόπο.
Ερώτηση 3 :
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΜΩΑΜΕΘ. ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΠΩΣ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ;
Απάντηση :
Στον ταραγμένο και ανήσυχο κόσμο που ζούμε, εκείνο που πρέπει πάντα να διακρίνει τις πράξεις μας είναι η σύνεση. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνο που προτάσσει στις πολιτικές της είναι η αποδοχή και ο σεβασμός της πολυπολιτισμικότητας.
Υπ’ αυτήν την έννοια πρέπει να γίνει συνείδηση ότι ο θρησκευτικός φανατισμός υπάρχει και τρέφεται όπου επικρατεί αδικία, κοινωνική, οικονομική ή πολιτική. Χρέος των ανεπτυγμένων χωρών είναι να κατανοήσουν τα προβλήματα των υποανάπτυκτων και των υπό ανάπτυξη περιοχών του πλανήτη μας και να συνεισφέρουν στην άρση των πολλαπλών προβλημάτων.
Η Δύση βεβαίως και σωστά, προτάσσει το σεβασμό της ελευθερίας του ατόμου και την κατοχύρωση των δημοκρατικών διαδικασιών. Όμως πρέπει να ενσκήψουμε και στα θέματα της παιδείας. Η εκπαίδευση είναι βασικό συστατικό στοιχείο της συνύπαρξης των διαφόρων πολιτισμών. Πρέπει λοιπόν σεβόμενοι την ελευθερία της έκφρασης, ταυτόχρονα να κατανοούμε τις ευαισθησίες που κάποιοι έχουν όταν αισθάνονται προσβεβλημένοι γιατί ακριβώς έχουν μια άλλη παιδεία διαφορετική και υπολείπεται της δικής μας.
Ερώτηση 4.α.:
ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΥΘΕΙ, ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ;
Απάντηση:
Δυστυχώς στη μεν ακτοπλοΐα δρομολογήσαμε ως κυβέρνηση την οριστική λύση του προβλήματος, αλλά την σε εξέλιξη διαδικασία, βάση μελέτης για την απόκτηση νέων αναγκαίων σύγχρονων σκαφών η νέα κυβέρνηση μετά την 7η Μαρτίου 2004 την σταμάτησε. Δυστυχώς φοβούμαι ότι κάθε χρόνο θα χειροτερεύει η κατάσταση και η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή πρέπει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή που δρομολογήσαμε.
Όσο αφορά το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική κληρονομιά, πραγματοποιήσαμε ένα πολύ μεγάλο έργο, που και αυτό δυστυχώς ατόνησε. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το φυσικό και δομημένο περιβάλλον των νησιών μας είναι και ο πλούτος τους. Η τουριστική τους ανάπτυξη και κατά προέκταση η οικονομική τους, βασίζεται αποκλειστικά στο μοναδικό φυσικό και οικιστικό τοπίο, όπως διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες. Αν τα καταστρέψουμε, καταστρέφουμε την προοπτική και το μέλλον τους. Λάβετε μόνο υπόψη σας ότι το 2004 είχαμε περίπου 14 εκατομμύρια επισκέπτες και απ΄αυτούς το 70 % είχε προορισμό την νησιωτική Ελλάδα.
Ερώτηση 4.β.:
ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΧΑΤΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΛΗΜΝΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ;
Απάντηση:
Εκείνο το σχέδιο, για εγγενείς λόγους δεν προχώρησε. Στη θέση του όμως δρομολογήθηκε κάτι πολύ καλύτερο. Με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου το 2002 και το 2003, αποφασίστηκε και ιδρύθηκε Πανεπιστημιακή Σχολή στη Λήμνο, στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με κατεύθυνση την «Τεχνολογία της Γεωπονίας». Στα τότε Υπουργικά Συμβούλια που ήμουν μέλος, έγινε εξαντλητική ανάλυση για την ανάγκη ίδρυσής της καθώς και για την κατεύθυνση που πρέπει να δοθεί. Θεωρώ ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αυτή τη στιγμή με 8.000 φοιτητές, είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή μονάδα στο Αιγαίο. Στην πόλη της Μυτιλήνης, δεκαοκτώ χρόνια μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου, το 12% των κατοίκων της πόλης είναι φοιτητές, περίπου 4.000. Το αυτό συμβαίνει στη Χίο και στη Σάμο. Το ίδιο θα συμβεί και στη Λήμνο, έστω κι αν η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε την έναρξη λειτουργίας που είχε προγραμματιστεί για το 2005 και την μετέθεσε προσδιορίζοντας τηΝ έναρξή της για το 2007. Εύχομαι να μη υπάρξει άλλος ετεροχρονισμός. Η μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την σχολή είναι πολύ σπουδαία, καθώς και η προετοιμασία που έγινε από την Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη τα τελευταία τέσσερα χρόνια που ως μέλος της είμαι σε θέση να γνωρίζω τη συστηματική προεργασία που υπήρξε.
Ερώτηση 5.:
Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΑΚΟΜΗ, ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ. ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΕ;
Απάντηση:
Η διαφθορά έχει πολλές πλευρές και εκ των πραγμάτων εμπλέκεται σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Σαφώς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Φοβούμαι ότι στη χώρα μας γίνεται πολιτική εκμετάλλευση ενός θέματος, υπαρκτό μεν, αλλά δίδεται κομματική χροιά και κατά προέκταση εκμετάλλευση κομματική. Κακό ορόσημο υπήρξε το 1989 όταν επιχειρήθηκε η εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Χρειάζεται κατά την άποψή μου διακομματική συνεργασία, προκειμένου αυτή η μάστιγα που διαστρωματικά εμβολίζει την κοινωνία ν’ αντιμετωπισθεί. | |