Ο Νκος Σηφουνκης, αρχιτκτονας,  γεννθηκε στο Ρθυμνο στις 21 Δεκεμβρου 1949, τελεωσε το Γυμνσιο και το Λκειο στην Αθνα, σποδασε Αρχιτεκτονικ στην Genova της Ιταλας και διετλεσε επιμελητς στην δρα Αρχιτεκτονικς Περιβλλοντος – ArchitetturaAmbientale - στην Αρχιτεκτονικ Σχολ του Palermo.
Μετεκπαιδετηκε στον τομα της αναστλωσης Μνημεων, στο IstituttoDiRestauro της UNESCO στην Βενετα (AbbaziaDiMisericordia).
Ο πατρας του Αντισυνταγματρχης Οδυσσας Σηφουνκης, υπρξε στενς συνεργτης του Στρατηγο και Πρωθυπουργο Νικολου Πλαστρα, ο οποος υπρξε και ανδοχος του Νκου Σηφουνκη.
Στα χρνια της δικτατορας 1967-1974 δραστηριοποιθηκε ενντια στο καθεστς των Συνταγματαρχν στην Ιταλα που ζησε, και συνδθηκε ιδιατερα με τους  Αλκο Παναγολη, Αμαλα Φλμινγκ, καθς και Ανδρα Παπανδρου, Μελνα Μερκορη, Αντνη Μπριλλκη.
Υποδχθηκε με λλους εξριστους λληνες  τον Πλοαρχο Νκο Παππ και τους Αξιωματικος που συμμετεχαν στην Ανταρσα του  Αντιτορπιλικο ‘’ΒΕΛΟΣ’’ , και συνδθηκε μαζ τους.
Για την αντιδικτατορικ του δρση, η Χοντα του αφαρεσε το διαβατριο, συνλαβε τον αδερφ του και τη μητρα του η οποα υπστη εγκεφαλικ επεισδιο στο Αστυνομικ Τμμα Μοσχτου.
Μετ την πτση της δικτατορας, συμμετεχε στο Πολιτικ Συμβολιο της Νεολαας ΕΔΗΝ με Γραμματα τον Αλκο Παναγολη, και τιμθηκε:
-Απ την Ελληνικ Πολιτεα  για τη συνεισφορ του στην αποκατσταση της Δημοκρατας.
-Απ το Νααρχο Νκο Παππ και το Σλλογο του Αντιτορπιλικο  ‘’ΒΕΛΟΣ’’, για τη συμπαρσταση του στον αγνα τους στα χρνια της εξορας τους.
   1981-1983: Συνεργτης της Μελνας Μερκορη στο Υπουργεο Πολιτισμο.
   1983-1986: Νομρχης Λσβου, υπρξε ο πρτος επσημος λληνας που επισκφθηκε τα Νησι  μβρο και Τνεδο μετ το 1974 και τους μεγλους διωγμος των Ελλνων, οπτε και συνγραψε το βιβλο:  ‘’μβρος- Τνεδος οι τελευταες Ελληνικς Μρες‘’.
   1986-1988: Γενικς Διευθυντς της ΕΡΤ, με Πρεδρο του Διοικητικο Συμβουλου τον Ικωβο Καμπανλη.
   1989-2015: Βουλευτς- Ευρωβουλευτς, συμμετχει επιτυχς σε δκα εκλογικς αναμετρσεις στον Ν. Λσβου, και διετλεσε συνολικ  εκοσι επτ (27) τη Βουλευτς και Ευρωβουλευτς.
   2004-2007: Ευρωβουλευτς,  εκλχθηκε Πρεδρος της Επιτροπς Πολιτισμο και Παιδεας, διαδεχμενος  στην Προεδρα τον MichelRocard, πρην Πρωθυπουργ  της Γαλλας.
Συνταξε εκθσεις που ψηφστηκαν απ το Ευρωπακ Κοινοβολιο  μεταξ των οποων  ‘’Η Προστασα της Ευρωπακς Αρχιτεκτονικς και Πολιτιστικς Κληρονομις της Υπαθρου και των Νησιωτικν περιοχν της Ευρπης’’, και για ‘’Την Προστασα της Πολιτιστικς Κληρονομις της Κπρου’’ κ.α.
   1993-1996: Υφυπουργς Πολιτισμο και Υπουργς Τουρισμο, δρομολγησε, τη σνταξη του πρτου σχεδου για το Νο Αρχαιολογικ Νμο, ιδρθηκε ο ‘’Οργανισμς Ενοποησης των Αρχαιολογικν Χρων Αθνας ‘’ ‘’Ο.Ε.Α.Χ.Α.’ και  δρομολογθηκαν  οι μεγλες πεζοδρομσεις στις οδος : Διονυσου Αρεοπαγτου, Αποστλου Παλου, Αδριανο κ.α.
Δυστυχς ο Οργανισμς  καταργθηκε απ την  Κυβρνηση Σαμαρ το 2012 και ακολοθησαν παλινωδες που οδγησαν στην μη ολοκλρωση συνολικ του ργου της ενοποησης των αρχαιολογικν χρων της Αθνας.
Ιδρθηκαν  Νες Εφορες Βυζαντινν και Νετερων Μνημεων, ψηφστηκε ο Νμος για την δρυση του  Μουσεου της Ακρπολης,  Θεμελιθηκε το νο Βυζαντιν Μουσεο της Αθνας, και εγκαινιστηκαν τα Βυζαντιν Μουσεα Θεσσαλονκης, Ιωανννων , το Αρχαιολογικ Μουσεο Λσβου.
Ανατθηκαν οι  μελτες για τα να αρχαιολογικ Μουσεα σε: Πτρα, Λρισα, Θρα,  και οι  ανακαινσεις- επεκτσεις,  στα Μουσεα  Δελφν, Ολυμπας, Ηρακλεου Κρτης.
Συντχθηκε το νο Θεσμικ πλασιο για τον Ελληνικ Τουρισμ.
   1998:  Βουλευτς, συνταξε και κατθεσε  με λλους 52 Βουλευτς Τροπολογα στην ττε Επιτροπ Αναθερησης του Συντγματος με την οποα προτεινταν η κατργηση του Θρησκευτικο  ρκου, οπτε και συνγραψε το βιβλο ‘’Κατατεθειμνες Προτσεις’’ (Εκδσεις Λιβνη) με κεντρικ θμα τον διαχωρισμ Εκκλησας- Κρτους.
    2000-2004: Υπουργς Αιγαου, Δημιουργθηκαν οι Υπηρεσες Προστασας Αρχιτεκτονικς Φυσιογνωμας στις Πρωτεουσες των Νομν του Αιγαου, και στις δρες των Επαρχεων . Εκδθηκαν  Ειδικ Προεδρικ Διατγματα Προστασας της Αρχιτεκτονικς και  του Περιβλλοντος, για τα περισστερα Νησι του Αιγαου, επιβλλοντας ρους και περιορισμος δμησης.
Χρηματοδοτθηκαν οι Αρχαιολογικς Υπηρεσες  του Αιγαου, για ργα ανασκαφς, και στερωσης Μνημεων, και αναστηλθηκαν: Ο Αρχαος Νας στο  Σαγκρ Νξου, το Αρχαο Θατρο Ηφαιστας Λμνου,  ο Νας των Μσων Λσβου, ο Οικισμς Ανβατος Χου.
Ιδρθηκε το Μουσεο Φυσικς Ιστορας- Απολιθωμνου Δσους Λσβου, και αναστηλθηκαν Ελαιοτριβεα, Σαπωνοποιεα, Ταμπακαρι, τα οποα εναι  Μουσεα της Βιομηχανικς Κληρονομις σε Χο, Λσβο, Σρο, Σμο.
Εκπονθηκαν οι μελτες για την δισωση  του Κτηριακο Συγκροτματος  Φυλακν  της Νσου Γυρου.
Εισηγθηκε, και ψηφστηκε  στη Βουλ ο Νμος 3201/2003 περ ‘’Απσυρσης Κτηρων’’  στα νησι του Αιγαου για την κατεδφιση κκιστων κτηρων που οικοδομθηκαν τη δεκαετα του 1960-1970 .
Αντιτχθηκε στον θρησκευτικ φανατισμ, και στην Πολιτικοποηση της Εκκλησας την οποα επιχερησε ο ττε Αρχιεπσκοπος Χριστδουλος, οπτε και ξεκνησε η μεγλη καμπνια εναντον του με κεντρικ σνθημα των εκκλησιαστικν και παραεκκλησιαστικν οργανσεων τη ‘’Μη Εκλογ στη Βουλ του θεου και Γραικλου’’, δχτηκε προπηλακισμος, του απαγορετηκε η εσοδος στις εκκλησες.
  2009-2012: Αναπληρωτς Υπουργς ΥΠΕΚΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ, συντχθηκαν και ψηφστηκαν οι Νμοι:
- ‘’Νος  τρπος  κδοσης οικοδομικν αδειν’’ (Ν.4030/2011),  (λλαξε μετ απ 80 χρνια)
-‘’Νος Οικοδομικς Κανονισμς- ΝΟΚ’’ (Ν. 4014/2012).
-Εκδθηκαν Προεδρικ Διατγματα για τον Περιορισμ της Δμησης σε Οικισμος και Νησι.  Ανατθηκαν μελτες για την αναγνριση της Αρχιτεκτονικς Φυσιογνωμας σε κθε Δμο της Χρας, και συντχθηκαν τα Ρυθμιστικ Σχδια Αττικς,  Θεσσαλονκης, Ιωανννων.
-Ανατθηκε η μελτη Ανπλασης του Φαληρικο  ρμου στον δισημο αρχιτκτονα Renzo Piano (ο Νκος Σηφουνκης υπρξε φοιτητς του στο Πολυτεχνεο της Γνοβας), πρκειται για τη μεγαλτερη ανπλαση που χει πραγματοποιηθε στο λεκανοπδιο Αττικς.
-Εργστηκε για την αποκλυψη του Μεγλου Σκανδλου της Marfin Bank την πενταετα 2010-2015, το οποο οδγησε στην κατρρευση της Κυπριακς Οικονομας, και τραυμτισε θανσιμα το τραπεζικοπιστωτικ  σστημα της Ελλδας. Αποκαλφθηκε η  σχση ηγετικο στελχους της παρταξης του με τη συμμορα της Marfin Bank, κατγγειλε τη δοσοληψα, και αντιμετπισε στις αθουσες των δικαστηρων τις αγωγς του Α. Βγενπουλου απ κοινο με τον αεμνηστο Βουλευτ Δημτρη Τσιρνη Πρεδρο της εξεταστικς επιτροπς της Βουλς που ανδειξε το σκνδαλο της Marfin Bank.
   2012-2015: Βουλευτς (Κυβρνηση Α. Σαμαρ στην οποα δεν συμπεριλφθη). Αντιτχθηκε στα βαια Οικονομικ μτρα καταψηφζοντας στη Βουλ το Νομοσχδιο για τον ΕΝΦΙΑ, και δε συμμετεχε στις γενικς εκλογς που ακολοθησαν.
κτοτε, δραστηριοποιεται στην Πολιτιστικ ‘’ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ’’ που συνδρυσε το 1997 με τους Νκο Κονδουρο, Ζυλ Ντασν, Λευτρη Παπαδπουλο, γγελο Δεληβορρι, Νκο Μργαρη, κ.α οπτε και αναστηλθηκε το Ελαιοτριβεο- Βραν της Λσβου, δημιοργημα στα 1887 του παππο του Νομπελστα ποιητ Οδυσσα Ελτη, και μετατρπηκε σε Μουσεο.
   Απ τον Απρλιο του 2017, Εναι Πρεδρος του Διοικητικο Συμβουλου του παραπνω Φορα του ‘’Μουσεου- Ελαιοτριβεου Βραν’’, διαδεχμενος μετ το θνατ του τον Νκο Κονδουρο, ο οποος υπρξε Πρεδρος του την εικοσαετα 1997-2017.

Εκδσεις και μελτες του:
   Εκπνησε αρχιτεκτονικς μελτες συντρησης και αναστλωσης Κτηρων και  Μνημεων σε πολλς περιοχς της Ελλδας: Αθνα, Πλο, Ρθυμνο, Σρο, Σφνο, Τνο, Μνη, Λσβο, Λμνο κ.α.


χει εκδσει δκα βιβλα, χει αρθρογραφσει για την αρχιτεκτονικ, το περιβλλον, την ιστορα, την πολιτικ.

Ιστορικ & Πολιτικ  βιβλα:

-Κατατεθειμνες προτσεις (Εκδσεις Να Σνορα Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ)
-Πολιτικ - Σχεδιασμς και πρξη. Η εμπειρα της περιδου 2000- 2004 (Εκδσεις Καστανιτη)
-Στα βματα της Ευρπης (Εκδσεις Καστανιτη)
- μβρος - Τνεδος, οι τελευταες ελληνικς μρες (Εκδσεις ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ  Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ 2016) (1η κδοση 1996)

Αρχιτεκτονικ βιβλα:

-Βιομηχανικ κτρια στη Λσβο: Ελαιοτριβεα - Σαπωνοποιεα, 19ος & αρχς 20ου αινα ( Εκδσεις Καστανιτη)  (Στο βιβλο αυτ βασστηκε το ντοκιμαντρ «ΕΛΑΙΑΣ ΑΙΓΛΗ» των Δημτρη Μαυρκιου και Μενλαου Καραμαγκιλη, που βραβετηκε με το 1ο Ευρωπακ  Βραβεο Περιβλλοντος το 1987)
-Οι Μντρες στη Λμνο και στα λλα νησι του Βορειοανατολικο  Αιγαου (Εκδσεις Καστανιτη)
-Τα Λιθστρωτα: Αιγαιοπελαγτικα και στεριαν (Εκδσεις Καστανιτη)
-Τα λιθστρωτα της Λσβου (Εκδσεις Πολτυπο 1984)
-Ναο και Εξωκλσια της Λμνου. Η Αρχιτεκτονικ και η Διακσμησ τους, 18ος αρχς 20ου αινα (με ομδα συνεργατν) (Εκδσεις ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ)
-Ενθμιον Σαπωνοποιας Λσβου (με ομδα συνεργατν) (Εκδσεις ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ)

Τλος, ορισμνες απ τις δημοσιεσεις του εναι:

- Η οχυρωματικ αρχιτεκτονικ στη Μνη
-να λακ σπτι στην Πλκα
- Ο καστρπυργος του καπετν Γιωργκη Καπετανκη στη Μνη
- Η Βιομηχανικ αρχαιολογα
-Η Ενετικ Κατοικα DAPIACENZA στο Ρθυμνο της Κρτη.

Τιμητικς Διακρσεις:

   ’Μλος της Διευθυντικς επιτροπς για την Αρχιτεκτονικ Κληρονομι’’ στο Συμβολιο της Ευρπης (1978-1982) (Membre de Comite pour le Patrimoine Architecturale).
   Το 1987 βραβετηκε απ την EUROPANOSTRA σε Εκδλωση στις Βρυξλλες παρουσα του Προδρου του Ελληνικο Τμματος Κωνσταντνου Καρρ, για τη συνεισφορ του στη δισωση της Αρχιτεκτονικς κληρονομις.
   Το 2003 ανακηρχτηκε απ τον υπουργ πολιτισμο της Γαλλας  ‘’officier de l'ordre des arts et des lettres’’  για τη συνεισφορ του στον Πολιτισμ.