|
|
|
ΕΡ1: Κύριε Σηφουνάκη, πως είναι η ζωή ενός Έλληνα Ευρωβουλευτή;
ΑΠ: Είναι πολύ διαφορετική η αρμοδιότητα και η ενασχόληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απ ότι εκείνη στα Εθνικά Κοινοβούλια των κρατών μελών. Θήτευσα δεκαέξι χρόνια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και μπορώ να σας πω ότι η Εθνική αφετηρία έχει άλλα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και άλλα η Ευρωπαϊκή που στόχο έχει να συνεισφέρει στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.
ΕΡ2: Έχετε εγκλιματισθεί στο νέο περιβάλλον και στα νέα σας καθήκοντα;
ΑΠ: Προσπαθώ και εγώ όπως όλοι οι νέοι συνάδελφοι όλων των παρατάξεων να εγκλιματισθούμε. Κοινή μας επιδίωξη είναι να συνεισφέρουμε στην δημιουργία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και σαφώς να βοηθήσουμε τη χώρα μας στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΕΡ3: Σας ενοχλεί ως Ευρωβουλευτή που η χώρα μας απουσιάζει από τον διάλογο που αναπτύσσεται στην υπόλοιπη Ευρώπη για σημαντικά θέματα όπως το Σύνταγμα και το Σύμφωνο Σταθερότητας;
ΑΠ: Δυστυχώς είναι, θα μου επιτρέψετε να πω, λυπηρή αυτή η διαπίστωση που κάνετε. Φοβάμαι ότι στην χώρα μας εξακολουθούμε να δίνουμε προτεραιότητα στην μικροπολιτική έναντι της δημιουργικής πολιτικής. Κάποια κατάρα μας δέρνει και αναπαράγουμε τη μιζέρια που μας γυρίζει πολύ πίσω. Αν και ο λαός μας έχει στην συντριπτική του πλειοψηφία ενστερνιστεί το ιδεώδες της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και πιστεύει στην Ευρώπη-κράτος, η συζήτηση δεν προχωρά και εδώ την ευθύνη έχει και ο ανεξέλεγκτος τρόπος που γίνεται αναρμοδίως η ενημέρωση του πολίτη.
ΕΡ4: Ποια είναι η θέση σας για τα ζητήματα αυτά; (Ευρωπαϊκό Σύνταγμα – Σύμφωνο Σταθερότητας).
ΑΠ:Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι ένα ιδανικό. Η θέση μου είναι όπως εκείνη του κάθε πολίτη που επιθυμεί την κατοχύρωση της ενιαίας ασφάλισης, την ύπαρξη σταθερότητας και ενιαίας εξωτερικής πολιτικής, την διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και την εξασφάλιση των δημοκρατικών και κοινωνικών κεκτημένων.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι διαφορετικό. Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να ισχύει για όλα τα κράτη μέλη. Να μην είναι διαφορετικό για τα ισχυρά κράτη έναντι των λιγότερο ισχυρών. Σαφώς αν πρέπει κάποιες παράμετροι να γίνουν περισσότερο ελαστικές –και αφού συμφωνούν όλοι- ας γίνουν.
ΕΡ5: Πως κρίνετε τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ..;
ΑΠ: Η κυβέρνηση αναδείχθηκε από τον Ελληνικό Λαό με μια άνετη πλειοψηφία. Διαθέτει θα μπορούσα να πω την ανοχή ακόμα του λαού. Όμως δεν μπορώ να μην κατακρίνω τον ερασιτεχνισμό που επέδειξε σε σημαντικά θέματα όπως εκείνα της εξωτερικής πολιτικής, π.χ. Κυπριακό και Ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι την απαράδεκτη θέση της να καταγγέλλει την προηγούμενη κυβέρνηση για τον τρόπο που εργάστηκε προκειμένου να ενταχθούμε στην Ο.Ν.Ε. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει να εργαστεί κοιτάζοντας μπροστά και όχι πίσω.
ΕΡ6: Πιστεύετε ότι η ιστορία απογραφής της οικονομίας θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες:
ΑΠ: Δυστυχώς φοβάμαι ότι διαπράττει ένα μεγάλο ολίσθημα που η ίδια θα πληρώσει και κατά προέκταση ο Ελληνικός Λαός. Από την άλλη όμως δείχνει και τον παλαιοκομματισμό της διότι προεκλογικά υποσχέθηκε ψηφοθηρώντας τα πάντα στους Έλληνες πολίτες προκειμένου να κερδίσει την πολυπόθητη εξουσία. Αυτοσκοπός της υπήρξε η εξουσία. Έταξε οικονομικές παροχές χωρίς όμως να λέει πως τάζει με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να υλοποιήσει τα υποσχόμενα. Σήμερα αντιλαμβάνεται ότι έχει εγκλωβισθεί και επιζητεί άλλοθι στην «υποτιθέμενη ελλειμματική» οικονομία. Γιατί αυτά δεν τα έλεγε προεκλογικά. Εμείς δώσαμε ευημερία στον Ελληνικό Λαό, τέτοια όση δεν είχε ποτέ. Η Δεξιά στο όνομα του νοικοκυρέματος σιγά σιγά θα την ακυρώσει δυστυχώς.
ΕΡ7: Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου πότε θα βρουν το στίγμα και το βηματισμό τους; Με την ευκαιρία ποιο πρέπει να είναι το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του σημερινού ΠΑΣΟΚ: Που βλέπετε να καταλήγουν οι διαδικασίες για το συνέδριο;
ΑΠ: Ο Γ. Παπανδρέου είναι ένας πολιτικός με αναγνώριση από τον Ελληνικό Λαό. Ανέλαβε την ηγεσία σε δύσκολη στιγμή και κατανοεί ο λαός το νέο και ελπιδοφόρο που φέρνει για τον τόπο. Είναι πολιτική του λόγου και των ήπιων συμπεριφορών. Επιθυμεί να πείσει και όχι να φανατίσει. Χρόνο με το χρόνο μέσα από την Ελληνική κοινωνία θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της ισοπεδωτικής και μυωπικής πολιτικής της συντηρητικής παράταξης και τότε θα καρποφορήσει ο νέος σπόρος της δημιουργίας που το ΠΑΣΟΚ καλλιεργεί. Το Συνέδριο μας θα είναι ένα από τα στάδια της πορείας μας προς τον Ελληνικό Λαό. Θα τεθούν ερωτήματα και διλήμματα. Θα βασισθούμε στο δημιουργικό μας παρελθόν και θα πείσουμε για το ελπιδοφόρο μέλλον μας.
ΕΡ8: Πως πρέπει κατά την άποψή σας να χειρισθεί το ΠΑΣΟΚ το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας;
ΑΠ: Η ευθύνη της πρότασης για το κατάλληλο πρόσωπο ανήκει στην πλειοψηφούσα παράταξη. Μπαλάκι δεν μπορεί να κάνει και αυτήν την ευθύνη της η Νέα Δημοκρατία. Πιστεύουμε στις συναινετικές διαδικασίες τις οποίες εξάλλου κάναμε πράξη στο παρελθόν με την υπόδειξη και εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου.
ΕΡ9: Σας λείπει το Αιγαίο και το Υπουργείο του; Πως βλέπετε την προσπάθεια κατοχύρωσης των νησιωτικών πολιτικών; Πρακτικά αυτό τι σημαίνει;
ΑΠ: Δυστυχώς είναι μεγάλη η απόσταση του Αιγαίου από τις Βρυξέλλες. Όμως εξακολουθώ να ζω και να ενδιαφέρομαι για τα προβλήματα των νησιών. Μέλημα μου είναι η υπεράσπιση όλων αυτών που δημιουργήσαμε στο Υπουργείο Αιγαίου και που σήμερα δυστυχώς η νέα του ηγεσία έθεσε στόχο να τα απαξιώσει και να τα ακυρώσει, όπως το πρόγραμμα ενδοεπικοινωνίας για τις άγονες γραμμές, το μεγάλο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος κ.α. Δυστυχώς το μόνο που έκανε η σημερινή κυβέρνηση είναι να προσθέσουν χωρίς όμως αντίκρισμα τον όρο «και νησιωτικής πολιτικής».
Μόνο που δεν έδωσαν ανάλογες του τίτλου αρμοδιότητες αλλά απεναντίας απαξιώνουν και εκείνες που δημιουργήσαμε και που το κατέστησαν ένα μικρό Υπουργείο Ναυτιλίας, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού στο Αιγαίο.
ΕΡ10: Το τελευταίο διάστημα εστάλησαν σε Ροδιακά ΜΜΕ ανώνυμα e-mail που σας κατηγορούν ότι για λόγους προσωπικών-οικογενειακών συμφερόντων «πολεμήσατε» με κάθε τρόπο τον επιχειρηματία κ. Νικολαϊδη (Ατλάντικα). Τι απαντάτε και ποια η θέση σας για τις υποθέσεις πολεοδομικών παραβάσεων των συγκεκριμένων ξενοδοχείων;
ΑΠ: Είναι ΠΑΣΟΚ ο κύριος αυτός και τον κυνηγά η Δεξιά κυβέρνηση που έχει την εξουσία; Δεν θα απαντήσω σε αστειότητες και δεν γνωρίζω κανένα τέτοιο κύριο.
ΕΡ11: Όλοι μιλούν για τη θετική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Πως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για την ανάκαμψη του τουρισμού;
ΑΠ:Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει μ΄ ένα Υπουργείο Τουρισμού που δεν έχει πλέον καμία αρμοδιότητα. Σκεφθείτε ότι και εκείνη που είχε επί των ημερών που εγώ ήμουν Υπουργός Τουρισμού – δηλαδή την ευθύνη της Διεθνούς διαφημιστικής καμπάνιας - την αφαίρεσαν. Το κατέστησαν πλέον ένα Υπουργείο διακοσμητικό χωρίς αρμοδιότητες. | |