Στην ημερίδα με θέμα «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας- Αττικής 2021, βασικές Στρατηγικές και κατευθύνσεις» που διεξήχθη σήμερα, Πέμπτη 12 Μαΐου 2011 και ώρα 9:30 στο ξενοδοχείο Novotel απηύθυνε χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης. Η ημερίδα με επίκεντρο την Αθήνα αποτελεί μέρος τριημέρου επιστημονικού Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Έξοδος από την κρίση- προοπτικές». Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το METREX (Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών περιφερειών και Περιοχών) και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ, Νίκου Σηφουνάκη.
«Αγαπητοί εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών μητροπολιτικών περιφερειών και περιοχών,
Κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και χαίρομαι ιδιαίτερα που, σε αυτήν την περίοδο της έντονης κρίσης που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη, θα καθίσετε γύρω από ένα τραπέζι και θα καταθέσετε την εμπειρία σας και τις προτάσεις σας για ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα στοχεύει σε ένα πιο υποσχόμενο μέλλον για τις πόλεις μας.
Το Δίκτυο Μητροπολιτικών Περιοχών της Ευρώπης (METREX) έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο πληθυσμός των πόλεων υπερτερεί αριθμητικά του πληθυσμού της υπαίθρου. Όπου κι αν κοιτάξουμε το αστικό φαινόμενο λαμβάνει ηγεμονικές διαστάσεις μεταβάλλοντας, μοιραία, την παραδοσιακή σχέση της πόλης με τον περιαστικό χώρο και την ύπαιθρο. Όσο ακόμη το φαινόμενο της «αστικοποίησης» βρίσκεται σε εξέλιξη, το METREX έχει ένα ελεύθερο βήμα λόγου και ένα μεγάλο πεδίο εργασίας για να δημιουργήσει την απαιτούμενη συνείδηση : χωρίς οικονομική ανάπτυξη που βασίζεται στην κοινωνική συνοχή και στην προστασία του περιβάλλοντος, πολύ απλά, το μέλλον των μητροπολιτικών μας περιοχών θα είναι αβίωτο.
Σε αυτήν ακριβώς την αρχή βασίζεται και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η κρίση της χώρας μας είναι παράγωγο μιας χρόνιας υποβόσκουσας κρίσης και τα συμπτώματά της είναι σαφέστατα πιο έντονα για την Αττική η οποία συγκεντρώνει τον μισό πληθυσμό της χώρας. Κατά συνέπεια, ο σχεδιασμός μας για την Αττική έχει σκοπό να συνδέσει την ιστορικότητα της Πρωτεύουσας με σύγχρονες μορφές καινοτόμου παραγωγής, πολιτισμού και παιδείας και, ταυτόχρονα, να δημιουργήσει σχέσεις ισορροπίας και συνεργασίας της Αττικής με τις όμορες περιφέρειες και τον εθνικό χώρο.
Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Ο πρώτος άξονας είναι το περιβάλλον, δηλαδή, η προστασία του αστικού και του περιαστικού περιβάλλοντος και η κλιματική θωράκιση του Λεκανοπεδίου αφού, από όλες τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Αθήνα έχει το μεγαλύτερο θαλάσσιο μέτωπο και πλαισιώνεται από μεγάλους ορεινούς όγκους.
Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση της Αγροτικής Γης ως σημαντικό στοιχείο της αστικής οικονομίας και του τοπίου. Τρίτος άξονας είναι ο θεσμικός περιορισμός της αστικής εξάπλωσης με την προώθηση εναλλακτικών μορφών παραγωγής.
Ο τέταρτος άξονας αφορά στο μοντέλο οργάνωσης του αστικού χώρου ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Και τούτο διότι, η απειλή του κατακερματισμού της κοινωνίας είναι νέο φαινόμενο στην Ελλάδα όπου, παραδοσιακά, τα δίκτυα αλληλεγγύης ήταν ισχυρά και λειτουργούσαν αυθόρμητα. Για να αναφέρω ένα παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας εκδηλώνονται όλα σχεδόν τα προβλήματα της κρίσης, οικονομική δυσπραγία, όξυνση μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων, περιβαλλοντική υποβάθμιση. Επεξεργαζόμαστε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης, το οποίο άλλωστε προβλέπεται στο νέο Ρυθμιστικό, για να αναζωογονήσουμε το κέντρο της πόλης. Με πολεοδομικά εργαλεία και συντονισμό τομεακών πολιτικών στοχεύουμε στην αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας και των μεικτών χρήσεων, στην επανάχρηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, με ‘’συμπλήρωση’’ των αστικών κενών, στην επιστροφή της κατοικίας και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα από τα εργαστήρια και τις ομάδες συζήτησης. Είμαι βέβαιος ότι, με την πλούσια εμπειρία σας και την υψηλή σας κατάρτιση, θα συμβάλετε ουσιαστικά στο διάλογο για τη βελτίωση της ζωής μας στον ευρωπαϊκό χώρο.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας». |