, . . |
|
|
Θα ήθελα, με η σειρά μου, να χαιρετίσω την σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης που πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία : τη συστημική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Για να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει να αναθεωρήσουμε νοοτροπίες και πρακτικές και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με όρους αναπτυξιακούς και μακροπρόθεσμους.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι βασικό κλειδί για την αναπτυξιακή διαδικασία, για τη διάθεση και την εξοικονόμηση των πόρων, για την προσέλκυση επενδύσεων. Η χωρική απεικόνιση της ανάπτυξης, όμως, δεν είναι στατική διαδικασία. Απαιτεί συλλογική δράση και κοινή ευθύνη, μια δυναμική διαδικασία διαβούλευσης και συντονισμού στην οποία μετέχουν όλοι οι φορείς της Πολιτείας και η Κοινωνία των Πολιτών.
Στη βάση αυτής της αρχής, η ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και της Κυβερνητικής Επιτροπής, που θα έχει την ευθύνη για το συντονισμό όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, και η συμπλήρωση της νομοθεσίας για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της εφαρμογής του Γενικού, των Ειδικών και των Περιφερειακών Πλαισίων είναι πρωτοβουλίες που θωρακίζουν θεσμικά και επιχειρησιακά την εθνική χωροταξική πολιτική.
Επιδίωξή μας είναι ο ρόλος σας να μην εξαντληθεί στην απλή γνωμοδότηση, αλλά, με δική σας πρωτοβουλία, να διαμορφώνετε απόψεις και προτάσεις για κρίσιμα θέματα που άπτονται της χωροταξίας και της αειφόρου ανάπτυξης. Η θεσμοθέτηση του ειδικού πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες είναι, για παράδειγμα, ένα πρώτο πεδίο ουσιαστικής διαβούλευσης. Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε στο τέλος της προσπάθειας για την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες που εκκρεμεί δεκαετίες, με αποτέλεσμα ένας εξαιρετικά δυναμικός κλάδος με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό να βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας ως προς τη χωροθέτηση των μονάδων.
Περιμένουμε, επίσης, με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις σας κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των χωροταξικών πλαισίων εθνικού επιπέδου που γίνεται για πρώτη φορά. Μια διαδικασία που αναμένεται να συμβάλλει στην αξιοποίηση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που παρουσιάζει η κάθε περιφέρεια της χώρας, και να αντιμετωπίσει, ταυτόχρονα, τις αδυναμίες και τους κινδύνους που προκαλεί η αναπτυξιακή διαδικασία στο περιβάλλον και, κατ’ επέκταση, την ίδια την ανάπτυξη.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι, βρισκόμαστε πολύ μακριά από την εποχή όπου το Κράτος ήταν ένας «θεσμικός παντογνώστης». Η πολυπλοκότητα της καθημερινής ζωής και η υψηλή εξειδίκευση που απαιτείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε όλους σχεδόν τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας επιτάσσουν την ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας και όλους εσάς τους διακεκριμένους εκπροσώπους του επιστημονικού κόσμου, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της παραγωγής, των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Αυτήν τη συνεργασία επιδιώκουμε να ενισχύσουμε προς όφελος της συνολικής προσπάθειας που σήμερα καταβάλλουμε ως χώρα.
Σας ευχαριστώ.
| |