Κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου (21 Δεκεμβρίου 2011) που παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Σηφουνάκης στα ΜΜΕ της Λήμνου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα παρακάτω:
Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη και δύσκολη καμπή, καθώς καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια να ξεφύγει από την κρίση και να μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Το μεγάλο πρόβλημα όμως δεν είναι η Ελλάδα, είναι η ίδια η μεγάλη συστημική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και η οποία και επιπτώσεις έχει στην πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας, αλλά και δημιουργεί ένα δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να πορευτεί η χώρα.
Είναι πλέον σαφές ότι η κρίση δεν αφορά μόνο την Περιφέρεια του Νότου, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία. Η κρίση πλήττει την καρδιά της Ευρωζώνης. Χτυπάει μεγάλες οικονομίες και χώρες , όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία, το Βέλγιο.
Γι’ αυτό και πρέπει η Ελλάδα να εντείνει και να επιταχύνει τις προσπάθειες της για την ολοκλήρωση του λεγόμενου PSI της ανταλλαγής δηλαδή των Ελληνικών Ομολόγων, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο και να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού. Γι΄ αυτό και είναι σημαντική η αποστολή και το έργο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, που προέκυψε μετά από την γενναία πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έθεσε υπεράνω όλων το εθνικό συμφέρον και την ενότητα.
Αυτό που όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν και κυρίως τα πολιτικά κόμματα που μετέχουν στη Κυβέρνηση, είναι πως η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να δοθεί με επιτυχία η μεγάλη μάχη.
Τα μικροκομματικά παιχνίδια, η αποφυγή ανάληψης πολιτικών ευθυνών και πρωτοβουλιών υπό το άγχος του εκλογικού κόστους και η ανέξοδη ρητορεία, αποτελούν εμπόδια σε αυτό τον ήδη δύσκολο δρόμο που έχει να διανύσει η Κυβέρνηση.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις ή τουλάχιστον αυτές που συμφώνησαν να μετέχουν στην Κυβέρνηση πρέπει τώρα να βάλλουν πλάτη και να εργαστούν εντατικά για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΤΟΠΙΚΑ
Νόμος 4014/2011 Ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου:
- Ψηφίσαμε ένα νόμο που αποτελεί μέρος μιας νέας συνολικής προσέγγισης για τη θωράκιση του περιβάλλοντος και τον περιορισμό της άναρχης υπερδόμησης στην Ελλάδα που συμπληρώνεται με το Νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, το νέο ΓΟΚ και τη θεσμοθέτηση βασικών μορφολογικών αρχιτεκτονικών κανόνων δόμησης.
- Κεντρικός σκοπός η οριστική διευθέτηση ενός χρόνιου περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος που δεν επιλύθηκε επειδή κάθε προσπάθεια ρύθμισης, από το 1983 μέχρι σήμερα, είχε μόνο οικονομικό-εισπρακτικό χαρακτήρα και ΔΕΝ μερίμνησε για περιβαλλοντικά-πολεοδομικά θέματα. Παράλληλα με επίτευξη περιβαλλοντικού και πολεοδομικού ισοζυγίου και έμπρακτη εφαρμογή της ισότητας των πολιτών και της μη-επιβράβευσης της αυθαιρεσίας και της παραβατικότητας.
- Για πρώτη φορά βάζουμε κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης αυθαιρέτων προκύπτουν τα εξής:
Ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν εισαχθεί στο σύστημα έχει ξεπεράσει τις 190.000. Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τις δηλώσεις αυτές ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα περίπου 100 εκ. ευρώ.
Ο αριθμός δηλώσεων και πληρωμών ανά ημέρα έχει επιταχυνθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τις 7.000 αιτήσεις τη μέρα, και με βάση τους ρυθμούς προόδου της συμμετοχής των πολιτών στη ρύθμιση εκτιμάμε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος εισπράξεων που έχει προϋπολογιστεί.
Νόμος 4030/2011 Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις
O Νόμος που από την 1η Μαρτίου θα είναι σε πλήρη εφαρμογή εισάγει μεγάλες καινοτομίες όπως:
- Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης με βάση την κεντρική ρύθμιση κατάργησης της πολεοδομίας όπως την γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.
- Απλοποίηση και επιτάχυνση.
- Την αρμοδιότητα έκδοσης των αδειών δόμησης (εγκριτική) ασκούν οι Υπηρεσίες Δόμησης – που αντικαθιστούν τα σημερινά πολεοδομικά γραφεία – των Δήμων.
- Την αρμοδιότητα ελέγχου της ορθής εκτέλεσης των αδειών (ελεγκτική) ασκούν οι Ελεγκτές Δόμησης, που εποπτεύονται από το ΥΠΕΚΑ και την αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι Ελεγκτές είναι Μηχανικοί, με καθήκοντα ασυμβίβαστα του δημοσίου υπαλλήλου λειτουργούν ανεξάρτητα και δεν τελούν σε σχέση ιεραρχικού ελέγχου ή εποπτείας με τις Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.).
- Την αρμοδιότητα κρατικής και συνεχούς εποπτείας της άσκησης του έργου των Υ.ΔΟΜ και των Ελεγκτών Δόμησης, ασκεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας καθώς και τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων – που υποκαθιστούν τα υφιστάμενα όργανα γνωμοδότησης.
- Η υποβολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών στοιχείων και μελετών, προβλέπεται να είναι ηλεκτρονική.
- Η έγκριση δόμησης θα χορηγείται σε πέντε ημέρες, ενώ για την έγκριση δόμησης ελέγχονται τα βασικά στοιχεία που αποτελούν τον δείκτη περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της κατασκευής στο φυσικό ή οικιστικό περιβάλλον.
- Η άδεια δόμησης χορηγείται σε δυο ημέρες από την προσκόμιση των απαραίτητων μελετών και λοιπών εγκρίσεων και την ανάληψη της ευθύνης από τους Μελετητές Μηχανικούς.
- Τέλος, καταργούνται τα υπάρχοντα γνωμοδοτικά όργανα και θεσμοθετούνται νέα σε αντικατάσταση των υφιστάμενων, όπως τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής κλπ.
Κατασκευή Αποχετευτικών Δικτύων και Βιολογικών Καθαρισμών τ. Δήμου Μύρινας
- Μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ έχουν δείξει το κατάλληλο ενδιαφέρον και συνεργάζονται με τις υπηρεσίες του Δήμου Λήμνου ώστε να προχωράει η επίλυση των προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί με στόχο την ολοκλήρωση του έργου. Αισιοδοξούμε ότι με τη συνέχιση της καλής συνεργασίας και την εντατικοποίηση των προσπαθειών το σημαντικό αυτό έργο για τη Μύρινα θα ολοκληρωθεί εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί και από το ΕΠΠΕΡΑΑ.
- Παράλληλα συνεχίζεται η αξιολόγηση των νέων προτάσεων του Δήμου Λήμνου για Δίκτυα Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων και σε άλλους οικισμούς για τα οποία έχουν γίνει αιτήσεις ένταξης στο ΕΠΠΕΡΑΑ.
Καταρροϊκός Πυρετός
- Στις 14 Δεκεμβρίου, με τη σχετική απόφαση του Υφυπουργού κ. Ροντούλη λύθηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στους κτηνοτρόφους της Λήμνου από την μακροχρόνια απαγόρευση εξαγωγής ζώντων ζώων εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού.
- Έτσι δίνεται η δυνατότητα να διακινηθούν χωρίς περιορισμό όλα τα ζώα (αιγοπρόβατα και βοοειδή) του νησιού, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας του και στη βελτίωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων του.
Νέο Εφετείο Βορείου Αιγαίου
- Μια προσπάθεια χρόνων ολοκληρώθηκε θετικά για τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου. Πλέον και οι Λημνιοί θα μπορούν να εξυπηρετούνται για τις υποθέσεις τους στο νησί του νομού τη Λέσβο και όχι στη πιο δύσκολα προσεγγίσιμη Σύρο.
|