|
|
|
ΕΡ1: Η συναίνεση που είπε προχθές ο κ. Παπανδρέου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια θέση αρχής όπως την παρουσίασε ή μια θέση ανάγκης αφού οι εκλογές και μια τρίτη ήττα δεν θα ωφελήσουν ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε κι αυτόν;
ΑΠ: Σας απαντώ ευθέως. Καμιά κυβέρνηση μέσα σε επτά μήνες δεν μπορεί να απολέσει στο σύνολο την εμπιστοσύνη ή την ανοχή του λαού.
Ξεκινώντας απ’ αυτό το πραγματικό δεδομένο συμμερίζεστε νομίζω επίσης ότι ουδέποτε σε τόσο λίγο χρόνο μία κυβέρνηση δεν έκανε τόσα λάθη, που έβλαψαν την χώρα, την διέσυραν στο εξωτερικό (η περιβόητη απογραφή, η έλλειψη σαφούς στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική κ.α.) και στο εσωτερικό με τον αποσυντονισμό του κράτους και την πλήρη κομματικοποίηση του, για παράδειγμα υπόθεση Σινούκ, το αλαλούμ στην παιδεία, η ανεξέλεγκτη έκρηξη της ακρίβειας, η απόπειρα κατασυκοφάντησης πολιτικών αντιπάλων κ.α.
Η συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου είναι πάγια θέση μας. Μην λησμονούμε ότι στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν: Διευρυμένη πλειοψηφία των 180 ψήφων για την εκλογή του Προέδρου με επαναληπτικές ψηφοφορίες, -όσες κι αν χρειασθούν χωρίς να διαλύεται η Βουλή. Η Ν. Δημοκρατία αντίθετα επέβαλε τη διατήρηση του εκβιασμού και τη διάλυση της Βουλής στην 3η άκαρπη ψηφοφορία.
Άλλωστε, η κυβέρνηση είναι αυτή που μεθοδικά καλλιέργησε το τελευταίο διάστημα κλίμα εκλογολογίας για ένα θεσμό που απαιτεί την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Αν όμως κάποιος πρέπει να φοβάται τις εκλογές αυτό δεν είναι το ΠΑΣΟΚ.
ΕΡ2: Είστε Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού – Αθλητισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για το ντόπινγκ που τόσο πλήττει τον Ολυμπισμό υπάρχει κάποια πρόταση της επιτροπής σας που θα εξαλείφει το φαινόμενο; Μπορεί να εξαλειφθεί;
ΑΠ: Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι κάποιοι επαγγελματίες αθλητές στις μεγάλες διοργανώσεις κάνουν χρήση αναβολικών. Το πρόβλημα δυστυχώς μεγεθύνεται από τη διάδοση και τη διόγκωση αυτού του φαινομένου στον ερασιτεχνικό και ατομικό αθλητισμό. Τι συμβαίνει π.χ. στα χιλιάδες ιδιωτικά γυμναστήρια της Ευρώπης; Μια έρευνα που διεξήχθη το 2002 για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέδειξε ότι το 6% των ερωτηθέντων που ασκούνται σε γυμναστήρια απάντησαν ότι κάνουν χρήση «φαρμακευτικών ουσιών». Το πρόβλημα είναι πράγματι ανησυχητικό. Η Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού λοιπόν δρομολόγησε διαδικασίες για την αφύπνιση όλων των ενδιαφερομένων, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Εθνικών Κυβερνήσεων, με στόχο:
· Να γίνει κατανοητό ότι το Ντόπινγκ είναι πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.
· Να υπογραμμιστεί η ανάγκη δημιουργίας Ενιαίου Ευρωπαϊκού Νομικού Πλαισίου
· Να γίνει κοινή συνείδηση ότι ο αθλητισμός πρέπει να προωθείται μέσα από την εκπαίδευση
· Να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε τα σκευάσματα των όποιων ουσιών που πωλούνται στα γυμναστήρια να υπαχθούν σ’ ένα ενιαίο καθεστώς.
ΕΡ3: Στην Ελλάδα γίνεται συζήτηση για την διαπλοκή, για τα ΜΜΕ και για τον βασικό μέτοχο. Η Ε.Ε πως αντιμετωπίζει τα θέματα των σχέσεων πολιτικής και οικονομικών συμφερόντων;
ΑΠ: Αυτό τον καιρό υπάρχει σ’ εξέλιξη ένας σοβαρός προβληματισμός στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση. Δεν σας κρύβω όμως ότι αυτό γίνεται με επίκεντρο τα συμβαίνοντα στην Ιταλία και τον έλεγχο επικυριαρχίας του Μπερλουσκόνι στα Μ.Μ.Ε. της γείτονος. Η συζήτηση αυτή αποσκοπεί στην αναζήτηση ενός πλαισίου κανόνων που θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής και της πολιτικής εξουσίας ώστε να εξασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών. Η διαφορά του Ευρωπαϊκού προβληματισμού από εκείνον που αναπτύσσεται στην Ελλάδα είναι ότι στη χώρα μας η συζήτηση παίρνει χαρακτήρα παραταξιακό ενώ στην Ευρώπη ο προβληματισμός είναι διαπαραταξιακός.
Από την άλλη κάθε κράτος – μέλος έχει τους δικούς του κανόνες, π.χ. αλλού ισχύει όποιος κατέχει έντυπο μέσο ενημέρωσης δεν μπορεί να κατέχει και ηλεκτρονικό ή η όπως στην Ιταλία όπου η κατοχή σε σύνολο μέσων δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του συνόλου. Δυστυχώς, στη χώρα μας η συζήτηση παίρνει χαρακτήρα προσωπικό. Περιστρέφεται γύρω από το αν ένα πρόσωπο που κατέχει ποσοστό της ενημέρωσης είναι ή όχι καλύτερο από ένα άλλο που δεν κατέχει, αλλά το επιθυμεί.
ΕΡ4: Το ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκη βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει τίποτε άλλο από το να απολογείται ή να καλείται να δικαιολογεί δίκαιες ή άδικες πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης (εξοπλιστικά, απογραφή, έλλειμμα κλπ). Μπορεί μέσα σε αυτή την κατάσταση να αναδείξει την δική του νέα όπως διακηρύσσει πολιτική πρόταση;
ΑΠ: Ο Ελληνικός λαός στο σύντομο διάστημα που ο Γ. Παπανδρέου έχει αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολο να εμπεδώσει το σύνολο αυτών που πρεσβεύει και διακηρύσσει Πώς να κατανοήσει ο λαός ότι στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος π.χ. στο Αιγαίο, υπήρχαν στην κυβερνητική μας θητεία δύο αντικρουόμενες πολιτικές και αυτό επειδή κάποιος υπουργός στην άγνοιά του ή λόγω της αλαζονικής νοοτροπίας του, συγκεντρωτικά συμπεριφερόμενος ακύρωνε τις αναγκαίες πολιτικές άλλου υπουργού. Ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει άλλη επιλογή από το να αφήσει πίσω του κατεστημένες αντιλήψεις αλλά ταυτόχρονα να προσεταιριστεί τις νέες ιδέες εκείνες που πρεσβεύουν το σύγχρονο και ιστορικά είναι επιβαλλόμενες.
ΕΡ5: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί ακόμα να πείσει. Που το αποδίδετε;
ΑΠ: Η πολιτική επιβεβαίωση δεν έρχεται από την μία μέρα στην άλλη. Είμαι βέβαιος ότι ο και ίδιος το γνώριζε αυτό όταν δέχθηκε –ενώ θα μπορούσε να αρνηθεί- σε μια δύσκολη στιγμή να αναλάβει την ευθύνη της ηγεσίας. Είμαι βέβαιος ακόμη, ότι όπως ρηξικέλευθα πολιτεύθηκε και πέτυχε ως Υπουργός Εξωτερικών έτσι θα πολιτευθεί με τόλμη και ως αρχηγός ενός μεγάλου κόμματος, μιας ιστορικής παράταξης και θα πετύχει. Είναι ζήτημα χρόνου και μέρα με τη μέρα ο ίδιος θα βρει τον πιο γρήγορο βηματισμό που απαιτείται, αλλά και ο λαός θα εμπεδώσει το νέο και ελπιδοφόρο που επαναλαμβάνω ο ίδιος πρεσβεύει. | |