|
|
|
Είναι αλήθεια πως ένα σημαντικό κείμενο, όπως αυτό του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο προσφάτως κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, δεν έγινε αντικείμενο ευρύτατης συζήτησης κυρίως μεταξύ των πολιτών. Η πρόταση για δημοψήφισμα που υπέβαλαν από κοινού το ΠΑΣΟΚ, το Κ.Κ.Ε και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, αποτελούσε μια «χρυσή ευκαιρία», για ένα γόνιμο και διεξοδικό διάλογο, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους πολίτες.
Ωστόσο εκτιμώ πως τόσο το γεγονός ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην Ε.Ε. όσο και το ότι στο τέλος Μαΐου διεξάγεται στη Γαλλία το κρίσιμο δημοψήφισμα για το «Ευρωσύνταγμα», θα δώσουν την ευκαιρία στον πολίτη να ασχοληθεί ενεργότερα και πιο εμπεριστατωμένα με το όλο θέμα.
Αναμφισβήτητα, αυτό τον καιρό, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία. Πρόκειται για ένα σημαντικό «κρας τεστ» τόσο για το ίδιο το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα όσο και για την πορεία της Ευρώπης. Και αυτό γιατί με βάση τις δημοσκοπήσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα, φαίνεται να υπάρχει μια ισχυρή καχυποψία της κοινής γνώμης στη Γαλλία. Μια καχυποψία που πάει μακρύτερα από τα όσα προβλέπει το Ευρωσύνταγμα και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας για την οποία οι Γάλλοι πολίτες έχουν πολύ έντονες ανησυχίες. Είναι βεβαίως πολύ πρόωρο ακόμα να πούμε πως το «όχι» θα είναι ο νικητής αυτού του δημοψηφίσματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προς το παρόν το "όχι " να προηγείται οριακά, αλλά οι οπαδοί του "ναι" συνεχώς αυξάνονται. Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ένας τόσο σοβαρός προβληματισμός σε μια χώρα που πρωταγωνίστησε και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, αναδεικνύει και τις ευθύνες του πολιτικού κόσμου (σε όλη την Ευρώπη), ότι δεν έχει δηλαδή επισταμένως ασχοληθεί με τα σημεία που προβληματίζουν τους απλούς πολίτες και τους δημιουργούν αγωνίες, αλλά και το γεγονός ότι ο αναγκαίος διάλογος για ένα τέτοιο ιστορικό κείμενο δεν είναι ευρύς και διεξοδικός.
Πεποίθηση μου ήταν και είναι ότι το στοίχημα της Ενωμένης Ευρώπης, της Ευρώπης με κοινή Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική, της Ευρώπης της ανάπτυξης και της ευημερίας, της Ευρώπης της Οικολογίας και του Πολιτισμού πρέπει να κερδηθεί. Θεωρώ λογικό μέχρι ένα βαθμό τον προβληματισμό που αναπτύσσεται σε μια μερίδα της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, αλλά δεν εννοώ σε καμία περίπτωση τις ακραίες αντιευρωπαϊκές φωνές.
Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, ίσως το σημαντικότερο μέχρι τώρα, για να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών της Ευρώπης και στην πρόοδο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έτσι, παρ' όλες τις ανησυχίες που υπάρχουν στην κοινή γνώμη, που οφείλονται στην πλημμελή ενημέρωση της, η απάντηση των λαών της Ευρώπης, οι οποίοι έχουν πολλαπλά ωφεληθεί από την ένταξη και συμμετοχή των χωρών τους στην ΕΕ, δεν μπορεί να είναι παρά 'ναι'. | |