ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ
Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Νίκος Σηφουνάκης ζητά να ενημερωθεί σχετικά με τις ενέργειες του Υπουργείου Αιγαίου για την ολοκλήρωση των μελετών τριών έργων-επεμβάσεων που είχαν ανατεθεί από το Υπουργείο Αιγαίου κατά την περίοδο 2002-2003 με στόχο τη διατήρηση και προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Γυάρου.
Η πρώτη μελέτη έργου με τίτλο ''Στερέωση και ανάδειξη του κτηρίου των φυλακών και τριών άλλων γειτονικών κτηρίων στη νήσο Γυάρο του Νομού Κυκλάδων'', αφορούσε στην εκτέλεση στερεωτικών εργασιών, καθώς και στη δημιουργία μικρού μουσείου και αίθουσας εκδηλώσεων. Η δεύτερη μελέτη με τίτλο ''Δημιουργία δικτύου διαδρομών ιστορικής μνήμης στο χώρο των στρατοπέδων της Γυάρου'', αφορούσε στην κατασκευή ή τη βελτίωση δρόμων και διαδρομών, για τη σύνδεση των πέντε όρμων του νησιού και κυρίως τη σύνδεση του κεντρικού κτηρίου των φυλακών με το νεκροταφείο. Η τρίτη μελέτη με τίτλο ''Κατασκευή μικρού λιμενικού έργου στη νήσο Γυάρο'' αφορούσε στην κατασκευή αποβάθρας για ασφαλή προσέγγιση μικρών επιβατικών πλοίων μεταφοράς επισκεπτών.
Δεδομένου ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αιγαίου, όχι μόνο δεν προχώρησε σε καμία σχετική ενέργεια για την ολοκλήρωση των παραπάνω μελετών, αλλά αντιθέτως πάγωσε τις σχετικές διαδικασίες, ο Νίκος Σηφουνάκης απευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:
(1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση των μελετών και η διαδικασία δημοπράτησης των έργων;
(2) Για ποιους λόγους έχουν σταματήσει οι σχετικές διαδικασίες;
(3) Μπορεί η Επιτροπή να ενημερωθεί κατά πόσον το Υπουργείο Αιγαίου κρίνει αναγκαία την υλοποίηση τους ούτως ώστε να μετατραπεί η Γυάρος σε ένα πραγματικό ιστορικό χώρο μνήμης προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες;
(4) Ποιες είναι οι δυνατότητες χρηματοδότησης των παραπάνω έργων στο πλαίσιο του Δ' Κ.Π.Σ;
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Αιγαίου με απόφασή του, η οποία δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2001, είχε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και ανάδειξή της Γυάρου χαρακτηρίζοντας ως διατηρητέα το κεντρικό κτήριο των φυλακών, καθώς και όλα τα συνοδευτικά κτήρια, εγκαταστάσεις και κατασκευές, που βρίσκονται στις περιοχές των πέντε όρμων του νησιού. Παράλληλα, με απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2001, το ίδιο Υπουργείο είχε συγκροτήσει ειδική δεκαμελή επιτροπή προσωπικοτήτων προερχομένων από διάφορους πολιτικούς χώρους για την εισήγηση ενεργειών και δράσεων απότισης τιμής στους αγωνιστές που εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν στο νησί.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νίκου Σηφουνάκη:
Το νησί της Γυάρου χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, στη μετεμφυλιακή περίοδο και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) ως τόπος εξορίας, φυλάκισης και βασανιστηρίων χιλιάδων Eλλήνων πολιτών.
Δεδομένης της σημασίας της Γυάρου ως χώρου ιστορικής μνήμης, το Υπουργείο Αιγαίου με απόφασή του, η οποία δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2001, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και ανάδειξή του νησιού χαρακτηρίζοντας ως διατηρητέα το κεντρικό κτήριο των φυλακών, καθώς και όλα τα συνοδευτικά κτήρια, εγκαταστάσεις και κατασκευές, που βρίσκονται στις περιοχές των πέντε όρμων του νησιού. Παράλληλα, με απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2001, το ίδιο Υπουργείο συγκρότησε ειδική δεκαμελή επιτροπή προσωπικοτήτων προερχομένων από διάφορους πολιτικούς χώρους για την εισήγηση ενεργειών και δράσεων απότισης τιμής στους αγωνιστές που εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν στο νησί.
Στο πλαίσιο εφαρμογής των παραπάνω αποφάσεων, το Υπουργείο Αιγαίου κατά την περίοδο 2002-2003 ανέθεσε την εκπόνηση των μελετών για την υλοποίηση τριών έργων-επεμβάσεων για τη διατήρηση και προστασία της ιστορικής κληρονομιάς του νησιού. Το πρώτο έργο με τίτλο ''Στερέωση και ανάδειξη του κτηρίου των φυλακών και τριών άλλων γειτονικών κτηρίων στη νήσο Γυάρο του Νομού Κυκλάδων'' αφορούσε στην εκτέλεση στερεωτικών εργασιών, καθώς και στη δημιουργία μικρού μουσείου και αίθουσας εκδηλώσεων. Το δεύτερο με τίτλο ''Δημιουργία δικτύου διαδρομών ιστορικής μνήμης στο χώρο των στρατοπέδων της Γυάρου'', αφορούσε στην κατασκευή ή τη βελτίωση δρόμων και διαδρομών, για τη σύνδεση των πέντε όρμων του νησιού και κυρίως τη σύνδεση του κεντρικού κτηρίου των φυλακών με το νεκροταφείο. Το τρίτο έργο με τίτλο ''Κατασκευή μικρού λιμενικού έργου στη νήσο Γυάρο'' αφορούσε στην κατασκευή αποβάθρας για ασφαλή προσέγγιση μικρών επιβατικών πλοίων μεταφοράς επισκεπτών.
Δεδομένου ότι μετά την ανάθεση των σχετικών μελετών, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αιγαίου όχι μόνο δεν προχώρησε σε καμία σχετική ενέργεια, αλλά αντιθέτως πάγωσε τις σχετικές διαδικασίες, ερωτάται η Επιτροπή:
(1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση των μελετών και η διαδικασία δημοπράτησης των έργων;
(2) Για ποιους λόγους έχουν σταματήσει οι σχετικές διαδικασίες;
(3) Μπορεί η Επιτροπή να ενημερωθεί κατά πόσον το Υπουργείο Αιγαίου κρίνει αναγκαία την υλοποίηση τους ούτως ώστε να μετατραπεί η Γυάρος σε ένα πραγματικό ιστορικό χώρο μνήμης προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες;
4) Ποιες είναι οι δυνατότητες χρηματοδότησης των παραπάνω έργων στο πλαίσιο του Δ' Κ.Π.Σ;
|