Στο τριήμερο της συζήτησης που διεξήχθη στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης ενεγράφη ομιλητής, αλλά λόγω περιορισμένου χρόνου δεν κλήθηκε τελικά στο βήμα.
Αναφερόμενος ο κ. Σηφουνάκης στην κορυφαία αυτή για το Κοινοβούλιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς διαδικασία, δήλωσε σχετικά:
«Η πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό και γενικότερα για την αντιλαϊκή οικονομική και κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί αναδεικνύει το πραγματικό αυταρχικό και αντικοινωνικό πρόσωπο της Κυβέρνησης, σε μια διεθνή συγκυρία όπου η ύφεση και ο στασιμοπληθωρισμός απειλούν να πλήξουν ακόμα περισσότερο ευρύτατα κοινωνικά στρώματα.
Στη συζήτηση που στις μέρες μας διεξάγεται από άκρου σε άκρο του πλανήτη για νέου τύπου ρυθμίσεις της αγοράς και νέα εργαλεία κοινωνικής πολιτικής, η σημερινή Κυβέρνηση πιστή στην πολιτική της «αγρανάπαυσης», το μόνο που κάνει είναι να μεθοδεύει την απαξίωση κοινωνικών ομάδων που ζητούν διέξοδο από την οικονομική και εισοδηματική ασφυξία. Δυστυχώς κανένα αξιόλογο σχέδιο, καμία δημιουργική πολιτική, δεν έχει παραχθεί για την χώρα.
Οι προοπτικές για μια βιώσιμη ανάπτυξη με σύγχρονες πολιτικές, με αναγκαίες πρωτοβουλίες για μια σωστή και αποδοτική διοικητική διάρθρωση της χώρας, για ένα Χωροταξικό Σχέδιο που θα προστατεύει κατά προτεραιότητα, τους υδάτινους πόρους, την γεωργική γη, που θα τοποθετεί στον Ελληνικό χώρο λειτουργίες και δράσεις ορθολογικά, με στόχο την κοινωνική συνοχή και την αειφόρο ανάπτυξη, απομακρύνονται. Δυστυχώς δεν βρίσκονται στα σχέδια της Νεοφιλελεύθερης Κυβέρνησης οι παραπάνω προτεραιότητες, αντιθέτως προτάχτηκε η περιβόητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με την οποία πλήττονται ευθέως οι πολίτες και υπονομεύονται τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Οφείλει όμως η Κυβέρνηση να καταλάβει έστω και τώρα ότι :
- Το ασφαλιστικό δεν αντιμετωπίζεται με αλχημείες
- Κανείς δεν δικαιούται να δημιουργεί εφιάλτες στον απόμαχο της εργασίας και στην οικογένεια του, πετσοκόβοντας την σύνταξη, προκειμένου να μπαλωθούν οι μαύρες τρύπες που δημιούργησε η περίφημη απογραφή
- Δεν μπορούμε να εξισώνουμε προς τα κάτω δικαιώματα των ασφαλισμένων, παροχές και συντάξεις.
Η σύγχρονη και ουσιαστική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού περνάει μέσα :
1. Από την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.
2. Πλήρη διασφάλιση της τριμερούς χρηματοδότησης και πρωτίστως της καταβολής από το Κράτος του ποσού που του αναλογεί.
3. Την ύπαρξη πραγματικού και όχι «γιαλαντζί» Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών με σαφείς πόρους και προοπτικές.
4. Με την αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας, με το κτύπημα της ακρίβειας που κάθε μήνα αδειάζει όλο και περισσότερο το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς. Ένα μικρό χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποδιοργάνωσης του Ε.Σ.Υ. είναι το νοσοκομείο της Λήμνου.
Με την προτεραιότητα στην Παιδεία και αναβάθμιση των δεδομένων της εκπαίδευσης. Την ενδυνάμωση και όχι την απαξίωση των περιφερειακών πανεπιστημίων.
Σ' αυτήν την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, θα προσφέραμε μεγάλη υπηρεσία στον τόπο και στους πολίτες, αν οι προοδευτικές δυνάμεις αντί να εξαντλούνται σε στείρες και άνευ ουσίας μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μερικά πράγματα και να κάνουν κοινές πρωτοβουλίες.
Για παράδειγμα η καθιέρωση Εθνικής Σύνταξης είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί ή με κοινή νομοθετική πρωτοβουλία ή με συλλογές υπογραφών ή με άλλους τρόπους.
Όταν η χώρα, η κοινωνία, είναι αντιμέτωπες με την πλέον αδιάφορη, αδέξια Κυβέρνηση που οι πολιτικές της τσακίζουν τους εργαζομένους και αφαιμάζουν την μεσαία τάξη, οι «ενδοαριστερές γκρίνιες» και «οι ποικίλες επιδείξεις δήθεν επαναστατικότητας», δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον λαό που έχει ανάγκη από λύσεις στα καυτά του προβλήματα. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Υπερψηφίζω την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και για ένα ακόμα λόγο. Γιατί επί τέσσερα χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους τα νησιά μας. Γιατί σαμποταρίστηκαν και ακυρώθηκαν μια σειρά από νομοθετήματα, πρωτοβουλίες και πολιτικές που δουλεύτηκαν και δρομολογήθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών. Γιατί το Υπουργείο Αιγαίου, το πλέον αποκεντρωμένο υπουργείο που στο παρελθόν παρήγαγε έργο για την προστασία του περιβάλλοντος, για μια σύγχρονη ακτοπλοΐα στα νησιά, καταργήθηκε και η πολιτική του ηγεσία εδώ και 6 μήνες κατοικοεδρεύει στον Πειραιά και αναλογισθείτε, ουδέποτε στα τέσσερα χρόνια ασχολήθηκαν με τις αποκεντρωμένες σε δεκατρία νησιά υπηρεσίες του, στις οποίες υποαπασχολούνται οι επιστήμονες του».
|