Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Νίκος Σηφουνάκης ζητά να ενημερωθεί σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο την κατάργηση των αναλογικών ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή μετάδοση το αργότερο έως το 2012. Ωστόσο, στην Ελλάδα, αν και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών παρέδωσε πριν από τρία χρόνια στη σημερινή κυβέρνηση σχετικό προσχέδιο νόμου, δεν υπάρχει καμία πολιτική πρωτοβουλία για την υιοθέτηση του απαραίτητου κανονιστικού πλαισίου, δεν έχει εκδοθεί χάρτης των ψηφιακών συχνοτήτων ούτε έχουν καθοριστεί κέντρα ψηφιακής εκπομπής.
Ο Νίκος Σηφουνάκης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ποιο στάδιο βρίσκεται στα κράτη μέλη της ΕΕ η διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση και σε ποιες σχετικές ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νίκου Σηφουνάκη:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο την κατάργηση των αναλογικών ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή μετάδοση το αργότερο έως το 2012.
Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση θα προσφέρει μια σειρά από οφέλη στον πολίτη όπως ευρύτερες επιλογές, λόγω της ύπαρξης περισσότερων τηλεοπτικών καναλιών, βελτιωμένη ποιότητα εικόνας και ήχου, μεγαλύτερη ευελιξία χάρη στην καλύτερη λήψη από φορητές συσκευές, μεγαλύτερη συμμετοχή του τηλεθεατή μέσω των διαδραστικών υπηρεσιών, κα. Παράλληλα θα συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων ατόμων και των ατόμων με αναπηρία παρέχοντας βοηθητικές υπηρεσίες, όπως ο βελτιωμένος υποτιτλισμός, ο ηχητικός σχολιασμός ή ο σχολιασμός με σύμβολα.
Ωστόσο, στην Ελλάδα, αν και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών παρέδωσε πριν από τρία χρόνια στη σημερινή κυβέρνηση σχετικό προσχέδιο νόμου, δεν υπάρχει καμία πολιτική πρωτοβουλία για την υιοθέτηση του απαραίτητου κανονιστικού πλαισίου, δεν έχει εκδοθεί χάρτης των ψηφιακών συχνοτήτων ούτε έχουν καθοριστεί κέντρα ψηφιακής εκπομπής.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
(1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται στα κράτη μέλη της ΕΕ η διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή ραδιοτηλεόραση;
(2) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση;» |