Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
,

 

Παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Αν. Υπουργού Νίκου Σηφουνάκη, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, εκπροσώπου του Ταμείου Ιδιωτικής Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ, καθώς και εκπροσώπων των Δήμων, του ΤΕΕ και άλλων φορέων, συζητήθηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το θέμα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, στο πλαίσιο του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ.

 Η συζήτηση ξεκίνησε με τις παρεμβάσεις από τους αρμόδιους εισηγητές των κομμάτων για τις βασικές αρχές του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και διατυπώθηκαν παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις από όλους τους συμμετέχοντες βουλευτές και εκπροσώπους φορέων. Δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τον διαγωνισμό πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τον τρόπο διάθεσης και αξιοποίησης του συνόλου του ακινήτου μέσω μετοχών, την ανάπτυξη του πάρκου, τα προτεινόμενα πολεοδομικά μεγέθη, τα πιθανά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, τα άμεσα και έμμεσα οικονομικά και άλλα οφέλη και την ανταποδοτικότητα προς τους δήμους της Αττικής.
 

Ο Δ/νων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις υποχρεώσεις που θα έχει ο όποιος επενδυτής απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο. Το κύριο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος από την στρατηγική αυτή παρέμβαση σε πολλά επίπεδα, την αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν από τους επενδυτές και τον τρόπο παρακολούθησης της ανάπτυξης τόσο κατά τη φάση του σχεδιασμού όσο και κατά τη λειτουργία της στη συνέχεια. Στόχος του Ταμείου είναι να προσελκύσει τον κατάλληλο εκείνο επενδυτή που θα εισφέρει όλο το απαραίτητο κεφάλαιο για την αστική ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου. Η διάρκεια ανάπτυξης του έργου υπολογίζεται στα 8 με 12 χρόνια, η δε ωφέλεια από αυτό θα συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας κατά ποσοστό 0.3% ανά έτος με πρόσθετα οφέλη κατά τη διάρκεια κατασκευής του.

Στις αναφορές για την ανάγκη σχεδιασμού - των Βουλευτών κ.κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και η πρόταση του Βουλευτή Κώστα Καρτάλη - για εναρμόνιση του προτεινόμενου σχεδίου με το Ρυθμιστικό της Αθήνας, τοποθετήθηκε ο Καθηγητής Λουδοβίκος Βασενχόβεν, εκπρόσωπος της «Ελληνικόν ΑΕ» και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε : «Υπάρχουν τα φαινόμενα σύγκρουσης των διαφορετικών επιπέδων σχεδιασμού και των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δραστηριοτήτων. Υπάρχει όμως ταυτόχρονα και η ανάγκη της επίλυσης των χρόνιων εκκρεμοτήτων του Ρυθμιστικού, που εμφανίζουν την παθογένεια του σχεδιασμού και που οδηγούν στο να γίνονται ενέργειες χωρίς να περιμένουν τον υπερκείμενο σχεδιασμό που σχεδόν ποτέ δεν φτάνει έγκαιρα και η πραγματικότητα μας ξεπερνάει. Το θέμα του Ελληνικού εντάσσεται εκ των πραγμάτων -όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί- και σε μια τομεακή πολιτική οικονομική.…Τα χωροταξικά σχέδια κατ’ εξοχήν πρέπει να προσαρμόζονται στην εκάστοτε οικονομική πολιτική και εδώ το Ελληνικό είναι ένα συγκεκριμένο σημειακό παράδειγμα που εμπλέκεται στη σχέση των δύο μορφών οικονομικού και πολεοδομικού-χωροταξικού σχεδιασμού. Το ΝΣ προσπαθεί να διατηρήσει μία λεπτή ισορροπία στην οριοθέτησης της έντασης των χρήσεων της γης και η επιλογή των ποσοτικών μεγεθών είναι προϊόν σύνθεσης πολλών παραμέτρων, κυρίως αναπτυξιακών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κατέθεσε συνολικά παρατηρήσεις και έθεσε ερωτήματα για το ρόλο του Ελληνικού στην πόλη, τις θέσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και τη διαφορετική προσέγγιση που εκφράζεται από το ΥΠΟΜΕΔΙ.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων, τόνισαν την ανάγκη ρητής πρόβλεψης αντισταθμιστικών οφελών και για τη Δυτική Αττική.

 

Στην τοποθέτησή του, για το ίδιο θέμα, ο Αν. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης διευκρίνισε ότι: «Δεν τίθεται θέμα μη ολοκλήρωσης του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Επίμονα εργασθήκαμε τον τελευταίο χρόνο και γι’ αυτό υπάρχει το σχέδιο που αναρτήθηκε αλλά όχι το ολοκληρωμένο Ρυθμιστικό Σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε φάση τελικής διαμόρφωσης. Γνωρίζετε όμως, οτι δεν κυβερνάμε μόνοι μας, υπάρχει και άλλο ένα κόμμα στην Κυβέρνηση. Στο εξής θα πρέπει να συμφωνήσουμε τα δύο κόμματα και αν υπάρξει παράταση στον προγραμματισμό της Βουλής - διότι είναι γνωστό ότι εκκρεμούν νομοσχέδια και ο εναπομένον χρόνος είναι λιγοστός- θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο τελικό σχέδιο σημαντικές προτάσεις που πρότειναν φορείς αλλά και Υπουργείa. Το Ρυθμιστικό είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, σχεδόν έτοιμο να ψηφιστεί, το ερώτημα είναι το θέλουνε όλα τα κόμματα; Είναι υποχρεωτικό λοιπόν να  συζητήσουμε, να δούμε τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν και να προχωρήσει».