Αναχωρώντας σήμερα από την Μυτιλήνη όπου βρισκόταν ο τ. Υπουργός Ν. Σηφουνάκης, απέστειλε στον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθηγητή Ν. Ζούρο την παρακάτω επιστολή με την ευκαιρία των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου «Από το Δάσος κάτω από τον Δρόμο- Ευρήματα απολιθωμάτων από τις ανασκαφές κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου».
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
Προς: Τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθηγητή Κύριο Νίκο Ζούρο
Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα την πρόσκληση να παραβρεθώ στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου «Από το Δάσος κάτω από τον Δρόμο- Ευρήματα απολιθωμάτων από τις ανασκαφές κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου». Λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στο κάλεσμα σας και να είμαι παρών.
Ένας βασικός στόχος του Μουσείου και σύμφωνα με τον ιδρυτικό Νόμο δημιουργίας του, Ν. 2260/1994 που εισηγήθηκα στη Βουλή αλλά και σύμφωνα με το Π.Δ. του κανονισμού λειτουργίας του, ΑΡ. 183/1995, που επίσης συνέταξα ως αρμόδιος Υπουργός στο Υπουργείο Πολιτισμού, υπήρξε, πέραν από την στέγαση και παρουσίαση των ευρημάτων που τέλεια αναδεικνύονται στη μόνιμη έκθεση στο σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα του Μουσείου, η ανάπτυξη της έρευνας με την χρήση της τεχνολογίας υπήρξε ο άλλος μεγάλος στόχος μας όταν δημιουργήσαμε το Μουσείο Σιγρίου, με υπεύθυνο επιβλέποντα τον Αρχιτέκτονα Αλεξ. Τομπάζη.
Το 2014 συμπληρώθηκαν 30 χρόνια (1984) που ως επικεφαλής της Νομαρχίας Λέσβου ανατέθηκε η εκπόνηση των μελετών, αρχιτεκτονικών κ.τ.λ. για την ανέγερση του Μουσείου,
Το 2014 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια (1994) από την θεσμοθέτηση του Μουσείου με τον Νόμο 2260,
Το 2014 συμπληρώθηκαν 12 χρόνια (2002) που έχοντας της ευθύνη του Υπουργείου Αιγαίου ανατέθηκε η εκπόνηση της μελέτης του οδικού άξονα Καλλονής- Σιγρίου με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Αιγαίου.
Είχα την χαρά να δω μέρος αυτών των ευρημάτων επί τόπου κατά την εκτέλεση του έργου διάνοιξης του δρόμου, πριν ένα χρόνο, όπως βεβαίως και παλαιότερα να θαυμάσω στο βυθό της Νησιόπης τους εκεί υπέροχους κορμούς. Θερμά συγχαρητήρια στον καθηγητή Ν. Ζούρο, τους συνεργάτες του και όσους μοχθούν για την περαιτέρω εκβάθυνση της επιστημονικής έρευνας του Μουσείου.
Ελπίζω η σημερινή κυβέρνηση να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί το μεγάλο οδικό και αναπτυξιακό έργο στους προβλεπόμενους χρόνους και το ανασκαφικό επιστημονικό έργο να είναι εξίσου σημαντικό.
Με Τιμή
Νίκος Σηφουνάκης |