Ο τ. Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ, σε συνέχεια επίσημων δηλώσεων της Γενικής Γραμματτέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος, απέστειλε στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ι. Τσιρώνη την παρακάτω επιστολή:
Αθήνα 2 Φεβρουαρίου 2016
Προς: Τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ
Κύριο
Ιωάννη Τσιρώνη
Κύριε Υπουργέ,
Σε επίσημες ανακοινώσεις της, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ (22-1-2016) δήλωσε ότι το ΥΠΕΚΑ δεν σκοπεύει να θεσμοθετήσει μορφολογικούς κανόνες δόμησης και αρχιτεκτονικής, βασιζόμενη στις ολοκληρωμένες μελέτες που είχε προκηρύξει το Υπουργείο που προΐσταστε και έχει παραλάβει μεγάλο μέρος τους.
Την επομένη, 23-1-2016 ζήτησα, δεδομένου ότι το θέμα είναι σοβαρό, να υπάρξει δική σας τοποθέτηση επί των λεγομένων της Γενικής Γραμματέως σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαϊκοί πόροι από το ΕΣΠΑ εδόθησαν για την εκπόνηση των μελετών με τελικό στόχο την θεσμοθέτηση των προτάσεων.
Δυστυχώς αυθημερόν υπήρξε απάντηση από ομάδα συμβούλων περί άλλων και θεωρητικολογώντας. Επανέρχομαι λοιπόν και ελπίζω αυτή τη φορά να υπάρξει απάντηση σας, υπενθυμίζοντας ότι:
• Κανόνες δόμησης και αρχιτεκτονικής εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη που σέβονται το περιβάλλον και την ιστορία τους και μάλιστα μετά τον πόλεμο, από την Ρώμη έως την Βαρσοβία τα γκρεμισμένα τμήματα των πόλεων και οικισμών ανακατασκευάσθηκαν ως είχαν πριν από αυτόν.
• Στη χώρα μας μετά την μεταπολίτευση ξεκίνησε μια προσπάθεια με διατάξεις Νόμων, Γενικά και Ειδικά Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία της Αρχιτεκτονικής μας ιστορίας, του τοπίου, του περιβάλλοντος.
• Η έλλειψη ειδικών μελετών ανά οικισμό, περιοχή, Δήμο ή Νομό και κατά προέκταση η οποιαδήποτε θεσμική πρόνοια, οδήγησε μικρά ή μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, μικρούς ή μεγάλους οικισμούς, όχι μόνο να απολέσουν την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία αλλά να προσομοιάζουν περισσότερο με εκείνους της Μέσης Ανατολής.
• Όπου η πολιτεία μερίμνησε βασιζόμενη σε μελέτες εξειδικευμένες και υπηρεσίες εποπτείας όχι χαλαρές -όπως αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα προστασίας και ήπιων νεότερων παρεμβάσεων όπως Ύδρα, Ρέθυμνο κ.α.
• Από πλευράς του τ. Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, υπάρχουν παραδείγματα, οικισμών και νησιών, και ένα τέτοιο είναι το νησί της Σύμης που διατήρησε την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, όχι χάριν του Γενικού Διατάγματος του 1978, αλλά της ξεχωριστής Υπουργικής Απόφασης του τότε Υπουργού Χριστόφορου Στράτου, αποτελούμενη από τρεις αράδες.
• Σήμερα το ΥΠΕΚΑ έχει την τύχη να μπορεί χάρις στις μελέτες που παραλαμβάνει και που ανατέθηκαν από τον Ιούλιο του 2011 να θεσμοθετήσει κανόνες δόμησης και αρχιτεκτονικής για μεμονωμένους οικισμούς, Δήμους, ή περιοχές, ανάλογα με το περιεχόμενο των σχεδίων Π.Δ. που συνέταξαν με την συμμετοχή άξιων επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων τα μελετητικά γραφεία
. • Με τις ολοκληρωμένες μελέτες, για όλη την επικράτεια για πρώτη φορά μπορούν να θεσμοθετήθουν κανόνες μορφολογικοί για την δόμηση, την αρχιτεκτονική, το τοπίο κάθε διαμερίσματος και όχι η κάθε πολιτική ηγεσία επιλεκτικά, είτε από ευαισθησία είτε από προτίμηση να θεσμοθετεί αποσπασματικά.
• Δεδομένου ότι το όλο έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης»,
• Δεδομένου ότι έχετε παραλάβει τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων όπως προβλέπεται από την σύμβαση, είναι υποχρέωση σας να ολοκληρώσετε την διαδικασία.
• Σας υπενθυμίζω ότι η σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΚΑ και μελετητών προβλέπει «…….την κατάρτιση ειδικών πλαισίων δόμησης και τη σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία θα θεσμοθετηθούν οι νέοι μορφολογικοί κανόνες……» ως επακόλουθο της ένταξης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΠΕΕΡΑΑ.
Με την ευκαιρία αυτής της επιστολής θα παρακαλούσα επιπροσθέτως να μου γνωρίσετε:
-Αν προτίθεστε να επεκτείνετε νομοθετικά τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 8 Ν. 4030/2011, την οποία ψήφισε η Βουλή με εισήγηση μου με την οποία οι αρχιτεκτονικές μελέτες σε διατηρητέα κτίρια και παραδοσιακούς οικισμούς εκπονούνται από αρχιτέκτονες
- Αν στο σύνολο των περιφερειών της χώρας εφαρμόζεται η παραπάνω διάταξη δεδομένου σχετικών νεώτερων καταγγελιών (επισυνάπτω σχετική παλαιότερη επιστολή της τότε Προέδρου του ΣΑΔΑΣ με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2012
-Τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για άλλα σημαντικά θέματα για τα οποία σας ενημέρωσα πριν ένα σχεδόν χρόνο, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένουν να υπογραφούν από εσάς αν προτίθεστε να το πράξετε και σε ποιο χρόνο.
Με Τιμή
Νίκος Σηφουνάκης |