Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Μετά την επιστολή μας προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, η οποία σας κοινοποιήθηκε, απεσύρθησαν από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του ΥΠ.ΠΟ.Α. οι διατάξεις που αφορούν το ‘’Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά’’ της Λέσβου.
Αναφορικά με λεχθέντα κατά τη χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή από τον εισηγητή της πλειοψηφίας, για το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του, επιθυμούμε να γνωρίζετε ότι:
Στην ακριτική Λέσβο μια ομάδα πολιτών, πριν δυόμισι δεκαετίες, απέκτησε το Ελαιοτριβείο Μνημείο που δημιούργησε η οικογένεια του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στα 1887.
Με τη συνεισφορά των μελών μας και μόνο, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Κούνδουρος, Ζυλ Ντασέν, Άγγελος Δεληβορριάς, Νίκος Μάργαρης, Αργίνη Γούτου, Ρούρα Σιφναίου, ο ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. έως σήμερα:
-Αγοράστηκε το ιστορικό κτήριο του Ελαιοτριβείου, χιλίων διακοσίων τετραγωνικών μέτρων, με ελαιόφυτο περιβάλλοντα χώρο τεσσάρων στρεμμάτων,
-Εκπονήθηκαν οι μελέτες για το έργο Αναστήλωσης και Μετατροπής του σε Μουσείο,
-Την επίβλεψη του έργου πραγματοποίησαν οι αρχιτέκτονες μέλη μας,
-Το έργο εκτελέστηκε με τη συνδρομή των μελών μας, την ένταξη στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ, ιδιωτικές χορηγίες, και την ελάχιστη συμμετοχή της επίσημης πολιτείας.
Τα εγκαίνια της έναρξης λειτουργίας του Μουσείου, πραγματοποίησε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Βουλής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΦΑΣ την 1η Ιουλίου 2007.
Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, οικονομικής- μεταναστευτικής, στη Λέσβο με τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες το Μουσείο λειτούργησε καθημερινά χωρίς καμία κρατική βοήθεια.
Με βούληση του επί είκοσι χρόνια προέδρου μας Νίκου Κούνδουρου προτάθηκε η Δωρεά του στο ΥΠ.ΠΟ.Α..
Δυστυχώς κατετέθη στη Βουλή το νομοσχέδιο χωρίς καμία ενημέρωσή μας.
Ως προς το Διοικητικό Συμβούλιο, παραθέτουμε:
- Την πρόταση της τ. Υπουργού Λυδίας Κονιόρδου (18/06/2018), πρόταση Αξιοκρατική, Συγκεκριμένη, με Σεβασμό στη Δημιουργία και στους Δωρητές.
- Την πρόταση που περιλαμβάνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο 03/12/2020, στην οποία αποτυπώνεται η ξεπερασμένη Υπουργοκεντρική αντίληψη.
Το μεγάλο πρόβλημα δυστυχώς της πατρίδας μας είναι η μη ύπαρξη συνέχειας στη Διοίκηση.
Επειδή εσείς είστε συνεχιστής ενός μεγάλου και πολυεπίπεδου έργου, ενός μεγάλου Δωρητή, κατανοείτε τι σημαίνει προσφορά στην Πολιτεία, και το χρέος της Πολιτείας να τιμά τους Δωρητές.
|