Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
-

 

Κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης, παραδίδοντας στην Υφυπουργό κ. Ελπίδα Τσουρή, τόνισε μεταξύ άλλων :
«Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι ένας φορέας με ξεχωριστή σημασία γιατί είναι ο θεσμικός εκφραστής του μεγαλύτερου νησιωτικού συμπλέγματος της Ευρώπης με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία στα Νοτιο-ανατολικά σύνορά της.  
Είναι,επίσης, ένας φορέας που έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ : στα τέλη της δεκαετίας του '90, το τ. Υπουργείο Αιγαίου πέτυχε να συμπεριληφθεί ειδική διάταξη στη Συνθήκη του Άμστερνταμ για τη "νησιωτικότητα", δηλαδή, την άρση των ανισοτήτων που πλήττουν τις νησιωτικές και μειονεκτούσες περιοχές της Ένωσης με ταυτόχρονη ενίσχυση της αναπτυξιακής τους διαδικασίας.
Με βαθιά πίστη σε αυτόν τον ξεχωριστό ρόλο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προσπαθήσαμε, τη χρονιά που πέρασε, να επανεντάξουμε το Αρχιπέλαγος στον αναπτυξιακό χάρτη της Ευρώπης ύστερα από πεντέμισι χρόνια πλήρους αδράνειας της κυβέρνησης της ΝΔ. Και επειδή δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, τέσσερις ήταν οι βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων στον τομέα της νησιωτικής πολιτικής :
Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να αποκατασταθεί η ενδοεπικοινωνία των νησιών για το 2010, βάσει διαγωνισμού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία στις «άγονες γραμμές»[1]
Δεύτερη προτεραιότητά μας ήταν να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο για την εγκατάσταση και τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης ώστε να αντιμετωπίσουμε οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης των άνυδρων νησιών. Να καταργηθεί, δηλαδή, η κοστοβόρα μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία και να αποκτήσουν τα νησιά αυτονομία και επάρκεια στους υδάτινους πόρους τους. Το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και, από την πλευρά μας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, θα προωθήσουμε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση του.
Η προστασία του τοπίου και του φυσικού και ανθρω-πογενούς περιβάλλοντος των νησιών παραμένει μια πολιτική της ΓΓ Αιγαίου με διαχρονική ισχύ. Για νααντιμετωπίσουμε τις οικιστικές πιέσεις που δέχονται τα νησιά εξαιτίας μιας τουριστικής ανάπτυξης που εννοεί να υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον με τρόπο μη αναστρέψιμο και να αλλοιώνει το δομημένο ιστορικά τοπίο τους, επεξεργαστήκαμε - ήδη από την περίοδο 2000-2004 - σχέδια ΠΔ για την προστασία της μορφολογίας των νησιών. Αυτά τα ΠΔ πρέπει να εξειδικευθούν και να συμπληρωθούν. Θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν οι κηρύξεις κτισμάτων, μνημείων κ.λ.π. όπως προβλέπει η Σύμβαση του Τοπίου. Από την πλευρά μας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο κανόνων που θα περιορίζει την εκτός σχεδίου δόμηση και προχωράμε στη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων δόμησης για κατοικία στις εντός και εκτός των οικισμών περιοχές των καλλικράτειων δήμων στις 12 περιφέρειες της χώρας.»
Η προώθηση των μεγάλων υποδομών. Στο χρόνο που μας πέρασε δρομολογήσαμε :
Για το Νομό  Λέσβου: 
1. την ολοκλήρωση της μελέτης του οδικού άξονα ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΣΙΓΡΙ
2. την ένταξη του παραπάνω έργου στο θεματικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών. Η δημοπράτησή του θα γίνει στις αρχές του 2011.
3. την ολοκλήρωση της μελέτης του άξονα ΚΑΛΛΟΝΗ-ΠΕΤΡΑ
4. την εκπόνηση της μελέτης και την δρομολόγηση ένταξης των έργων στο θεματικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών για το νέο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
5. τη δημιουργία του Μουσείου Εκκοκιστηρίου Βάμβακος στη Μύρινα Λήμνου
6.  Λιμάνι Σιγρίου ολοκλήρωση μελέτης ένταξης ΕΣΠΑ
7.  Αγ. Ευστρατίου ένταξης ΕΣΠΑ
Στο νομό Χίου:
1. την δρομολόγηση ένταξης στο ΕΣΠΑ του λιμανιού της Χίου
2. την δρομολόγηση ένταξης στο ΕΣΠΑ του Μουσείου Μαστίχας
3. ολοκλήρωση Λιμανιού ΜΕΣΤΩΝ
Στο νομό Σάμου:               
1. την ένταξη στο θεματικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών της οδικής
    παράκαμψης του Πυθαγορείου
2. την ένταξη στο εθνικό πρόγραμμα της αναστήλωσης του μνημείου του
    Ευπαλίνιου Ορύγματος κ.α
 
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η Ελπίδα Τσουρή θα έχει στο εξής την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, μια νέα γυναίκα, με επιστημονική και πολιτική επάρκεια, με βαθιά γνώση της ιδιαιτερότητας του Αρχιπελάγους. Είμαι βέβαιος πως όχι μόνο θα ανταποκριθεί επάξια στα νέα της καθήκοντα, αλλά θα φέρει μια νέα κουλτούρα στην εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής της χώρας με το νέο Υπουργείο.
 
Η συνεργασία μας στα πεδία κοινού ενδιαφέροντος είναι αυτονόητη. Καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα.
 
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Δ. Χαλκιώτη για την πολύτιμη συμβολή του και το ανθρώπινο δυναμικό της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια.»


[1] Οι γραμμές που επιδοτούνται είναι 53 και η συνολική δαπάνη της επιδότησης ανέρχεται στα 50.900.000€.