|
. |
|
|
ΕΡ. 1: Η προωθούμενη ρύθμιση για τα αυθαίρετα είναι τελικά η «πράσινη λύση» ενός προβλήματος που ταλανίζει χρόνια την ελληνική κοινωνία ή αποσκοπεί κυρίως στην τόνωση των οικονομικών του κράτους; Στην Ελλάδα, ιστορικά, η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική ήταν το αποτύπωμα της συντεταγμένης πολιτείας στην πολιτισμική δημιουργία. Eν έτη 2011, η ανάγκη ρύθμισης της αυθαίρετης δόμησης, των ενός και πλέον εκατομμυρίων αυθαίρετων κατασκευών, δεν μας τιμά. Οι ευθύνες είναι σαφώς πολιτικές αφού το Κράτος απλώς «επόπτευε» τη συνδιαλλαγή μεταξύ πολίτη, εργολάβου, πολεοδομικού γραφείου, μηχανικού. Η αυθαίρετη δόμηση είναι παιδί του Μετεμφυλιακού Κράτους και, μέχρι το 1970, κάλυπτε την ανάγκη αυτό-στέγασης των φτωχών πολιτών. Τα τελευταία 30 χρόνια, καλύπτει την ανάγκη για φτηνή και γρήγορη παραθεριστική κατοικία : με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των μικρο-μεσαίων στρωμάτων, έγινε πραγματικότητα το «όνειρό» τους, δηλαδή, το δικαίωμα συμμετοχής στην απόλαυση της δεύτερης κατοικίας και τη βιασύνη που αυτό συνεπάγεται.
Η ρύθμιση δεν αποτελεί μια αμιγώς «πράσινη» λύση. Αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό πρόβλημα και θέτει αυστηρούς όρους που θα περιορίσουν την έκταση της αυθαιρεσίας στο μέλλον. Βεβαίως η ρύθμιση έχει και οικονομική διάσταση αφού θα εισρεύσουν στο ταμείο ποσά αναγκαία καλύπτοντας, έτσι, συγκεκριμένη «μνημονιακή» μας δέσμευση.
ΕΡ. 2: Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή, θα υπάρξουν κι άλλες βελτιώσεις και προς ποιες κατευθύνσεις; Η ρύθμιση με την οποία για 30 χρόνια αναστέλλεται η κατεδάφιση αυθαιρέτου χωρίς να διαφοροποιείται η εντός από την εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση, είναι μεγάλη τομή.
Η άλλη μεγάλη τομή είναι ο συνδυασμός της αναστολής από την κατεδάφιση με την υποχρέωση για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμους) να έχουν ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό εντός εικοσαετίας. Στη συνεδρίαση της Τρίτης θα προτείνουμε την εισέτι μείωση του χρόνου για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού κατά πέντε ή δέκα χρόνια.
ΕΡ. 3: Με το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό τι θα κάνετε; Τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΕΚΑ επεξεργαστήκαμε και ολοκληρώνονται τρεις μεγάλες τομές. Η πρώτη αφορά στο Νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών όπου καταργούνται τα πολεοδομικά γραφεία με τη μορφή που ξέραμε μέχρι σήμερα και διαχωρίζεται το εγκριτικό από το εποπτικό έργο, αντιμετωπίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, το κρίσιμο σημείο γέννησης της αυθαιρεσίας. Στο αίτημα του πολίτη η υπηρεσία του Δήμου θα χορηγεί τους δικαιούμενους όρους δόμησης και μόνο. Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Δόμησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα ελέγχει τις κατασκευές. Το «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει» τελειώνει. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει το Σχέδιο Νόμου και πιστεύω ότι , εντός του Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή.
Η δεύτερη τομή είναι η ριζική αλλαγή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (Γ.Ο.Κ.). Με τη συσσωρευμένη εμπειρία και τη καταγραφή των παραλήψεων που οδήγησαν σε μια μη λειτουργική και αμφιβόλου αισθητικής αρχιτεκτονική. θα δημιουργήσουμε ένα εργαλείο δόμησης σύγχρονο, απλό και ευέλικτο. Έναν Γ.Ο.Κ. που θα απελευθερώνει την αρχιτεκτονική φαντασία και θα θέτει ουσιαστικούς κανόνες για τον σεβασμό του περιβάλλοντος.
Η τρίτη τομή αφορά στις μελέτες που δρομολογήσαμε την εκπόνησή τους για την καθιέρωση μορφολογικών κανόνων για τη δόμηση σε κάθε Δήμο της χώρας. Για να μη βλέπουμε «σαλέ» στη Λάρισα και κυκλαδίτικου τύπου σπίτια στην Ήπειρο.
ΕΡ. 4: Οι δασικοί χάρτες που θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την ουσιαστική προστασία των δασών, πότε θα ολοκληρωθούν; Η διαδικασία ξεκίνησε και ήδη αναρτήθηκαν οι πρώτοι οχτώ χάρτες στην Αττική για Μαραθώνα, Πεντέλης-Νέας Πεντέλης. Μέσα στο μήνα, αναμένεται η κύρωση των περιοχών για τις οποίες δεν υπήρξαν αντιρρήσεις, 70.000 στρέμματα περίπου. Οι υπόλοιπες περιοχές θα κυρωθούν μετά την εξέταση των αντιρρήσεων από επιτροπές που έχουν ήδη συσταθεί. Αναμένεται η ανάρτηση και στους Δήμους Δροσιάς, Σταμάτας, Κηφισιάς, Φυλής.
Στη χώρα γενικότερα αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και στον Πύργο και αναμένεται η ανάρτηση σε Βόλο και Δράμα. Η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. προκήρυξε κατάρτιση δασικών χαρτών για 11 νομούς της χώρας.
ΕΡ. 5: Το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό, το οποίο αναμένουν εδώ και χρόνια η τουριστική βιομηχανία και κυρίως οι επενδυτές του τομέα της τουριστικής κατοικίας, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί; Όπως είναι γνωστό –σύμφωνα με το Νόμο το ισχύον Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό δεν μπορεί να αναθεωρηθεί πριν περάσει μια διετία από την εφαρμογή του, δηλαδή Ιούλιος του 2011. Ήδη επεξεργαστήκαμε όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση όπως επιβάλλει ο νόμος.
Το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ήδη κατέθεσε διατάξεις για τον τουρισμό στην νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών και πλέον είναι νόμος του κράτους που λύνει το θέμα της τουριστικής κατοικίας.
Για το συγκεκριμένο θέμα, το Υπουργείο μας, μέσω του χωροταξικού σχεδίου θα εξετάσει τις επιπτώσεις για τα νησιά και θα προσπαθήσει να αποτρέψει – ιδίως για τα μικρά νησιά- πιθανές αρνητικές συνέπειες.
ΕΡ. 6: Το ΠΑΣΟΚ έγινε πλέον 37 χρόνων. Συμμερίζεστε τη θέση ορισμένων συντρόφων σας ότι θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για ένα διάδοχο κίνημα, το οποίο θα αναγεννηθεί για να οδηγήσει τη χώρα και στη νέα εποχή και δεν θα θαφτεί στα συντρίμμια της σημερινής κρίσης; Η ζωή έχει δείξει ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί γεννιούνται ως αίτημα των καιρών και των κοινωνιών. Ζουν όσο είναι αναγκαίοι και εκλείπουν όταν τους ξεπερνούν τα γεγονότα.
Από τη γέννηση του, το ΠΑΣΟΚ έδωσε άλλη πνοή στη χώρα. Προσέφερε σε όλη την κοινωνία. Έκανε λάθη. Ποτέ όμως δεν αρνήθηκε να υπηρετήσει τον τόπο. Αυτό κάνει και τώρα. Ανέλαβε την ευθύνη διάσωσης της χώρας όταν η κυβέρνηση που την οδήγησε στην χρεοκοπία δραπέτευσε το 2009. Κάποιοι λησμονούν ότι, μέχρι σήμερα ή μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, έπρεπε να είναι κυβέρνηση η ΝΔ και Πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής.
Σαφώς οι καιροί αλλάζουν. Υπάρχει δυσπιστία από ένα μέρος του λαού που «πληρώνει το μάρμαρο» της κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε για την αποκατάσταση της αδικίας. Το ζητούμενο, σήμερα, είναι να μην θαφτεί η χώρα στα συντρίμμια αυτής της μεγάλης και παγκόσμιας κρίσης.
ΕΡ. 7: Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν θυμίζει τίποτε από το παρελθόν του, θα έλεγα ότι το αντιστρατεύεται κιόλας. Αν ζούσε ο ιδρυτής του, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τι θα έλεγε; Γνωρίζετε ότι η σταθερότητά μου και η συμπόρευσή μου με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ σε δύσκολες στιγμές όταν κάποιοι όχι απλά τον αμφισβητούσαν, αλλά τον υπονόμευαν, μου επιτρέπει να ισχυρίζομαι και να πιστεύω ακράδαντα ότι:
Δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατό του, τα πάντα στο χρόνο άλλαξαν. Η Κίνα και η Ινδία είναι οι ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις. Ο αραβικός κόσμος σπάει τα δεσμά της απολυταρχίας. Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με χρεοκοπία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προχωρήσει και να μην καταρρεύσει, θα πρέπει να αποκτήσει ένα ισχυρό Υπουργό Οικονομικών διότι νομισματική Ένωση χωρίς κοινή οικονομική πολιτική δεν έχει προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, λοιπόν, δεν είναι το ίδιο με εκείνο του ’90 όπως και ο κόσμος στο σύνολό του. Το κόμμα μας πρέπει να αλλάξει και να συγχρονίσει το βηματισμό του. Βήματα γοργά πρέπει να κάνουμε και αν δεν τα κάνουμε, τότε θα ξεπερασθεί από τα γεγονότα ο κομματικός μας σχηματισμός.
Αρχές και αξίες, όπως η εθνική ανεξαρτησία, η κοινωνική δικαιοσύνη δεν αλλάζουν. Είναι σταθερές και διαχρονικές. Αλλάζουν όμως οι καταστάσεις και τα δεδομένα συνεχώς και με ένταση.
Το «ένδοξο παρελθόν», ακόμα και με τα λάθη που έγιναν, υπάρχει και μας διδάσκει. Δεν μπορεί όμως να μας καθηλώνει και κυρίως όταν ανατρέπονται γύρω μας, όλα όσα θεωρούσαμε ως σταθερά και δεδομένα.
ΕΡ. 8: Στην αρχή είχαμε τους αριστερούς και τους κεντρώους. Μετά τους λαϊκιστές και τους εκσυγχρονιστές. Σήμερα ζούμε στο ΠΑΣΟΚ τους ισορροπιστές και τους μεταρρυθμιστές; Νομίζω ότι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ ορισμένοι κάνουν ένα βασικό λάθος : υπερεκτιμούν τον εαυτό τους. Απαιτείται σεβασμός στη διαδρομή κάθε στελέχους. Το ΠΑΣΟΚ, στις διάφορες αντιθέσεις του παρελθόντος με εκφραστές τους λογής – λογής λαϊκιστές, εκσυγχρονιστές, αριστερούς και κεντρώους, δεν βγήκε κερδισμένο. Κανείς λοιπόν, όποια ταμπέλα και να βάζει στον εαυτό του, δεν βγαίνει στο τέλος ωφελημένος αλλά ούτε βεβαίως και το κόμμα. Οι αυτοπροσδιορισμοί μένει να αποδειχθούν, η ζωή και η κατάληξη του καθενός επιβεβαιώνει το πραγματικό πολιτικό στίγμα.
| |
|
|
|
|
|
|
|