. . |
|
|
“Νομοθετικό πλαίσιο ενεργειακών επιθεωρήσεων και επιθεωρητές. Επιλογή υλικών και τεχνικών λύσεων για αναδρομική θερμομόνωση κτιριακού προβλήματος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού για την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων και του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ' οίκον”
Θα ήθελα να συγχαρώ το ΤΕΕ Ευβοίας και την εταιρία Κριμάτογλου ΑΕ για την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν στη Χαλκίδα την πρώτη ημερίδα, πανελλαδικά, για τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ). Και με την ευκαιρία αυτή, να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο Προεδρείο του ΤΕΕ Ευβοίας και σε όλους εσάς τους επιστήμονες του χώρου που θα κληθούν να εφαρμόσουν στην πράξη τον ΚΕΝΑΚ .
Η ορθή διαχείριση της ενέργειας είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα του 21ου αιώνα και έχει πολλαπλές συνιστώσες, μεταξύ άλλων, το στοίχημα της ανάπτυξης των σύγχρονων Κρατών σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι ο στόχος της Πράσινης Ανάπτυξης που έχει θέσει η ελληνική Πολιτεία περνά μέσα από το σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ενέργειας.
Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο θα πρέπει να εντάξουμε και το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) που θέσπισε πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ. Οι προδιαγραφές και οι μέθοδοι για τη μείωση της συμβατικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και τα θεσμικά εργαλεία που την πλαισιώνουν, ισχύουν εδώ και δεκαετίες στην υπόλοιπη Ευρώπη και επικαιροποιήθηκαν πρόσφατα με σχετική κοινοτική οδηγία.
Για τη χώρα μας, η εφαρμογή ενός κανονισμού για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων δεν είναι μια απλή υποχρέωση που απορρέει από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ. Για την Ελλάδα, ο ΚΕΝΑΚ είναι η αναγκαία συνθήκη για να αντιμετωπιστεί οριστικά το φαινόμενο των “άρρωστων” κτηρίων και πόλεων που προκλήθηκε μεταπολεμικά από το άναρχο και αυθαίρετο μοντέλο δόμησης της Αθήνας. Ένα μοντέλο που, δυστυχώς, επιβλήθηκε και στη Χαλκίδα – στην περιφέρεια γενικότερα - ακυρώνοντας στην πράξη τη σοφία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που με απλά, σχεδόν ευτελή μέσα και υλικά, είχε φτάσει σε κορυφαία επίπεδα βιοκλιματικής οργάνωσης κτηρίων και ολόκληρων οικισμών.
Η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ, ωστόσο, έχει πρώτιστα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Με άλλα λόγια, ο νέος Κανονισμός ξεπερνά την αναβάθμιση της περιβαλλοντικής ποιότητας των πόλεων που θα προκύψει είτε με την κατασκευή νέων, φιλικά προς την ενέργεια κτηρίων είτε με την ανακαίνηση των γερασμένων κτηρίων που αποτελούν και το μεγαλύτερο κτιριακό όγκο των αστικών κέντρων.
Ο ΚΕΝΑΚ είναι το μέσο για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή και κοινωνική ανισότητα που πλήττει τα φτωχά νοικοκυριά. Για να δώσω ένα παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με υψηλά εισοδήματα έχει τη δυνατότητα να χτίσει ένα σπίτι με σύγχρονα δομικά υλικά και νέες τεχνολογικές μεθόδους που θα του εξασφαλίζει έως και 130% λιγότερη κατανάλωση σε θέρμανση, ψύξη, φωτισμό κ.λ.π. Τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα, δηλαδή πληρώνουν έως και 130% περισσότερο σε ενεργειακή κατανάλωση σε σχέση με το πλούσιο νοικοκυριό. Γι' αυτό, άλλωστε, μιλάμε για “ενεργειακή ένδεια” των φτωχών νοικοκυριών και εφαρμόζουμε δύο προγράμματα - το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' οίκον και (το πρόγραμμα) Χτίζοντας το μέλλον - που επιδοτούν όσους έχουν χαμηλό εισόδημα για να αντισταθμίσουν την “ενεργειακή ανισότητα”.
Παράλληλα, για τον κατασκευαστικό κλάδο που διανύει μια περίοδο έντονης ύφεσης, τόσο ο ΚΕΝΑΚ όσο και η διαδικασία των ενεργειακών επιθεωρήσεων θα συμβάλλουν στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των καθαρών τεχνολογιών. Εκτός από τον “στενό” κατασκευαστικό κλάδο, θα κινηθεί μια αγορά που περιλαμβάνει όλα τα επαγγέλματα και όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικοδομή.
Τέλος, ο ΚΕΝΑΚ αποτελεί μια πρόκληση και για τους ίδιους τους μηχανικούς. Εκτός από την τόνωση του επαγγέλματος που θα επιφέρει η θεσμοθέτηση ενός σώματος ενεργειακών επιθεωρητών, οι μηχανικοί καλούνται να επανεντάξουν στη δομική πρακτική τους την οικολογική συνείδηση και κουλτούρα που ήταν ζωντανές ήδη στην κλασική ελληνική αρχαιότητα, όπως άλλωστε αποδεικνύουν τα μνημεία μας που βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.
| |