Συνεκλήθη σήμερα Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, ύστερα από αίτημα του Υπουργού Εσωτερικών, με θέμα τη «Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την επεξεργασία της επόμενης φάσης του Προγράμματος Καλλικράτης - Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης, αν και μη μέλος της επιτροπής, παρέστη και ζήτησε να λάβει το λόγο, ο οποίος και του εδόθη. Στην παρέμβασή του ο κ. Σηφουνάκης, αρχικά έκανε μία σύντομη αναδρομή των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έγιναν μετά το 1994 στο χώρο των ΟΤΑ με:
- Τα Συμβούλια Περιοχής και τους μη εκλεγμένους κρατικούς Περιφερειάρχες, που στη συνέχεια καταργήθηκαν.
- Το Νόμο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ο οποίος υπήρξε η πρώτη σημαντική μεταρρύθμιση, που όμως δεν ολοκλήρωσε στην ουσία το σκοπό της, και τέλος στο νόμο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ο οποίος αντιμετώπισε τη Νησιωτική Χώρα, και ειδικότερα τα μεγάλα νησιά, άνισα σε σχέση με νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ειδικότερα, ότι «το νησί της Λέσβου έγινε ένα δήμος έναντι 4 ή 5 δήμων που έγιναν σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας με έκταση ίση ή και μικρότερη από αυτή του Ν. Λέσβου!»
Επειδή από την εμπειρία μου η σύσταση επιτροπών εργασίας ολοκληρώνουν το όποιο έργο τους με την παρέλευση τουλάχιστον 2 ή 3 μηνών, όπερ σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν - οποιεσδήποτε προτάσεις - να νομοθετηθούν και να ισχύσουν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σηφουνάκης κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών «να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου ειδικά για τα μεγάλα νησιά, όπου συμφωνούμε στην ανάγκη για διαίρεση σε πέραν τους ενός δήμους».
Υπάρχουν προς τούτο, κατέληξε ο κ. Σηφουνάκης: πρόταση του τέως Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, εκείνη που σας έχω καταθέσει προσωπικά, καθώς και παλαιότερες τεκμηριωμένες μελέτες της ΚΕΔΚΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον Δήμο της Λέσβου. |