Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, Λούκα Κατσέλη, και για τις Μεταφορές και Επικοινωνίες, Νίκος Σηφουνάκης, σχετικά με τις σημερινές καταχωρίσεις στον Τύπο για τον ΟΤΕ, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
Oι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Επικοινωνιών, Γ. Αλογοσκούφης και Κ. Χατζηδάκης, αφού περιφρόνησαν με τον πιο απαξιωτικό τρόπο τη θεσμική λειτουργία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και κρύφτηκαν για να αποφύγουν τον δημοκρατικό κοινοβουλευτικό διάλογο, καταφεύγουν πλέον στην χωρίς πολιτικό αντίλογο επικοινωνιακή προπαγάνδα, με ακριβοπληρωμένες καταχωρίσεις στον Τύπο.
Αντί να συμπεριφερθούν ως υπεύθυνοι πολιτικοί παράγοντες, επέλεξαν -σε μια εποχή αυστηρής λιτότητας- να δαπανήσουν δημόσιους πόρους σε καταχωρίσεις χωρίς αντίλογο, για να προβάλουν ως «επιτυχία» την εκχώρηση ενός κερδοφόρου και στρατηγικής σημασίας Οργανισμού, του ΟΤΕ, έναντι πινακίου φακής, στην Deutsche Telekom.
Οι πρωταγωνιστές της εκχώρησης του ΟΤΕ, προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες για τα οφέλη της δήθεν «στρατηγικής συμμαχίας» με γενικολογίες και ανακρίβειες. Μεταξύ άλλων:
• Ισχυρίζονται ότι η πώληση του ΟΤΕ είχε συντελεστεί πριν το 2004, συγχέοντας σκοπίμως τη μετοχοποίηση με ταυτόχρονη εξασφάλιση του δημόσιου ελέγχου, που είχε διασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ, με την άνευ όρων εκποίηση του ΟΤΕ σε ξένη κρατική εταιρεία.
• Αναφέρονται σε «στρατηγική συμμαχία» χωρίς να λένε ότι το πάνω χέρι σ' όλα τα επιχειρησιακά ζητήματα θα τα έχει ο Διευθύνων Σύμβουλος που ορίζεται από την Deutsche Telekom. Ενδεικτικό είναι, ότι ο όρος στρατηγικός εταίρος δεν υπάρχει πουθενά στο κείμενο της συμφωνίας.
• Μιλούν για υποτιθέμενα οφέλη των πολιτών από την εκχώρηση του Οργανισμού στη γερμανική εταιρεία, χωρίς να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους και χωρίς να εξηγούν γιατί δεν θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί ακριβώς το αντίθετο.
• Ισχυρίζονται ότι προωθείται η παρουσία του ΟΤΕ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αγνοώντας την κυρίαρχη μέχρι σήμερα παρουσία του Οργανισμού στα Βαλκάνια και αποσιωπώντας ακόμα και την ανακοίνωση της Ν.Τ. όπου ρητά αναφέρεται πως η εξαγορά ενισχύει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή.
• Αναφέρονται σε εισροή κεφαλαίων 3,1 δις ευρώ, αποσιωπώντας το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των κεφαλαίων τα εισέπραξε ο κ. Βγενόπουλος ενώ το Ελληνικό δημόσιο εισέπραξε ως υπερτίμημα μόλις τα κέρδη ενός τριμήνου του ΟΤΕ.
• Προτάσσουν οφέλη για την οικονομία, χωρίς ακόμα να δίνουν απαντήσεις για τα επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα χάριν των οποίων αφελληνίζεται και παραδίδεται σε μια εταιρεία ελεγχόμενη από το γερμανικό δημόσιο ο ΟΤΕ.
• Παραπλανούν σκόπιμα και παρουσιάζουν τη συμφωνία που υπέγραψαν ως εγγύηση του μέλλοντος των εργαζομένων, ενώ σ'αυτήν, ρητά, αναφέρεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει τον τελευταίο λόγο σε εργασιακά θέματα.
Στη σημερινή τους καταχώρηση, ωστόσο, οι υπουργοί δεν απαντούν στα αμείλικτα ερωτήματα, που θέτει κάθε πολίτης προς την κυβέρνηση:
• Ποια σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ στο 28%, που άφησε ανοχύρωτο τον Οργανισμό απέναντι σε επιθετική εξαγορά;
• Γιατί δεν προχώρησε σε ανοικτό διαγωνισμό για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και επέλεξε αυτή την αδιαφανή διαδικασία;
• Γιατί επέλεξε η κυβέρνηση να γίνει εγγυητής του μεγάλου υπερτιμήματος που εισέπραξε ένας ιδιώτης, ο κ. Βγενόπουλος;
• Γιατί δεν επεδίωξε τουλάχιστον να προστατευτούν τα συμφέροντα των υπολοίπων μετόχων του ΟΤΕ ;
Η εκποίηση και ο αφελληνισμός του Ο.Τ.Ε., που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και με συνέπεια ολοκληρώνεται από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ζημιώνει και το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και την ίδια την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Όσους δημόσιους πόρους και αν διαθέσει η κυβέρνηση για να στηρίξει την προπαγάνδα της, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σκεπάσει το ανοσιούργημα της εκποίησης σε μια εταιρία ξένων κρατικών συμφερόντων ενός εθνικού μας κερδοφόρου Οργανισμού, μέσα από αδιαφανείς και προβληματικές διαδικασίες. Ο λαός και ξέρει και κρίνει. |