. |
|
|
Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της Τουρκίας, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Νίκος Σηφουνάκης θέτει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα της μη αναγνώρισης από την Τουρκία της οικουμενικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και της εν γένει αρνητικής πολιτικής του τουρκικού κράτους όσον αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τη διαχείριση της περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στην ερώτησή του ο Νίκος Σηφουνάκης αναφέρει:
Με πρόσφατη απόφασή του, το 4ο τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της Τουρκίας αμφισβητεί τη νομική υπόσταση και οικουμενική διάσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Αν και η παραπάνω απόφαση δεν μπορεί πρακτικά να επηρεάσει την αναγνωρισμένη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσον αφορά τις ορθόδοξες χριστιανικές κοινότητες εκτός της Τουρκίας εντάσσεται σε μία έντονη προσπάθεια αμφισβήτησης και υποβάθμισης του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να μη δίδει άδεια για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και θέτει κωλύματα στην άσκηση των περιουσιακών δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρόσφατα μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε έκκληση στην τουρκική πολιτεία να αναγνωρίσει τη νομική προσωπικότητα και περιουσία του Πατριαρχείου.
Παρόμοια προβλήματα στην άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες, παρά το γεγονός ότι η ελευθερία έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα της Τουρκίας. Δεν διαθέτουν νομική προσωπικότητα, έχουν περιορισμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας, γίνονται παρεμβάσεις όσον αφορά τη διαχείριση των ιδρυμάτων τους και δεν επιτρέπεται να εκπαιδεύουν τον κλήρο τους.
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να σεβαστεί η Τουρκία τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και το κοινοτικό κεκτημένο;
2. Θα συνεχίσει η Επιτροπή να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα ζητήματα που συνδέονται με τη θρησκευτική ελευθερία και να ενθαρρύνει τις αρχές της Τουρκίας να λάβουν μέτρα τόσο στο επίπεδο της νομοθεσίας όσο και της εφαρμογής της, ώστε να διασφαλιστεί στην πράξη η θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία; | |