Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Αθλητισμού Dopping Liverpool

Εισαγωγική παρέμβαση Νίκου Σηφουνάκη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Αθλητισμού

Λίβερπουλ 19 Σεπτεμβρίου 2005

Η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος από τον Ιούλιο του 2004, έχει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο αθλητισμός.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη στη Συνθήκη νομική βάση που να επιτρέπει την ανάληψη δράσης στον τομέα του αθλητισμού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εδώ και πολλά χρόνια διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο ζητώντας από την Κοινότητα να αναλάβει δράση μέσα το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Εκπαίδευσης μέσω του Αθλητισμού, το οποίο συνέπεσε πέρυσι με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία είχε αποτελέσει ένα παλαιό αίτημα του Κοινοβουλίου ήδη από το 1997.

Το Κοινοβούλιο απασχόλησε επίσης πρόσφατα το μεγάλο θέμα της ισορροπημένης ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στην ΕΕ και ιδιαιτέρα το ακανθώδες ζήτημα των μετεγγραφών των ποδοσφαιριστών. Με αφορμή προφορική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τον περασμένο Δεκέμβριο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράστηκαν απόψεις από πολλούς ευρωβουλευτές στο να υπάρχουν ποσοστώσεις παικτών στις ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίοι θα προπονούνται τοπικά από τις ίδιες τις ομάδες. Αυτές οι προτάσεις, οι οποίες έχουν κατατεθεί και από την ΟΥΕΦΑ, γνωρίζω ότι εξετάζονται αυτή τη στιγμή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τη συμβατότητα τους με το κοινοτικό δίκαιο. Το ζητούμενο εδώ δεν είναι η καταστρατήγηση της αρχής της ελεύθερης διακίνησης των ποδοσφαιριστών, αλλά η ενίσχυση των δεσμών των ποδοσφαιρικών σωματείων με την τοπική κοινωνία και η προώθηση του ταλέντου των νέων τοπικών ποδοσφαιριστών.

Μας απασχολεί βέβαια και το θέμα της ολυμπιακής εκεχειρίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο αθλητισμός πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, υιοθέτησε τον Απρίλιο του 2004 -πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας- ψήφισμα με το οποίο καλεί το Συμβούλιο να αναλάβει δράση για την επίτευξη της ολυμπιακής εκεχειρίας. Την περίοδο αυτή, η Επιτροπή μας προετοιμάζει νέο ψήφισμα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο, το οποίο προβλέπεται να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά τώρα τα θέματα που θα απασχολήσουν την ημερήσια διάταξη του Άτυπου αυτού Συμβουλίου.

- Η επιτροπή μας έχει αναπτύξει μια σημαντική πρωτοβουλία σχετικά με την καταπολέμηση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό. Τον περασμένο Νοέμβριο οργανώσαμε μια δημόσια ακρόαση με τίτλο "Ντόπινγκ: ένα εμπόδιο στο ιδεώδες του αθλητισμού" στην οποία κλήθηκε ένας μεγάλος αριθμός εμπειρογνωμόνων προκειμένου να μας καταθέσουν τις απόψεις τους. Η πρωτοβουλία μας αυτή κορυφώθηκε με την έγκριση τον περασμένο Απρίλιο από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενός ψηφίσματος το οποίο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράσεις για την καταπολέμηση του ντόπινγκ τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Για το θέμα του ντόπινγκ το οποίο μας απασχολεί ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιφυλάσσομαι να πω περισσότερα κατά τη συζήτηση του στο οικείο μέρος της ημερήσιας διάταξης.

- Όσον αφορά το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο αθλητισμός στην προώθηση της ισότητας των ευκαιριών και της πολυτισμικότητας, το Κοινοβούλιο έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της ανάγκης ανάληψης εθνικών και κοινοτικών δράσεων για την κατάργηση των διακρίσεων μέσα στον αθλητισμό αλλά και μέσω του αθλητισμού. Μην ξεχνούμε π.χ. ότι ο αθλητισμός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και να προωθήσει την ανεξαρτησία των νέων με αναπηρίες.

Το Κοινοβούλιο, με ψήφισμα του το 2003, τόνισε ιδιαίτερα το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στον αθλητισμό ζητώντας επίσης να ληφθεί δράση έτσι ώστε να εκπροσωπούνται οι γυναίκες και στις διοικητικές δομές των αθλητικών οργανώσεων.

- Το Κοινοβούλιο τάσσεται επίσης υπέρ κάθε πρωτοβουλίας-εθνικής ή κοινοτικής- για την προώθηση του αθλητισμού ως μέσου για την βελτίωση της δημόσιας υγείας. Ο αθλητισμός μπορεί να παίξει έναν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, και στην διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης στου ηλικιωμένους ανθρώπους.

- Όσον αφορά, τέλος, τον εθελοντισμό, το Κοινοβούλιο πιστεύει όπως και το Συμβούλιο στην ανάγκη προώθησης του εθελοντισμού στον αθλητισμό, με τη συμμετοχή και την ενεργό συμβολή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, ειδικότερα των εθελοντικών αθλητικών ομίλων και των οργανώσεων νέων.

Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί, Κύριε Επίτροπε

Το πάγωμα της διαδικασίας επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος είχε αντίκτυπο στην ανάληψη πρωτοβουλιών από την Κοινότητα στο πεδίο του αθλητισμού δεδομένου ότι το άρθρο 282 της Συνταγματικής Συνθήκης προβλέπει κοινοτική αρμοδιότητα στον τομέα αυτό.

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ανακόψουμε την λήψη πρωτοβουλιών- στα πλαίσιο της υπάρχουσας Συνθήκης- υπέρ της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής διάστασης του αθλητισμού. Το ΕΚ θα συνεχίζει να υποστηρίζει κάθε δράση της Κοινότητας η οποία έχει στόχο την προώθηση ενός αθλητισμού ο οποίος είναι σύμφωνος με το 'ευ αγωνίζεσθαι' και αποσκοπεί στην κοινωνική ενσωμάτωση και συνοχή, και θα συνεχίσει να μάχεται για την εξάλειψη των δυσάρεστων παραπροϊόντων του αθλητισμού, όπως τα αναβολικά, ο ρατσισμός, η βία και η άκρατη εμπορευματοποίηση.