Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ
Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας και Μ.Μ.Ε. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αθήνα, 3 Μαΐου 2006
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (3/5/2006) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες Δημόσια Ακρόαση με θέμα "Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο-Αγορά ή Κοινωνία;", με τη συμμετοχή τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς, Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων).

Ο κ. Νίκος Σηφουνάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, η οποία είναι αρμόδια για τον αθλητισμό, προήδρευσε της πρωινής συνεδρίας και προλόγισε την έναρξη της Δημόσιας Ακρόασης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα απλό παιγνίδι που διαρκεί 90 λεπτά ούτε μια καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα. Το ποδόσφαιρο αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις την εικόνα της προσπάθειας μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα αποτελεί μέσο για την κοινωνική ενσωμάτωση των νέων ανθρώπων και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ωστόσο, στις μέρες μας, στη μετά-Μπόσμαν εποχή, όπως συνηθίζουμε να την ονομάζουμε, εκφράζεται πολύ συχνά και έντονα η ανησυχία ότι ο κοινωνικός ρόλος του ποδοσφαίρου έχει διαβρωθεί σημαντικά, δεδομένου ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες επενδύουν ολοένα και λιγότερο στο ανθρώπινο δυναμικό της τοπικής νεολαίας. Αντίθετα, το ποσοστό των ξένων παικτών στις ποδοσφαιρικές ομάδες έχει αυξηθεί σημαντικά, κάτι που έχει ως συνέπεια να μειώνεται δραστικά ο ρόλος του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου ως παράγοντα κοινωνικής και πολιτιστικής ενσωμάτωσης των νέων ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα παρουσιάζονται και άλλα προβλήματα, καθώς οι ξένοι παίκτες που παίζουν στις ποδοσφαιρικές ομάδες αποτελούν κάποιες φορές στόχο ρατσιστικών εκδηλώσεων, δεδομένου ότι στο χώρο του ποδοσφαίρου ενυπάρχουν δυστυχώς φαινόμενα όπως η βία, ο ρατσισμός, ο χουλιγκανισμός, η χρήση αμφιλεγόμενων ουσιών, καθώς και η διαφθορά και οι προσυμφωνημένοι αγώνες".

Η πρώτη ενότητα της Δημόσιας Ακρόασης στην οποία προήδρευσε ο κ. Σηφουνάκης αποτελείτο από δύο μέρη:

(1) Επαγγελματικό ποδόσφαιρο και κοινωνική ενσωμάτωση, στο οποίο συμμετείχαν οι εξής εισηγητές:

Ο κ. Σαλού Ιμπραχίμ , Αφρικανός ποδοσφαιριστής ο οποίος διαγωνίζεται στη βελγική ποδοσφαιρική ομάδα Ζούλτε-Βάρεγκεμ, αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως ξένος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη.

Ο κ. Άντονυ Ράσσελ , εκ μέρους της Celtic Glasgow , μίλησε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της σκωτσέζικης ομάδας το οποίο αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των νέων ανθρώπων.

Ο κ. Χοσέ Λουίς Αρνώ , Πρόεδρος της Independent European Football Review , αναφέρθηκε στις προτάσεις που επεξεργάστηκε με ομάδα ειδικών για τη βελτίωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Όλοι οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στον κοινωνικό χαρακτήρα του ποδοσφαίρου. Όπως τόνισαν, το ποδόσφαιρο πρέπει να αποτελεί παράγοντα κοινωνικής ενσωμάτωσης των νέων ανθρώπων, με έμφαση στα άτομα με αναπηρία, στους μετανάστες και στους ανέργους. Το ποδόσφαιρο, περά από επαγγελματική δραστηριότητα, πρέπει να συνεχίσει να συμβάλει στην εκπαίδευση, στην ευγενή άμιλλα, στη συλλογικότητα και την κοινωνική συνοχή, στην ανεκτικότητα και την καταπολέμηση του ρατσισμού.

(2) Οι τοπικοί παίκτες και το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπου συμμετείχαν οι εξής ομιλητές:

Ο κ. Λαρς-Κρίστερ Όλσσον, Γενικός Διευθυντής της ΟΥΕΦΑ παρουσίασε τα νέα μέτρα της ΟΥΕΦΑ για την ενίσχυση των τοπικών παικτών στις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Ο κ. Τόμας Κουρτ, Γενικός Διευθυντής της G -14, η οποία εκπροσωπεί τις 18 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες, τόνισε ότι η πλειοψηφία των ομάδων είναι σύμφωνη με τα μέτρα της ΟΥΕΦΑ αν και εκφράζονται ανησυχίες για τη συμβατότητα τους με το κοινοτικό δίκαιο.

Ο κ. ΕμανουέλΜαθέντο ντε Μεδέιρος, Γενικός Διευθυντής της Ενώσεως των Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών ( EPFL ), αναφέρθηκε στην εισροή ξένων παικτών στις ποδοσφαιρικές ομάδες στη μετά-Μπόσμαν εποχή και εξέφρασε την συμφωνία του με τα μέτρα της ΟΥΕΦΑ.

Τέλος, η κ. Οντίλ Κεντάν, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτισμού και Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευχαρίστησε την ΟΥΕΦΑ που ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα νέα μέτρα, αλλά δεν πήρε θέση ως προς τη συμβατότητα τους με το κοινοτικό δίκαιο.

Τα νέα μέτρα της ΟΥΕΦΑ έχουνστόχο τον περιορισμό του φαινομένου που παρουσιάζουν πολλές ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες, όπου η πλειοψηφία των παικτών είναι αλλοδαποί, και παράλληλα την ενίσχυση των δεσμών των ποδοσφαιρικών ομάδων με τους νέους της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, κάθε ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομάδα, όταν συμμετέχει σε διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, θα υποχρεούται να έχει στη σύνθεση της έναν ελάχιστο αριθμό παικτών (4 παίκτες στην εικοσιπεντάδα), δύο εκ των οποίων θα έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους στη συγκεκριμένη ομάδα από μικρή ηλικία ενώ οι άλλοι δύο μπορούν να προέρχονται από άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες διαγωνιζόμενες στον ίδιο όμιλο. Οι παίκτες προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις της ποσόστωσης, θα πρέπει να έχουν διαγωνιστεί επί τρία τουλάχιστον χρόνια στην ομάδα σε ηλικία μεταξύ 15 και 21 ετών.

Οι ποσοστώσεις αυτές θα τεθούν σε ισχύ με τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν 2006-2007 και θα αυξάνονται σταδιακά για τα επόμενα δύο χρόνια φτάνοντας στο αριθμό των οκτώ παικτών ανά ομάδα (2008-2009).

Αν και ο εν λόγω κανονισμός θα εφαρμοστεί μόνο στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ ( Champions League και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), η ΟΥΕΦΑ παροτρύνει τις ΕΠΑΕ να εφαρμόσουν τον κανόνα και στις εθνικές διοργανώσεις.

Γενικά όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι τα νέα μέτρα είναι θετικά και έχουν γίνει αποδεκτά από τις Ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και θα οδηγήσουν σε τόνωση των σχέσεων των ομάδων με την τοπική νεολαία και προώθηση των τοπικών ταλέντων.

Παρόλα αυτά διατυπώθηκαν αμφιβολίες, κυρίως από τονεκπρόσωπο της G -14, ως προς τη συμβατότητα τους με κανόνες της εσωτερικής αγοράς και την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων.

Τέλος, ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει τους νέους κανόνες της ΟΥΕΦΑ.

Στη δημόσια ακρόαση συμμετείχε επίσης ο κ. Καρλ-Χάινζ Ρουμμενίγκε, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου. Ο παλαίμαχος Γερμανός ποδοσφαιριστής συμμετείχε στη δεύτερη ενότητα της δημόσιας ακρόασης με θέμα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και την εσωτερική αγορά.