Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

Εναρκτήρια ομιλία Νίκου Σηφουνάκη στη Δημόσια Ακρόαση για το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο

Σας καλωσορίζω στη σημερινή δημόσια ακρόαση "Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο: αγορά ή κοινωνία; ", η οποία οργανώνεται από κοινού από τέσσερις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο τίτλος της σημερινής δημόσιας ακρόασης, ο οποίος διατυπώνεται διαζευκτικά και με ερωτηματικό τρόπο δεν είναι σίγουρα τυχαίος. Το ποδόσφαιρο, το οποίο αποτελεί το κατεξοχήν λαϊκό και δημοφιλές άθλημα, έχει δύο αλληλένδετες και συχνά αντιτιθέμενες όψεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλα αθλήματα.

Καταρχάς, το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα επαγγελματικό άθλημα και ως εκ τούτου μία δραστηριότητα η οποία υπόκειται και στις δυνάμεις της αγοράς.

Ωστόσο, το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα απλό παιγνίδι που διαρκεί 90 λεπτά ούτε μια καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα. Το ποδόσφαιρο αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις την εικόνα της προσπάθειας μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα αποτελεί μέσο για την κοινωνική ενσωμάτωση των νέων ανθρώπων και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ωστόσο, στις μέρες μας, στη μετά-Μπόσμαν εποχή, όπως συνηθίζουμε να την ονομάζουμε, εκφράζεται πολύ συχνά έντονα η ανησυχία ότι ο κοινωνικός ρόλος του ποδοσφαίρου έχει διαβρωθεί σημαντικά, δεδομένου ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες επενδύουν ολοένα και λιγότερο στο ανθρώπινο δυναμικό της τοπικής νεολαίας. Αντίθετα, το ποσοστό των ξένων παικτών στις ποδοσφαιρικές ομάδες έχει αυξηθεί σημαντικά, κάτι που έχει ως συνέπεια να μειώνεται δραστικά ο ρόλος του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου ως παράγοντα κοινωνικής και πολιτιστικής ενσωμάτωσης των νέων ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα παρουσιάζονται και άλλα προβλήματα, καθώς οι ξένοι παίκτες που παίζουν στις ποδοσφαιρικές ομάδες αποτελούν κάποιες φορές στόχο ρατσιστικών εκδηλώσεων, δεδομένου ότι στο χώρο του ποδοσφαίρου ενυπάρχουν δυστυχώς φαινόμενα όπως η βία, ο ρατσισμός, ο χουλιγκανισμός, η χρήση αμφιλεγόμενων ουσιών, καθώς και η διαφθορά και οι προσυμφωνημένοι αγώνες.

Ο ρόλος του ποδοσφαίρου ως παράγοντα κοινωνικής ενσωμάτωσης θα απασχολήσει το πρώτο μέρος της συζήτησης, όπου μετά τον εισηγητή μας κ. Ivo Belet , θα πάρουν το λόγο κατά σειρά:

Ο κ. Σαλού Ιμπραχίμ, ο οποίος διαγωνίζεται στη βελγική ποδοσφαιρική ομάδα Ζούλτε-Βάρεγκεμ.

Ο κ. Άντονυ Ράσσελ, ο οποίος θα μας μεταφέρει την εμπειρία του από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Celtic Glasgow .

Ο κ. Χοσέ Λουίς Αρνώ, Πρόεδρος της Independent European Football Review , του οποίου αναμένουμε την παρουσίαση τον Ιούνιο.

******************

Το δεύτερο μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί σε ένα σημαντικό θέμα που πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί το πιο χειροπιαστό παράδειγμα της αναπόφευκτης κάποιες φορές σύγκρουσης ανάμεσα στον οικονομικό και τον κοινωνικό ρόλο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπως υπονοεί άλλωστε και ο τίτλος της δημόσιας ακρόασης.

Πρόκειται για τους νέους κανόνες της ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με τους οποίους κάθε ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομάδα, όταν συμμετέχει σε διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ ( Champions League και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), θα υποχρεούται να έχει στη σύνθεση της έναν ελάχιστο αριθμό παικτών (4 παίκτες στην εικοσιπεντάδα), δύο από τους οποίους θα έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους στη συγκεκριμένη ομάδα από μικρή ηλικία ενώ οι άλλοι δύο σε άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες της ίδιας χώρας. Οι ποσοστώσεις αυτές θα τεθούν σε ισχύ τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν 2006-2007 και θα αυξάνονται σταδιακά για τα επόμενα δύο χρόνια φτάνοντας στο αριθμό των οκτώ παικτών.

 

Το θέμα αυτό έχει ασφαλώς προεκτάσεις όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων και έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις όσον αφορά τη συμβατότητα των νέων κανόνων της ΟΥΕΦΑ με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης το λόγο θα πάρει πρώτος ο κ. Όλσσον, Γενικός Διευθυντής της ΟΥΕΦΑ και στη συνέχεια ο κ. Τόμας Κουρτ, Γενικός Διευθυντής της G -14, που εκπροσωπεί τις 18 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες.

Θα κλείσουμε με τις παρεμβάσεις του κ. Μαθέντο δε Μεδέιρος, εκ μέρους την Ενώσεως των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματικών Ποδοσφαιρικών Ομάδων, και της κ. Κεντάν, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, αρμόδια για τον αθλητισμό.

Επισημαίνω ότι μετά από κάθε μέρος της συζήτησης θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από τους συναδέλφους ευρωβουλευτές. Ο συνάδελφος κ. Ρίτσαρντ Κόρμπετ, ο οποίος είναι ως γνωστόν φίλος του ποδοσφαίρου, θα συντονίσει τη συζήτηση. Οι φίλοι δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους στην συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν οι εισηγητές των τεσσάρων επιτροπών μεταξύ 13.30 και 14.00 στην αίθουσα τύπου.

Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι στη σημερινή δημόσια ακρόαση δεν είναι μαζί μας ο αλησμόνητος συνάδελφος Philip Whitehead , τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς, με τον οποίο από κοινού λάβαμε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση μίας μεγάλης δημόσιας ακρόασης για το ποδόσφαιρο εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Γερμανία και με την παράλληλη συμμετοχή τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Θα ήθελα να προτείνω ως ένδειξη τιμής στον άδικα και πρόωρα χαμένο συνάδελφο μας, χάρη στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, η σημερινή μας ακρόαση να αφιερωθεί στη μνήμη του.