Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Σηφουνάκη

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ
Πρόεδρος της Επιτροπής
Πολιτισμού, Παιδείας και Μ.Μ.Ε.
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο ιστορικό κτίριο της Παλαιάς Βουλής και ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα (8-2-2006) η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργού Νίκου Σηφουνάκη με τίτλο «Πολιτική: Σχεδιασμός και Πράξη - η εμπειρία της περιόδου 2000-2004», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».
Για το νέο βιβλίο του κ. Σηφουνάκη στην σημερινή παρουσίαση μίλησαν οι: Αλέκος Αλαβάνος (Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ), Γιάννης Βαρβιτσιώτης (Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και πρώην Υπουργός), Θόδωρος Πάγκαλος (Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός) και ο Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος.
Στον εκτεταμένο pρόλογο του βιβλίου του, ο συγγραφέας συνδέει τα γεγονότα της τετραετίας 2000 -2004, με τη σημερινή πολιτική συγκυρία, επιχειρώντας μια κριτική αποτίμηση των εξελίξεων.
Στην διάρκεια της παρέμβασης του ο κ. Σηφουνάκης, αναφερόμενος μεταξύ των άλλων στην αποτίμηση της δουλειάς που έγινε την περίοδο 2000-2004 για την διάσωση και ανάδειξη του μοναδικού φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος στα νησιά, υπογράμμισε :
«Στα θέματα του περιβάλλοντος στη τετραετία 2000-2004 προσπάθησα και δημιουργήσαμε ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο εκδίδοντας δεκάδες Προεδρικά Διατάγματα που επιβάλλουν όρους και περιορισμούς δόμησης με στόχο την καταπολέμηση της άναρχης υπερδόμησης αλλά και την ψήφιση ενός νόμου, με την παροχή και κινήτρων, του 2301 για την «Απόσυρση των κτιρίων», εκτρωμάτων που ανεγέρθηκαν από τη δεκαετία του 1960 και μετά».
Τόνισε πως «ναι, συναντήσαμε αντιδράσεις έντονες και που τελικά διαπιστώσαμε ότι το συντεχνιακό τους ενδιαφέρον ήταν δυστυχώς διακομματικού χαρακτήρα. Είχαμε όμως την συμπαράσταση ευαίσθητων φορέων και οργανώσεων που αντιστέκονταν στην οικοπεδοποίηση της ελάχιστης εναπομείνασας πεδινής γης υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας. Είχαμε την συμπαράσταση ευαίσθητων πολιτών που με λύπη διαπιστώνουν ότι στα νησιά δεν μεταφέρεται πλέον μόνο νερό με υδροφόρα πλοία – και που συνεπάγεται μεγάλο κόστος - αλλά δυστυχώς και τα περισσότερα είδη διατροφής, κάτι που πριν τρεις δεκαετίες ήταν αδιανόητο γιατί είχαν αυτάρκεια στη παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών αγαθών».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης, μέσω της ανάπλασης των χώρων στην Γυάρο, τονίζοντας πως τα έργα αν και ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, με δρομολογημένες τις μελέτες στην ουσία ακυρώθηκαν.
Ο κ. Σηφουνάκης αναφερόμενος στο άλλο μείζον πρόβλημα των νησιών, αυτό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, υπογράμμισε πως το θέμα αυτό επιζητούσε άμεσα λύση και υπογράμμισε ότι «εκπονήσαμε μελέτη που οδηγούσε στην ναυπήγηση 8-10 πλοίων ειδικών προδιαγραφών και με το ΥΠΕΘΟ προκηρύξαμε το πρώτο διαγωνισμό με το σύστημα Private Finance Initiative, αφού εγκρίθηκε το πρόγραμμα από την αρμόδια τότε Ευρωπαϊκή Επίτροπο κα Palathio».
Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Σηφουνάκης, « τα συναρμόδια Υπουργεία, ΥΠΕΘΟ και Αιγαίου δεν συνέχισαν τους σε εξέλιξη ευρισκομένους διαγωνισμούς για την υλοποίηση του προγράμματος απόκτησης νέων σκαφών ειδικών προδιαγραφών που θα έλυναν στο μεγαλύτερο μέρος τους το πρόβλημα της επικοινωνίας στο Αιγαίο. Αν είχε συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ίσως δεν θα ζούσαμε τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού...».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σηφουνάκης στις σχέσεις Εκκλησίας –Κράτους, καθώς για το θέμα αυτό υπάρχει εκτεταμένη αναφορά στο βιβλίο του, ενώ τοποθέτησε το όλο θέμα και στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης που έχει εξαγγελθεί.
«Το 1998, μέλος της Επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος, συνέταξα και καταθέσαμε την πρόταση την οποία συνυπέγραψαν 53 βουλευτές για την απεμπλοκή λειτουργιών κράτους και εκκλησίας, όπως τη καθιέρωση πολιτικού όρκου ή καλύτερα της διαβεβαίωσης κατά την εγκαθίδρυση των πολιτειακών αρχών.
Τότε από τον μόλις εκλεγμένο αρχιεπίσκοπο εισπράξαμε τον πρώτο έπαινο, μας αποκάλεσε γραικύλους», είπε ο κ. Σφουνάκης και σημείωσε: «Η κρίση των ταυτοτήτων ήλθε σχεδόν δυο χρόνια αργότερα. Αντιστάθηκα στο «θεοκρατικό προνουτσιαμέντο» ως αρχή και όχι μόνο διότι η ηγεσία της εκκλησίας μέσω αυτού κυρίως ήθελε την επιβολή στην πολιτική ηγεσία κανόνων συνδιοίκησης και συνδιαχείρισης Αποφύγαμε τότε τον διχασμό και δεν επικράτησε ο αναχρονισμός χάρης στην αντίσταση κυρίως του κόσμου όλης της αριστεράς»
Πρόσθεσε πως «σήμερα όμως βρισκόμαστε μπροστά στη νέα αναθεώρηση. Αυτή τη φορά με τη νέα αναθεωρητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά και να θωρακιστεί το Λαϊκό κράτος.
Λυπάμαι που δεν είμαι σ’ αυτή τη Βουλή παρότι ο λαός του Νομού Λέσβου για 8η φορά, συγκινητικά με πρόκρινε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Όμως θα αποστείλω σε όλους τους βουλευτές τις πρωτοποριακές για την εποχή τους τοποθετήσεις στην Γαλλική και στην Ιταλική Εθνοσυνέλευση δυο μεγάλων πολιτικών ανδρών που υπερασπίστηκαν και καθιέρωσαν θεσμικά το Λαϊκό κράτος στην Γαλλία και την Ιταλία. Του Camilο Cavour στα 1861 και του Aristide Briand στα 1905.
Αυτό που εκείνοι οι φωτισμένοι και θαρραλέοι πολιτικοί έκαναν πριν από 100, 150 χρόνια επιτέλους ας το κάνουμε πράξη και εμείς σήμερα στο σωτήριο έτος 2006…»
Επεσήμανε ακόμα πως «η περί δημοψηφίσματος πρόταση που εκπορεύεται από την ηγεσία της εκκλησίας είναι παρελκυστική. Η απόφαση του διαχωρισμού είναι πολιτική πράξη. Η πολιτεία υποχρεούται να αναλαμβάνει το σύνολο των πολιτικών υποχρεώσεων, που αναρμοδίως μέρος τους διαχειρίζεται η εκκλησία. Πουθενά, ούτε στη Γαλλία ούτε στην Ιταλία και όπου θεσμοθετήθηκε ο διαχωρισμό δεν έγινε δημοψήφισμα. Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης σημαίνει αναγνώριση σε αναρμόδιο φορέα πολιτικού ρόλου».
Ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε πως «μετά και τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Χριστόδουλου ότι αποδέχεται ένα βελούδινο διαζύγιο, τίθεται ένα θέμα: «Στο χώρο τον συντηρητικό ποιος έχει την ευθύνη των πολιτικών πρωτοβουλιών;»
Διότι:
· Το 2000 η ηγεσία της εκκλησίας αποφάσισε κινητοποιήσεις, λαοσυνάξεις και συλλογή υπογραφών. Η τότε αντιπολίτευση ακολούθησε – στοιχίστηκε στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου και με προεξέχοντα τον Αρχηγό της έσπευσε να προσυπογράψει.
· Το 2006 η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε Αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν περιλαμβάνει τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας.
· Προχθές ο κ. Χριστόδουλος είπε ότι δέχεται ένα βελούδινo διαζύγιο, όπως π.χ. την κατάργηση του όρκου, όμως η κατάργηση του όρκου απαιτεί αναθεώρηση τουλάχιστον δύο διατάξεων του Συντάγματος. Υποθέτω ότι την πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας δεν την προκαθορίζει ο κ. Χριστόδουλος».

Στη σημερινή (8-2-2006) παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Σηφουνάκη, ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο, παρόντες ήταν προσωπικότητες από τον Ακαδημαϊκό χώρο, την Πολιτική, τον χώρο της τέχνης, Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη κ.α.

Ανάμεσα στους άλλους παρόντες ήταν : Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη ο Επίσκοπος Τράλλεων κ. Ισίδωρος. Ο τ. Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και περί τους σαράντα (40) βουλευτές απ’ όλα τα Κόμματα.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Χ. Καλογήρου και Ζ. Μακρή.
Πολλοί βουλευτές, στελέχη και τ. Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως οι : Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Χριστοδουλάκης, Γ. Παπαντωνίου, Σ. Κοσμίδης Μ. Αποστολάκη, Κ. Γείτονας, Σ. Ράπτη, Κ. Περλεπέ –Σηφουνάκη Ε. Αργύρης, Μ. Όθωνας, Λ. Λωτίδης, Ε. Έξαρχος, Γ. Δριβελέγκας, Τ. Γιαννίτσης, Θ. Κοτσώνης, Γ. Δρυς, Α. Κοτσακάς, Β. Κοντογιαννόπουλος, Γ. Δασκαλάκης, Ν. Μπίστης, Η. Ευθυμιόπουλος, Δ. Χαλκιώτης κ.α.
Επίσης παρευρέθηκαν το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Γρηγόρης Φαράκος, ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο στιχουργός και δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Καθηγητής και π. Υπουργός Δ. Φατούρος, ο Καθηγητής και π. Υπουργός Δ. Νιάνιας, ο γνωστός γλύπτης Θόδωρος, ο Μιχάλης Βαρδάνης (Πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της περιόδου 1967-1974), η Αγγέλα Κοκκόλα (στενή συνεργάτης του αείμνηστου Αντρέα Παπανδρέου), ο συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου, ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Χ. Γεραρής κ.α.