Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
Ξ•ΟΟŽΟ„Ξ·ΟƒΞ· Ξ³ΞΉΞ± μΡτΡγραφές Ο†ΞΏΞΉΟ„Ξ·Ο„ΟŽΞ½

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον  Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Κύριο Ευριπίδη Στυλιανίδη

 Οι τηρούμενες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διατάξεις για τις μεταγραφές σε αντίστοιχα Τμήματα άλλων πόλεων με αυτό που εισήχθησαν, πράγματι διευκολύνουν τόσο τους μεταγραφόμενους  φοιτητές όσο και τις οικογένειές τους από κοινωνική και οικονομική κυρίως άποψη. Για τον λόγο αυτό ο νομοθέτης δίνει προτεραιότητα στην ικανοποίηση των αιτήσεων μεταγραφής των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων φοιτητών, στους προερχόμενους από πολύτεκνες οικογένειες, στους έχοντες άλλα αδέλφια που σπουδάσουν στη πόλη προτίμησής τους κλπ. Οπωσδήποτε όμως η μεταγραφή δεν  είναι  κανόνας αλλά εξαίρεση στο σύστημα, το οποίο απαιτεί ελάχιστη βαθμολογία (βάση) του υποψήφιου ανάλογα με τη Σχολή ή το Τμήμα της πόλης που επιθυμεί να σπουδάσει.
Φαίνεται όμως πως τα τελευταία χρόνια το καθεστώς των μεταγραφών λειτουργεί ιδιαίτερα αρνητικά για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, αφού χάνουν ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών τους,  ενώ ο αριθμός των φοιτητών που ζητούν μεταγραφή σ’ αυτά είναι αμελητέος.

Αναφέρω χαρακτηριστικά στοιχεία για το εκπαιδευτικό έτος 2007- 2008  απ το νησιωτικό Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα το Τμήμα Γεωγραφίας που εδρεύει στη Μυτιλήνη:
Εισαχθέντες : 150
Εγγεγραμμένοι : 140
Διαγραφέντες : 47 (εγκρίθηκε η μεταγραφή τους στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.)
Οι βάσεις εισαγωγής των Πανελλήνιων Εξετάσεων στα ως άνω Πανεπιστημιακά Τμήματα ήταν:
Για το Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου : 11.600 μόρια
Για το Τμήμα Γεωγραφίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου : 14.104 μόρια
Ανάλογη είναι η κατάσταση φέτος και στα άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενδεικτικά αναφέρω :
Στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Χίος), εγγράφηκαν 100 φοιτητές, πήραν μέχρι τώρα μεταγραφή περίπου οι 80 !
Στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής (Σάμος),  εγγράφηκαν 130 φοιτητές, πήραν μεταγραφή οι 80.
Στο Τμήμα Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (Μυτιλήνη), εγγράφηκαν 145 φοιτητές, πήραν μεταγραφή οι 75.
Αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι με το σημερινό καθεστώς μεταγραφών (με τη χαλαρότητα του ορισμού των προυποθέσεων μεταγραφής από το ΥΠEΠΘ) όχι μόνο ουσιαστικά ανατρέπονται οι βάσεις μορίων εισαγωγής φοιτητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με ό,τι αδικίες αυτό συνιστά στους διαγωνιζόμενους, αλλά στερεί τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια από ένα μεγάλο ποσοστό (30% και πλέον) των φοιτητών που εισήχθησαν σ αυτά. Η κατάσταση αυτή έχει αρνητικές συνέπειες στο σχεδιασμό κάθε  Πανεπιστημίου αλλά και δυσμενείς, οικονομικές προεκτάσεις στις μικρές τοπικές κοινωνίες των επαρχιακών πόλεων.  
Με βάση τα ανωτέρω,
Eρωτάται ο κ. Υπουργός
1. Αν το Υπουργείο πρόκειται να λάβει μέτρα που θα στηρίξουν τα Τμήματα των Πανεπιστημίων της Περιφέρειας.
2. Αν θα συνεχίσει το ίδιο καθεστώς διαχείρισης στις αιτούμενες μεταγραφές φοιτητών και μάλιστα όχι μόνο στα ομότιτλα αλλά και σε παρεμφερή Τμήματα Πανεπιστημίων της Πρωτεύουσας.