Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
Ξ•ΟΟŽΟ„Ξ·ΟƒΞ· Ξ³ΞΉΞ± το Ο†Ξ±ΞΉΞ½ΟŒΞΌΞ΅Ξ½ΞΏ της λαθρομΡτανάστΡυσης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Βουλή των Ελλήνων για
                          
1. Τον Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης
2. Τον Υπουργό Eμπορικής  Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής  Πολιτικής

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης παρουσιάζει έξαρση. Εκατοντάδες συνάνθρωποί μας απ τις χώρες του λεγόμενου «τρίτου κόσμου» αποβιβάζονται στις ακτές σχεδόν καθημερινά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο στη Λέσβο κατά τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο κατέφθασαν απ τα απέναντι τουρκικά παράλια 951 λαθρομετανάστες ενώ το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου έχουν συλληφθεί περίπου άλλοι 500.
Οφείλω να επισημάνω επίσης ότι μέσα στο 2007 έχουν βεβαιωθεί πολλοί θάνατοι στα παράλια της Λέσβου, ίσως περισσότεροι στη Σάμο και αλλού, στη προσπάθειά των λαθρομεταναστών να  αποβιβαστούν με οποιοδήποτε πλωτό μέσο στα νησιά.
Ασφαλώς και δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο, όμως η ένταση με την οποία εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και λήψη αποτελεσματικότερων μέτρων απ την Πολιτεία, τόσο σε ό,τι αφορά στην φύλαξη και επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων όσο στην περαιτέρω διαχείριση των ανθρώπων αυτών. Επιπλέον η χώρα μας ως μία απ τις κυριότερες πύλες εισόδου λαθρομεταναστών στην Ενωμένη Ευρώπη, θα πρέπει να απαιτήσει την ουσιαστική συνδρομή των εταίρων στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ανεξαρτήτως όμως των επιβαλλόμενων μέτρων αποτροπής, οφείλουμε ως πολιτισμένη χώρα, για όσο χρόνο οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν κρατούμενοι, να τους εξασφαλίζουμε στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης.
Η απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Αιγαίου και νησιωτικής Πολιτικής μολονότι είχε την ευχέρεια απ το Κοινοτικό Πρόγραμμα «ΑΡΓΩ» ύψους 650.000 ΕΥΡΩ να δημιουργήσει στα ακριτικά νησιά κατάλληλες υποδομές παραμονής - φύλαξης των λαθρομεταναστών και να βελτιώσει τις υφιστάμενες  δεν έπραξε απολύτως τίποτε, ούτε απάντησε ποτέ στα σχετικά δημοσιεύματα τύπου. Μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σάμο και  την  πρόσφατη επίσκεψη (3-10-07)  στο κέντρο κράτησης της Μυτιλήνης αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που εδρεύει στην Αθήνα  τίθεται εκ νέου, με αφορμή τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν ιδιαίτερα στο κέντρο της Σάμου, το ζήτημα του Κοινοτικού προγράμματος «ΑΡΓΩ».  Ο νέος Υπουργός Εμπορικής  Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής  Πολιτικής, επίσης δεν απάντησε στα ερωτήματα της Ύπατης Αρμοστείας, των Νομαρχών και ανθρωπιστικών Οργανώσεων.

                         ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί,
1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδας;
2. Ποιες συνδρομές έχουν ζητήσει απ την Ευρωπαϊκή Ένωση;
3. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για βελτίωση των υποδομών κράτησης σε ελληνικό έδαφος των ανθρώπων αυτών;
4. Ποια η τύχη εφαρμογής του Κοινοτικού Προγράμματος «ΑΡΓΩ»;