|
, ., 4 2007 |
|
|
ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ
Θα ήθελα να ξεκινήσω την απάντηση μου, επισημαίνοντας ότι -σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από την οικεία Δ/νση Δασών- η αποκατάσταση της φυσικής αναγέννησης των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας βαίνει σε ικανοποιητικό βαθμό.
Ο ρόλος του ΥΠΕΚΑ στην ανασυγκρότηση της Ηλείας αφορά στη θεσμοθέτηση του χωροταξικού σχεδιασμού εθνικού, περιφερειακού και τοπικού επιπέδου και έχει στόχο - μέσα από το συντονισμό των τομεακών πολιτικών - να ενισχύσει την ανάπτυξη στην περιοχή, να προωθήσει την κοινωνική συνοχή, να αναδείξει και να προστατέψει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Ηλείας. Η διαχείριση των τοπικών οικοσυστημάτων είναι αρμοδιότητα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Αναλυτικότερα,
Έχει προκηρυχθεί και διενεργείται η αξιολόγηση, η αναθεώρηση και η εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα, το οποίο θα καταλήξει στη διατύπωση συγκεκριμένων χωρικών και τομεακών προτάσεων που θα λαμβάνουν υπό όψη τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της Ηλείας.
Επιπρόσθετα, αναγνωρίζοντας ότι οι πυρόπληκτες περιοχές – και ειδικότερα, η Ηλεία - απαιτούν δυναμικές παρεμβάσεις συνδυασμένης χωρικής και οικονομικής ανάπτυξης, ενεργοποιήσαμε - για πρώτη φορά - το άρθρο 11 του Ν. 2742/99 για τις «Περιοχές Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων». Για το σκοπό αυτόν, πρόκειται να εκπονηθεί ειδική μελέτη που θα προσδιορίσει τα όρια της ΠΕΧΠ Ηλείας, τις γενικές χρήσεις του χώρου ανά τομέα παραγωγής, το αναλυτικό πρόγραμμα των έργων για την ανάπτυξη, την ενίσχυση και την αποκατάσταση της περιοχής. Το κόστος της συγκεκριμένης μελέτης ανέρχεται στα 150.000€.
Όπως είχαμε δεσμευτεί, μεριμνούμε ώστε να καταρτιστούν κατά προτεραιότητα οι δασικοί χάρτες στην Ηλεία και γενικότερα στις πυρόπληκτες περιοχές. Οριοθετούμε και καταγράφουμε με διαφάνεια τι είναι δάσος και τι δασική έκταση ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά το ενδεχόμενο αυθαίρετων επεμβάσεων και την άναρχη δόμηση. Στην περίπτωση της Ηλείας, έχουν ήδη αναρτηθεί και παρουσιάσθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού σε εκδήλωση που συμμετείχαν οι τοπικοί φορείς, δασικοί χάρτες που αφορούν έκταση 40.000 στρεμμάτων περίπου.
Στις αρχές του Αυγούστου (3-8-2011), η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. προκήρυξε Διαγωνισμό για τη σύνταξη των δασικών χαρτών που καλύπτουν - μεταξύ άλλων- και τις υπόλοιπες περιοχές του νομού Ηλείας.
Οι πρωτοβουλίες που σας περιέγραψα έως τώρα, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την περιοχή και τα αποτελέσματά τους θα φανούν σε βάθος χρόνου
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων,
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, οι Δασικές Υπηρεσίες του νομού Ηλείας, εκτέλεσαν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, για τη συγκράτηση του εδάφους, την εξασφάλιση της φυσικής αναγέννησης και την αποφυγή διαβρωτικών φαινομένων καθώς και για έργα συντήρησης – βελτίωσης δασικής οδοποιίας και αναδασώσεων συνολικής δαπάνης περίπου 8.300.000 Ευρώ.
Αυτή την περίοδο, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 38.000.000 Ευρώ που αφορούν στο νομό Ηλείας και τα οποία συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην οικονομική ανάπτυξη του νομού.
Επίσης για το νομό Ηλείας το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης/ χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων και εργασιών των Δασικών Υπηρεσιών.
Τέλος στα πλαίσια της υλοποίησης του μέτρου 226.1 «Βελτίωση των συνθηκών πρόληψης για την αντιπυρική προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων και α
ποκατάστασης των δασών και των δασικών εκτάσεων που έχουν υποστεί καταστροφές, κυρίως από δασικές πυρκαγιές» του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» συνολικού ύψους 40.500.000 Ευρώ για την επόμενη τριετία μπορούν και από το τρέχον έτος να αξιοποιηθούν – απορροφηθούν πιστώσεις.
Είναι προφανές ότι η ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη της Ηλείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 απαιτεί ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα, τη συνέργια όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ πρέπει να αναφέρουμε τη θετική παρουσία των φορέων του ιδιωτικού τομέα όπως και της επιστημονικής κοινότητας.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Θα ήθελα να προσθέσω ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προωθήθηκε στο πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου - Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» διάταξη αντιμετωπίζει θέματα εφαρμογής του ισχύοντος Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και απεγκλωβίζει σημαντικές επενδύσεις στις πυρόπληκτες περιοχές στον τομέα του τουρισμού.
Σύμφωνα με το προγραμματισμό του Υπουργείου, το Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία της Βιοποικιλότητας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σε ότι αφορά το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ε.Τ.Α.Ε.Α.) (γνωστό και ως Ταμείο Μολυβιάτη), είναι ένα θέμα ανήκει στην αρμοδιότητα των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Μετά την κατάργησή και εκκαθάρισή του, εκδόθηκε στις 18.8.2011, η Συλλογική Απόφαση ¨Έργων 269 για τη χρηματοδότηση όλων των έργων που έχουν εγκριθεί και ενταχθεί σε αυτήν και μέχρι του ύψους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους. Ειδικότερα στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, οι Περιφερειακές Αρχές σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς, δύνανται να προχωρήσουν σε περαιτέρω χωρική εξειδίκευση των έργων, τα οποία συγχρηματοδοτούνται κατά την αναπτυξιακή περίοδο 2007-2013, προβαίνοντας σε ποσοστιαία δέσμευση πόρων για τις πληγείσες περιοχές. Επιπλέον, στο πλαίσιο της επικείμενης προσαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην παρούσα οικονομική κρίση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους κοινοτικούς κανονισμούς, δύνανται να κατευθυνθούν στοχευμένες δράσεις και αντίστοιχοι πόροι στις πληγείσες περιοχές.
Όσον αφορά σε το «Ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης πυρόπληκτων περιοχών» έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους τοπικούς αιρετούς φορείς.
| |
|
|
|
|
|
|
|