Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Πρόταση νόμου για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης κατέθεσαν σήμερα 97 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης νόμου και η εισηγητική έκθεση:
 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
Επίδομα θέρμανσης
Άρθρο 1
Οικονομική ενίσχυση χειμερινής περιόδου 2007 - 2008
Οι οικονομικά ασθενείς ομάδες πολιτών του άρθρου 2 του παρόντος δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης, με την μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης, για την χειμερινή περίοδο 2007 - 2008, λόγω των αυξημένων τιμών του αργού πετρελαίου.
Άρθρο 2
Δικαιούχοι του επιδόματος
Δικαιούχοι του επιδόματος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3, τυγχάνουν οι δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης του άρθρου 14 του Ν. 2837/2000, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι πάσης φύσεως συνταξιούχοι στους οποίους καταβάλλεται Ε.Κ.Α.Σ., και οι μακροχρονίως άνεργοι.
Άρθρο 3
Ύψος του επιδόματος
Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης καθορίζεται ως εξής:
α) Διακόσια πενήντα (250) ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου,
β) Τριακόσια πενήντα (350) ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας,
γ) Τετρακόσια πενήντα (450) ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.
Άρθρο 4
Τρόπος καταβολής
Το ανωτέρω επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί ως εξής:
α) στους κατά τα παραπάνω συνταξιούχους από τους ασφαλιστικούς φορείς από τους οποίους καταβάλλεται η κύρια σύνταξή τους σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη με το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2007 και η δεύτερη με τη σύνταξη του μηνός Μαρτίου 2008,
β) στους μακροχρονίως άνεργους από τον Ο.Α.Ε.Δ. σε δύο ισόποσες δόσεις εντός των μηνών Δεκεμβρίου 2007 και Μαρτίου 2008.
γ) στους δικαιούχους του άρθρου 14 του Ν. 2837/2000 εφάπαξ, σύμφωνα με διαδικασία που θα ορισθεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Άρθρο 5
Ρυθμίσεις
1. Η προκαλούμενη δαπάνη θα αντιμετωπίζεται με διάθεση των απαραιτήτων κονδυλίων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
2. Κάθε δικαιούχος δικαιούται να λαμβάνει το ως άνω επίδομα από μια μόνο πηγή.
3. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μπορεί να προβλέπεται η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης για οποιαδήποτε χειμερινή περίοδο, να αναπροσαρμόζεται το ύψος αυτού και να ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με την εφαρμογή του νόμου αυτού.
Άρθρο 6
Χρόνος έναρξης ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
 
 
 
ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ «ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ»
Η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, έχει προκαλέσει ένα νέο ανατιμητικό κύμα στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών, το οποίο σε συνδυασμό με τα φαινόμενα της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας που επικρατούν στην αγορά - λόγω της έλλειψης αποτελεσματικών ελέγχων και της αδράνειας που επιδεικνύει η Κυβέρνηση - πλήττει καίρια το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων.
Ιδιαίτερα ενόψει έλευσης του φθινοπώρου και του χειμώνα, αναμένεται να πληγεί το εισόδημα των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων από την αναμενόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, την ίδια στιγμή που στο κράτος εισρέουν μεγάλα ποσά από την φορολογία των καυσίμων.
Ήδη μεταξύ Οκτωβρίου 2006 και Οκτωβρίου 2007 η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι, αυξήθηκε κατά 38,7 % πράγμα που προδικάζει ιδιαίτερα σημαντική αύξηση και της δαπάνης των νοικοκυριών για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Ας σημειωθεί ότι τον χειμώνα 2006 - 2007 και ενώ τα νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, το κράτος εισέπραξε επιπλέον 850 εκατ. ευρώ (περίπου) - σύμφωνα με υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου - μόνο από την εφαρμογή του Φ.Π.Α. στις αυξημένες τιμές των καυσίμων.
Και παρ´ όλα αυτά η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνήθηκε πεισματικά και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, να χορηγήσει «Επίδομα Θέρμανσης» στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι την περίοδο 2000 - 2001, όταν σημειώθηκαν μικρές ανατιμητικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου, με τιμή μάλιστα 32 δολάρια το βαρέλι, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνοντας την κοινωνική της ευαισθησία, χορήγησε με τον Ν.2875/2000 στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οικονομική ενίσχυση με διάθεση απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σήμερα που η τιμή του πετρελαίου προσεγγίζει τα 86 δολάρια το βαρέλι και το Ελληνικό Δημόσιο έχει αυξήσει τα έσοδά του από την φορολογία κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να χορηγηθεί το ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, και τους μακροχρόνια άνεργους της χώρας.
Η Κυβέρνηση οφείλει να δεχθεί αυτή την πρόταση, ώστε να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες της χώρας μας, επιστρέφοντας ποσά από τα αυξημένα έσοδα.
Εξάλλου η χορήγηση του ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ προβάλλεται και ως αίτημα από το σύνολο των κοινωνικών φορέων.
Ειδικότερα:
Το άρθρο 1 καθιερώνει το επίδομα θέρμανσης υπό την μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης.
Το άρθρο 2 καθορίζει τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, ήτοι ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και συγκεκριμένα τους δικαιούχους της εισοδηματικής ενίσχυσης του άρθρου 14 του Ν. 2837/2000, (μισθωτοί που αμείβονται με τον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτερο μισθό ή ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΓΣΕΕ)), τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους συνταξιούχους που δικαιούνται Ε.Κ.Α.Σ., τους μακροχρονίως άνεργους.
Το άρθρο 3 καθορίζει το ύψος του επιδόματος ανάλογα με τις περιοχές της χώρας όπου η χρήση πετρελαίου θέρμανσης είναι περισσότερο ή λιγότερο αναγκαία. Καθορίζονται τρεις ζώνες. Στην πρώτη ζώνη (νομοί Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου) προβλέπεται επίδομα 240 ευρώ. Στη δεύτερη ζώνη (νομοί Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας) προβλέπεται επίδομα 320 ευρώ. Στην Τρίτη ζώνη (νομοί Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής) προβλέπεται επίδομα 400 ευρώ.
Το άρθρο 4 καθορίζει τον τρόπο καταβολής του επιδόματος.
Το άρθρο 5 ρυθμίζει ειδικότερα θέματα και παρέχει την δυνατότητα καταβολής εισοδήματος θέρμανσης οποιαδήποτε χειμερινή περίοδο και με ενδεχόμενη αναπροσαρμογή του ύψους αυτού, με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Το άρθρο 6 καθορίζει τον χρόνο έναρξης του νόμου.
Οι προτείνοντες Βουλευτές
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ
ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ
ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΣΟΦΙΑ
ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΔΗΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΆΝΝΑ
ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ
ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΈΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΖΗΣΗ ΡΟΔΟΥΛΑ
ΖΩΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΪΛΗ ΕΥΔΟΞΙΑ
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΑΤΣΕΛΗ ΛΟΥΚΑ
ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ
ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΘΑΝΟΣ
ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΈΚΤΟΡΑΣ
ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ
ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ
ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΑΙΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΑΧΜΕΤ
ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ